Een nieuwe wereld met mobiel

0

‘Wat is nou, vandaag de dag, de belangrijkste vraag?’ daar begint Ben van der Burg van WebAds zijn presentatie mee. Antwoord: ‘Wat ga je ze (bijvoorbeeld je kleinkinderen) ooit vertellen?’ Het creëren van ‘value’ of ook wel een nieuwe wereld creëren in de huidige digitale wereld. Dat zou wel eens het meest mooie kunnen zijn. En dat met mobiel als centrum van alle communicatiemiddelen.  De mogelijkheden voor mobiel, die wil Van der Burg op Marketing3 graag met ons delen.

Van der Burg zijn stelling is dat de ‘Communicatietheorie’ blijft altijd bestaan. Je moet je connected voelen, ergens iets mee hebben voordat er een actie tot stand komt. Maar dat is theorie en uiteindelijk gaat het toch om de praktijk. Zoals Einstein ooit zei, de inspiratie, het idee of het beeld van de toekomst is slechts 1% van de tijd, transpiratie –het in de markt zetten- is de overige 99%.

Zo is Van der Burg het fundamenteel oneens met Eric Schmidt van Google. Die zegt namelijk ‘Ubiquity first, revenues later…. If you can build a sustainable eyeball business, you can always find clever ways to monetize them.’ Maar dit is fundamenteel niet waar. Je hebt wel degelijk een ‘economic engin’ nodig, anders kom je er als bedrijf/site niet.

Eigenlijk is er dus nog maar één groter en ultiemer doel: communicatie- en informatieservices voor de consument groter en groter en zo mogelijk gratis, maar in elk geval goedkoper, maken. Daarvoor heb je de ‘Triangle of advertising‘ nodig: Via de vele mobieltjes kan je namelijk makkelijk mensen bereiken. Dus wil je als bedrijf graag op mobiele sites adverteren. De sites kunnen met het geld dat ze verdienen weer mooiere mobiele sites maken, waarna de consument ze weer meer gaat gebruiken.  En daarmee stijgt het gebruik van mobiel internet weer!

Er zijn tegenwoordig dan ook veel variaties mogelijk in mobile-advertising

  • Mobile Search Marketing
  • Bannering
  • QR-code
  • SMS
  • Mobile promotion codes

Op welke wijze je mobiel dan ook inzet, je moet altijd het ‘normale proces’ doorlopen: Je hebt een merk/product, laat daar een communicatiestrategie op los en dan – rekening houdend met je boodschap,  doelstellingen en budget – kies je in dit geval voor mobiel.

Via WebAds wordt mobile advertising nog het meeste via het Run of Network ingezet, maar je kan als adverteerder ook voor site specifiek kiezen of bijvoorbeeld alleen voor de nieuwssites. Je advertentiekeuze hangt dan af van attentiewaarde, creatief vermogen, communicatievermogen en tarief.

Door de juiste keuzes kan je zoveel mogelijk je doelstellingen realiseren. De laatste afweging die je dan nog moet maken is de campagnedruk. Wanneer en hoeveel wil je aanwezig zijn?

Mobiel is ook zo aantrekkelijk omdat het een persoonlijk karakter heeft. Je heb direct 1-op-1 contact met de doelgroep:

  • Specifieke targeting mogelijk; type telefoon, provider, leeftijd, geslacht, locatie en doelgroep
  • 100% focus
  • Mobiel leent zich uitstekend voor crossmediale inzet
  • Nieuw mediumtype voor advertenties, niet of nauwelijks clutter
  • Naast statische content ook interactiviteit

Maar let op! We houden ons nu nog bezig met simpele campagnes via mobiel en internet en we willen graag toe naar een multimediacontextualcrossmediaconceptual-campagne en het kan nog wel even kunnen duren voordat we echt zover zijn. Want daarvoor is wel heel belangrijk dat er nieuw geld komt. Komt er er nu geen nieuw geld in deze industrie, dan zal mobiel internet nooit loskomen. Het is NU het moment, want we staan NU op een splitsing en zullen moeten kiezen om verder te komen.


De presentatie van Ben van der Burg

Marketing3 is het jaarlijkse marketingcongres in Media Plaza, Utrecht. Het thema van Marketing3 2008: ‘Marketing in onzekere tijden’.