Google’s how to ‘Speeding up in a slowdown’

0

De kredietcrisis heeft het tij doen keren. We leven in onzekere tijden. Google ziet daar veel van terug op internet. Mensen zoeken nu langer en dieper om de juiste informatie te vinden. De onzekerheid die ze hebben, proberen ze daarmee weg te nemen. Maar hoe kunnen we in deze tijden toch omzet behouden? En – potentiële – klanten bereiken? Noud van Alem van Google vertelde ons tijdens Marketing3 hoe dit kan.

Wat zag Google de afgelopen maanden? Het zoeken naar  woorden als ‘kredietcrisis’ is met 10.000% gestegen, zoeken naar ‘sparen’ is gestegen met 900% en nar het wooord ‘kluis’ met 90%. Blijkbaar hebben mensen momenteel meer vertrouwen in een kluis dan in een bank. Maar je ziet bijvoorbeeld dat er ook veel meer gezocht wordt naar recepten. Mensen blijven eerder thuis eten.

In de afgelopen jaren zien we dat internet enorm is gegroeid en het zal nog wel even blijven groeien. Een aantal relevante cijfers:

  • 84% heeft internet voor zakelijk/persoonlijk gebruik
  • 10,3 uur is de gemiddelde tijd die per week wordt besteed aan internet
  • 7,3 miljoen mensen hebben minimaal 1 aankoop gedaan via internet in 2007
  • 20.000 is het aantal webshops in Nederland met een totaal aan omzet van 3,8 miljard euro in 2007
  • 76% gebruikt Google als zoekmachine in Nederland

Juist in onzekere tijden moet je je als marketeer veel meer verdiepen in het feit waar de consument is en waar je hem kan beraken. De consument zoekt langer, dus je kan hem op meer plekken vinden.


Volgens Google kan je dat op vier verschillende manieren proberen te realiseren:

  • Wek de interesse van de internetgebruikers
  • Word gevonden in de hele koopcyclus
  • Iedere prospect is een kopende klan
  • Verhoog efficiency en effectiviteit


Maar ook wat kan je met je marketingbudget nog meer doen dan dat je tot nu met dat budget deed. Je kan kijken waar je klantengroep online al aanwezig is. Een mooi voorbeeld hiervan is de H&M Hyves. Hier kan je als marketeer lezen wat mensen van je kleding vinden, maar je kan ook met ze in discussie treden. Een ander mooi voorbeeld is de widget van Marktplaats. Die kan je op je i-Google pagina zetten en dan wordt je actief op de hoogte gehouden van de nieuwste aangeboden artikelen in jouw zoekcategorie.

Een ander fenomeen is ‘search’. Vaak hoor je dat marketeers zeggen dat ‘Search alleen is voor transactie’. Maar dat is helemaal niet waar. Search heeft ook invloed op branding. Omdat er ook mensen zijn die niet op jouw advertentie klikken, maar wel je advertentie zien. En dat blijft dus hangen. Een onderzoek in de automotive bewijst dit. Mensen gaven aan dat ze via search ook nieuwe modellen hadden ontdekt, aldus Noud van Alem (foto).

Om meer inzicht te krijgen in merk en merkbeleving heeft Google onderzoek gedaan naar de positie van advertenties in Google. Als je topsponsored en top-organic staat, dan heeft je advertentie het beste resultaat. Dus is het heel belangrijk dat je ‘organisch’ hoog komt. Wat je hierbij kan helpen is Google’s Webmaster. Hier staan tools die je helpen je sites te analyseren en daarmee dus te verbeteren.

Maar je moet als marketeer ook het hele koopproces beschrijven. Beschrijf per fase welke zoekwoorden men gebruikt. De aankoopfunnel is hierbij belangrijk. Je zou eigenlijk in alle fases gezien willen worden. Als je al deze fases voor jouw product benoemt, dan zorg je ervoor dat mensen je blijven vinden. En vooral herhaling in vindbaarheid levert je een grotere kans op voorkeur en dus aankoop.


In die funnel kan je nog verder gaan. Want waar zitten jouw klanten in Nederland? Pas zo nodig aan in welke regio de advertenties wel of niet moeten verschijnen. Pas daar de zichtbaarheid van de advertenties dus op aan. En blijf natuurlijk ondertussen analyseren of wat jij aanneemt ook waar is, en finetune de campagne daar op.

Meten is weten. Gebruik analyse-tools, zoals Analytics, om te zien waar het goed/fout gaat op je site. Wat moet je doen om zaken te verbeteren? Zeker in tijden dat je het niet zo breed hebt, kan je beter aan je site zelf werken dan aan een nieuw design.

Google heeft dat zelf gedaan met de Google Websiteoptimizer. Als je dan vier verschillende blokjes laat rouleren en je ervaringen gebruikt, kan je op simpele wijze je site verbeteren. Let wel, als je kleine bezoekersaantallen hebt, dan is dit niet zo makkelijk in te zetten. Want dan krijg je resultaten die niet valide hoeven te zijn.  Dus: TEST TEST TEST.

Van Alem geeft aan het einde van zijn boeiende presentatie nog even kort de samenvatting wat je kan doen in de huidige tijd waar de budgetten onder druk staan.

‘Speeding up in a slowdown’

1.    Bevind je midden tussen je online doelgroep
2.    Verbeter de vindbaarheid van je site
3.    Kies zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden via insights
4.    Meet de prestaties van je site
5.    Test, test, test (variaties, creatives etc)
Zie de huidige tijden niet als een probleemperiode waarin je minder verkoopt, maar zie het als een uitdaging om je klant beter te leren kennen en ervoor te zorgen dat hij voor jouw product of merk kiest.

Marketing3 is het jaarlijkse marketingcongres in Media Plaza, Utrecht. Het thema van Marketing3 2008: ‘Marketing in onzekere tijden’.