Creating the future volgens Philips

0

Gus Rodriguez is Vice President Philips Design en wereldwijd onder meer verantwoordelijk voor Partnerships en New Business Development op dit vlak. Hij was op Marketing3 2008 een van de keynote speakers. Zijn presentatie sloot aan op het Marketing3 thema: ‘Marketing in onzekere tijden’. Een visie vanuit een (Philips) design perspectief.

Philips ziet design niet als een marketing of sales tool of sales, maar als vehikel om nieuwe oplossingen te bedenken. Hij heeft het over de uitdaging om geen opportunistisch gedrag te gaan vertonen en te kiezen voor een korte termijn behoefte, maar over de uitdaging om verder dan de horizon te kijken en uit je comfort zone te komen, aldus Gus Rodriguez (foto).

Er moet een transformatie komen van piramides naar pannenkoeken. Van de ‘industrial age’ naar de ‘Age of becoming’.

Er is ‘in the end’ geen ene absolute waarheid, het gaat om betrokkenheid, samenwerking en leren van elkaar. We moeten pro-actief zijn, onze verantwoordelijkheid nemen en meer als protagonist gaan opereren.

We zullen ons wereldbeeld moeten veranderen, onze maatschappelijke verantwoordelijkheden gaan zwaarder tellen. Bovendien is de technologie vooruitgang groot, elke 12 tot 18 maanden vindt er een vorm van verdubbeling plaats.

In het nieuwe eco-systeem staat de levenskwaliteit centraal. “Creating value for people through valuing people. Design Brand Experiences that are in harmony with people, the environment, natural and man-made.”

Hiervoor is een multi-disciplinaire aanpak nodig. Human factors specialisten, technologie specialisten, socialogen en antropologen, psychologen, projectmanagers, innovatie consultants, brand consultants, visuele communicatie ontwerpers, product designers, interieur designers, visual trend analisten en interaction designers. Vele disciplines, allerlei competenties moeten bij elkaar komen.

Het publiek in een van de nieuwe Media Plaza zalen

Een design proces heeft te maken met definiëren, ontdekken, inspireren en imagine en iets delen en voor elkaar krijgen. Het is de uitdaging om niet alleen maakbare opties te bedenken, maar ook ‘emerging solutions’ en uiteindelijk de core business te verbreden. Bruggen bouwen, hogere niveaus bereiken, daar gaat het om.

Het gaat niet alleen om designen van producten bij Philips, maar het gebeurt ook in nauwe samenwerking met de top van de onderneming. Het heeft met de identiteit en de cultuur van Philips te maken. Brand promise & Identity, daar hebben we het over. Maar je zult het ook moeten specificeren, waar moeten designs aan voldoen.

Philips belofte en identiteit is ‘Sense and simplicity’. Dat staat voor ‘designed around you, ‘easy to experience’ en ‘advanced’ en leidt tot betekenisvolle oplossingen om het leven van mensen te verbeteren. Philips heeft meerdere manieren om mensen te betrekken, meerdere invalshoeken om naar de maatschappij, trends en mensen te kijken, zie de onderstaande afbeelding.

Designen gaat niet over winnen, maar over ontdekken. Belangrijk is ook samenwerking met andere merken. Philips is daar al 20 jaar lang mee bezig. Een aanpak die Philips kiest is bijvoorbeeld die van Next simplicity: pro-actieve oplossingen als preventieve strategie als het gaat om gezondheid en welzijn.

Het nieuwe ecosysteem houdt rekening met profit, people en planet eisen: mensen, bedrijven en maatschappij zijn op zoek, de planeet vraagt om nieuwe oplossingen.


De presentatie van Gus Rodriguez (Philips)

Creating the future gaat om wat wenselijk (desirable) is, waarbij het gaat om harmonie, levenskwaliteit en duurzaamheid, zo besluit Gus Roseiguez zijn presentatie. Het is duidelijk dat Philips er steeds beter in slaagt haar focus te verleggen van een productoriëntatie naar experience en zingeving.

Marketing3 is het jaarlijkse marketingcongres in Media Plaza, Utrecht. Het thema van Marketing3 2008: ‘Marketing in onzekere tijden’.