Innovatie

Doek valt voor Nederland BreedbandLand

0

Ter afsluiting van ruim vier jaar hard  werken voor beter en slimmer breedbandgebruik voor maatschappelijk en economisch relevante sectoren, was er gisteravond de NBL Finale in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De publiek-private organisatie Nederland BreedbandLand (NBL) is er vanaf 1 januari 2009 niet langer om het breedbandgebruik in Nederland te stimuleren. Tijd om stil te staan bij vragen als: Hoe kan de motor van de economie worden versterkt? Welke stappen zijn nodig voor een toekomstvaste gezondheidszorg? Is Nederland nog vlot te trekken? En ook: wat staat er in 2009 te gebeuren?

De avond werd gestart met een video over de projecten die NBL van ‘witte raaf’ heeft opgeschaald naar grote succesvolle projecten. NBL heeft in de loop van de vier jaar ontwikkelingen gestimuleerd in onder meer gaming, gezondheidszorg en binnen het MKB. Jan Davids (KPN, vice voorzitter van NBL) die ons door de avond leidde was er zichtbaar trots op.

Kredietcrisis

De voorzitter van NBL Prof.dr. Willem Vermeend ging eerst in op de invloed van de kredietcrisis op de landelijke en regionale economie. Interessant thema, maar de link met online diensten was er niet direct. Wie toch wil weten wat de oud-politicus te zeggen had over de kredietcrisis, kan het verslag lezen op de NBLog.

De debatten

Daarna nam Mark Frequin (DG Ministerie van Economische Zaken) de leiding over in wat vooraf werd aangekondigd als ‘een visionaire debatavond afgewisseld met video en muziek’.  Er was steeds inderdaad ruimte voor debat met de aanwezigen uit overheid, industrie en politiek. De thema’s en visies waren echter helaas niet nieuw. Op de vragen die aan bod kwamen, zijn dan ook niet echt antwoorden geformuleerd.


De eerste ronde startte met een video gevolgd door een debat over de vraag: Hoe kan Nederland in deze tijden de motor van de economie toch nog versterken? De vraag is of innovatie juist van de kleine of grote bedrijven moet en zal komen. Michel van der Bel (Microsoft) geeft aan dat het van alle soorten bedrijven samen moet komen. MKB-lid van het eerste uur Cees Morsch (CASEbuilders) deelt deze mening en zegt dat hij veel angst proeft in de markt als het gaat om innoveren. Kleine bedrijven kunnen de kosten vaak niet opbrengen en zouden met partnerships met grote bedrijven een eind verder kunnen komen. Samen innoveren dus.

Stimuleringsregelingen, zoals innovatievouchers, kunnen ook een stimulans zijn, maar die worden op dit moment nog weinig gebruikt. Er wordt veel over innovatie gepraat, maar nog te weinig gedaan, wordt er in de zaal gezegd.

Ook wordt het belang aangegeven van innoveren in slechte tijden; niet alleen in goede tijden moet er aandacht voor zijn. Het debat wordt afgesloten met de opmerking dat innovatie niet alleen als iets technisch gezien moet worden, maar dat er ook veel meer naar mensen en culturele verandering gekeken moet worden. Mensen moeten op de een of andere manier leren omgaan met innovatie, anders komt er niets van terecht.

In de gezondheidszorg valt veel te verbeteren!

Martin van Pernis (voorzitter Raad van Bestuur Siemens Nederland) neemt het woord, wederom na een video, over. Nu is het ‘Kwaliteit van Leven en Zorg; dat centraal staat en meer specifiek de vraag: Welke stappen zijn nodig voor een toekomstvaste gezondheidszorg?

Een ernstig verhaal: het gaat niet goed met Nederland als je naar de zorgsector kijkt. Nederland staat zeker niet in de top op de wereldranglijst voor gezondheidszorg (maar ergens tussen de 15de en 17de plaats). Een land als Zuid-Afrika doet het nog beter, constateert Pernis. Het is niet het personeel in Nederland of de ziekenhuizen, maar het heeft wel met de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg te maken. Volgens Pernis komt dat voor een groot deel door teveel overheidsbemoeienis. Hij pleit dan ook voor meer marktwerking in de zorg (“Op de snelweg kan je ook kiezen om te rijden in een Fiat of in een Mercedes, dus waarom in de zorg niet?”). En breedbandverbindingen. Die kunnen ook veel verbeteringen in de zorg bieden.

Ronde 3 ging in op Intelligente Mobiliteit: Is Nederland nog vlot te trekken? Zie voor het verslag hiervan de NBLog.

Wat is er met 4 jaar NBL bereikt?

Jammer was dat tijdens de avond niet meer succesverhalen van NBL naar voren kwamen. Die zouden gevierd moeten worden, denk ik. Ik was dan ook blij verrast toen NBL directeur Pieter Spohr aan het eind nog even het podium betrad. In deze afsluiting van de avond heeft Spohr het over de aandacht van NBL voor chronisch zieke kinderen, die niet altijd bij hun ouders kunnen zijn en soms moeilijk contact kunnen onderhouden met vriendjes. Breedbandtoepassingen kunnen daarbij helpen. Maar dat is niet vanzelf gegaan en niet zo snel als bij andere breedbandprojecten die NBL heeft opgeschaald. Na 4,5 jaar hard trekken aan dat ene project TOY (thinking of you), gaat het dan eindelijk van start met het AMC/Emma Kinderziekenhuis, net nu NBL ophoudt te bestaan. Toch een mooie verdienste!

Ik ben benieuwd wat er nu gaat gebeuren op het breedbandvlak. De NBL-adviseurs gaan in ieder geval verder met de projecten en ook de website van NBL wordt voorlopig nog bijgehouden.