Domeinnamen: het houdt niet op bij bedrijfsnaam.nl

Het tijdperk dat er nog leuke, generieke domeinnamen vrij registreerbaar waren, is al lang voorbij. De beste domeinnamen waren voor 2000 al weg en zelfs iedere bakker op de hoek lijkt tegenwoordig al een website te hebben. Maar als je denkt dat je er – als je een leuke, onthoudbare domeinnaam hebt gevonden – met alleen het registreren van je bedrijfsnaam.nl bent, heb je het mis. Bij het doen van research voor een nieuw project (een website die het o.a. mogelijk gaat maken om webhosting te vergelijken) valt vreemd genoeg op dat er, ondanks de lage bedragen, snel beknibbeld wordt op webhosting en domeinnamen. Gevaar ligt hierbij echter op de loer.

Domeinkapers en -handelaren proberen nog steeds de beste domeinnamen uit een nauwer wordend aanbod te vissen, maar ook boze klanten krijgen een mond en concurrenten worden gehaaider. De kosten van het registreren van varianten op je handelsnaam.nl zijn vaak slechts een paar euro per jaar, dus zeker niet de moeite. Zeker als je ziet wat een goede domeinnaam voor je kan doen, maar ook wat een gemiste domeinnaam tégen je kan doen.

1. Misspellings
Vooral voor bedrijven die ook aan offline reclame (denk aan radio commercials) doen, is dit aan te raden. Bij het horen van een (nieuwe) URL zullen veel mensen – als deze tenminste duidelijk is- de goede locatie wel weten te vinden, maar er zijn altijd mensen die minder goed kunnen spellen, of af en toe een letter missen. Misspellings zijn een gewilde prooi voor typosquatters.

Voorbeeld: Startpgina.nl en Weekamp.nl

2. Meerdere tld’s
Met name voor internationale bedrijven, maar ook voor bedrijven die enkel lokaal opereren, is het verstandig om dezelfde naam met meerdere TLD’s te registreren. Naast de .nl variant zou ik in ieder geval ook voor de .com versie gaan -mits deze natuurlijk nog beschikbaar is-, en eventueel ook voor de .be, .org en/ of .mobi. Voor écht internationale bedrijven geldt dat je beter teveel dan te weinig kunt registreren. Als je in de toekomst plannen krijgt om naar het buitenland te gaan, ben je mogelijk te laat.

Voorbeeld: Frankwatching.com en Frankwatching.be

3. Met en zonder streepje
Bij domeinnamen die uit meerdere woorden bestaat, is het verstandig om zowel de aan elkaar geschreven variant, als de versie met koppelteken(s) te registreren. Bij het intypen van een domeinnaam gebruikt de één een streepje, terwijl de ander dit niet doet. Dit gedrag verschilt ook per land. Zo zijn koppeltekens in Duitsland heel gewoon, maar wordt het gebruik hiervan in Amerika juist vermeden.

Voorbeeld: Hans-Anders.nl en V-en-D.nl

4. Bedrijfsnaamvarianten
Net als met koppeltekens, is ook het voluit schrijven of afkorten iets dat per gebruiker verschilt. Een minder ervaren lezer van het Algemeen Dagblad zal waarschijnlijk nog algemeendagblad.nl intypen, terwijl een vaste bezoeker dit afkort tot simpelweg ad.nl. Het registreren van beide namen is dus aan te raden.

Voorbeeld: VroomEnDreesmann.nl en FinancieeleDagblad.nl

5. Enkel productnaam
Hoewel praktische alle generieke domeinnamen al bezet zijn – nieuwe en nog uit te vinden producten daargelaten -, is een flink aantal topdomeinnamen nog wel te koop. Hiervoor zal echter diep in de buidel getast moeten worden, generieke domeinnamen zijn in sommige gevallen ontzettend veel geld waard. Voor bedrijven die minder voor de hand liggende producten produceren en/ of verkopen, zoals bijvoorbeeld natriumcarbonaat, is echter nog steeds hoop.

Voorbeeld: Lening.nl, maar ook Worstenbroodje.nl

6. Slogans, pay-offs en andere reclame-uitingen
Bekende slogans en zelfs productkenmerken, kunnen dusdanig met een merk of product verbonden zijn, dat ze bijna niet los gezien kunnen worden. In dit soort gevallen – denk bijvoorbeeld aan ‘Biertje?’ of ‘Glashelder’ – kan het verstandig zijn om ook deze uiting als domeinnaam vast te leggen.

Voorbeeld: SenseAndSimplicity.com en 104.nl

7. Bedrijfsnaam + product
Bedrijven die voornamelijk drijven op één of enkele producten (of daar hoofdzakelijk mee geassocieerd worden) doen er verstandig aan om ook deze combinatie(s) te registreren. Mensen zullen immers snel zoeken op “Merknaam + product”, bijvoorbeeld via zoekmachines. Een zoekopdracht als bijvoorbeeld Monuta Uitvaartverzekering leert hierbij al snel dat dan niet altijd de échte aanbieder bovenaan komt te staan.

Voorbeeld: GazelleFietsen.nl en AbnAmrobank.nl

8. Namen van medewerkers
Vooraanstaande en bekende medewerkers zijn vaak een uithangbord voor je bedrijf. Je wilt dus in ieder geval voorkomen dat kwaadwillenden deze naam in handen krijgen, en zelfs het zelf actief gebruiken van deze persoonsdomeinnaam is een optie.

Voorbeeld: JanPeterBalkenende.nl en RuudDeWild.nl

9. Negatieve varianten
Zowel tevreden als ontevreden klanten gebruiken het internet steeds meer als klankbord. Hoewel tevreden klanten niet snel een lofsite voor andermans producten zullen ontwikkelen (al zijn er uitzonderingen), is dit bij ontevreden klanten sneller het geval. De bekendste variant hierbij is -sucks.nl, bijvoorbeeld upcsucks.nl. Hoewel hier erg veel varianten op zijn die onmogelijk allemaal af te dekken zijn, is het zeker een optie om de meest gebruikte opties te registreren en naar uw contact- of klachtenpagina te laten verwijzen. Deze pagina is voor de ontevreden klant die een uitlaatklep zoekt voor zijn frustraties immers de meest relevante.

Voorbeeld: UPCsucks.nl en PayPalSucks.com

Let er bij meerdere domeinamen met dezelfde inhoud overigens wel op dat deze allemaal naar het hoofddomein verwijzen. Frankwatching is hiervan een goed voorbeeld. Zowel .nl versie als de .be variant redirect netjes met een permanente 301 redirect naar Frankwatching.com. Dit is de enige juiste oplossing in deze situatie.

Wiep Knol is Link Marketing Specialist bij Tribal Internet Marketing en daarnaast beheerder van zijn eigen Engelstalige weblog over link building.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , .

Reacties

 1. Ik heb nog twee leuke domeinnamen in de aanbieding: winkelonline.nl en winkel-online.nl (zie sedo)

 2. Voor een startende onderneming betekent dit een aanvraag van honderden URLs (not!).
  Voor gerenomeerde bedrijven is dit anno 2008 toch al gesneden koek…of niet?

 3. @Erwin: dat hangt er van af wat je plannen zijn. Voor een regionale mkb’er is dit uiteraard niet nodig. Heb je grotere plannen (landelijk of internationaal), dan zou ik het zeker overwegen. Een domeinnaam kost je zo’n 6 Euro per jaar, voor het overnemen van een domein dat je vergeten bent te registreren betaal je heel wat meer…

  Je zou inderdaad denken dat dit bij gerenommeerde bedrijven wel bekend is, maar niets is minder waar. Er zijn legio voorbeelden te bedenken van bedrijven die, bij massale reclameuitingen of productlanceringen, flink zitten te slapen.

 4. Het zelf registreren van domeinnamen is niet duur, het overnemen van een domein kan wel duur zijn en/of veel gedoe opleveren is mijn ervaring…

  Wij zorgen dat we domeinnamen snel registreren als we denken er iets mee te kunnen. De domeinnaam http://www.oliebollentest.nl, die we al jaren bezitten hebben we toevallig net marktplaats te koop aangeboden.

 5. Aha, we kunnen hier dus ook domeinen te koop aanbieden? Fijn, ik ga ze alle 110 even verzamelen, komen ze zo…Ik bied 50 euro (ex.btw) voor de oliebollentest.nl. Oeps, oliebollentest.mobi is ook nog vrij! Dit gaat FW verlevendigen, let op…

  WP

 6. @WP ik ben erg benieuwd naar je aanbod 😉

  wat mij betreft kun je met een leuke domeinnaam + een goed idee heel wat bereiken!

  Ik word zeker niet gelukkig van bedrijven die geld proberen te verdienen met domeinnamen doorverkopen.

 7. Ik zag dat http://www.frankwatsjing.com ook nog vrij is…

  Een mooie herkenbare domeinnaam is natuurlijk erg belangrijk, maar is het niet veel belangrijker om ervoor te zorgen dat je website goed vindbaar is en dat de bezoeker via de (grote) zoekmachines op relevante content uitkomt?

  Cendris is bijvoorbeeld eigenaar van het domein http://www.marketing.nl. Als ik bijvoorbeeld Google op ‘marketing’ komt http://www.marketing.nl bij mij niet op pagina 1-5 naar voren. Verder heb ik overigens even niet gezocht. Door de treurige opzet heeft Google ‘0’ pagina’s geindexeerd op deze website en als je de broncode even bekijkt weet je waarom.

  Mijn advies; hou het lekker bij 1 domeinnaam en focus je daarop. Zorg daarnaast dat je (bij een bredere doelgroep/meer diensten) over landingspagina’s met relevante content beschikt. En voor wat betreft de ‘klagers’; al je klanten pro-actief stimuleren/faciliteren hun ervaringen te posten op bij voorkeuren een onafhankelijke reviewsite, deze goed monitoren en waar mogen een professionele reactie achterlaten bij negatieve postings. Niets aan de hand…

 8. @Jeroen: Dat Cendris niet gevonden wordt op de zoekterm ‘marketing’ heeft met de redirect van de domeinnaam marketing.nl te maken en het feit dat deze slechts 2 links heeft. Wél komt iedereen die http://www.marketing.nl intypt (en dat zijn er nogal wat) bij Cendris terecht.

  Ik ben het deels met je advies eens, maar zou zeggen ‘houd het lekker bij 1 website en focus je daar op’. Het kan nooit kwaad om meedere domeinnamen te bezitten.

 9. @Wiep; een website is inderdaad wat anders dan domeinnamen. Helemaal gelijk.

  Ik denk overigens dat mensen die naar http://www.marketing.nl gaan andere informatie zoeken dan wat er op de homepage van Cendris vermeld staat. Persoonlijk vind ik het zonde van zo’n mooie domeinnaam. Hang er dan Frankwatching.com achter :-)….

 10. @ Jeroen: Ik zal mijn oud-collega’s van Cendris eens vragen of ze nog (andere) plannen hebben met http://www.marketing.nl, maar ik ben bang dat Frankwatching weinig kans maakt 😉

  @ Wiep: Mooi en compleet overzicht, erg handig!

 11. @ Eric: Lijkt me sowieso gezellig. En bovendien nu een goede aanleiding om echt weer eens af te spreken 😉

  @ Jeroen & Wiep: Over link building gesproken…. er worden zo heel wat linkjes gelegd

 12. Een generieke domeinnaan is tegenwoordig alleen nog weggelegd voor kleinere bedrijven. Normale merknamen hebben doorgaans veel budget voor online en offline marketing. Of voor het kopen van een top generieke domeinnaam.

  Wij hebben onlangs veel geld betaald voor een generieke domeinnaam als strategische keuze. Je kunt er dan voor zorgen wanneer je je goed houdt aan de SEO standaarden dat je op plek 1 komt met een zoekwoord. Vaak tikken bezoekers vaak een zoekwoord in in plaats van een merknaam. Die kennen ze toch al.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!