Gespot

Maakt Nederland kans op Webby Awards?

0

Wat hebben Flickr, Google, NYTimes, HowStuffWorks en Facebook met elkaar te maken? En wat is de link tussen het Nederlandse Fabchannel, ikzieikziewatjijnietziet en de Hema? Juist, ze zijn allemaal genomineerden of winnaars van de Webby Awards, die jaarlijks worden uitgereikt. En de Awards komen er weer aan! De vraag is: zijn er voldoende Nederlandse initiatieven en ontwerpen die kans maken? Wat denken jullie?

Ze werden door de BBC al snel de Online Oscars genoemd: de Webby Awards. De jaarlijkse uitreiking in New York heeft er inderdaad veel van weg. Wereldsterren op de rode loper, die zich van alle kanten laten fotograferen door hordes fotografen. Maar de Webby Awards is niet alleen iets voor mensen met wereldfaam, zoals Ludacris (foto), will.i.am en Al Gore.

Ook Nederlandse bedrijven met unieke webinitiatieven, -ontwerpen en -campagnes kunnen hun minutes of fame claimen. Net als ontwerpbureaus en andere, individuele webtalenten.

Sites gespot
Op Frankwatching zijn vorig jaar al verschillende sites gespot, waarvan we toen vonden dat ze mee zouden kunnen dingen naar een Webby Awards. Ook nu zijn we weer benieuwd welke Nederlandse initiatieven kans maken en natuurlijk…welke uiteindelijk gaan winnen! Hopelijk zetten de Nederlandse talenten ons land weer even goed op de kaart. Want talent hebben we! Toch?

Ter inspiratie vandaag wat meer over de Webby Awards en de vraag aan jullie: heeft Nederland voldoende in te brengen? En dan met name als het gaat om mobiel?

Al 13 jaar een begrip
De Webby Awards is een van de grootste (zo niet de grootste) wedstrijden voor internet. Het is het hoogtepunt van de Internet Week die ieder voorjaar in New York wordt gehouden. In april of mei 2009 zal het alweer de 13de keer zijn dat de Awards worden uitgereikt. In 1996 toen de eerste editie plaatsvond, waren de ontwikkelingen op het gebied van (mobiele) websites, interactieve advertising en internet videoproductie nog niet zo ver als nu. Maar nog steeds is de wedstrijd een belangrijke stimulans voor talenten op dit vakgebied.
Tony vs. Paul vs. Webby from Webby Awards on Vimeo.

De link tussen Richard Branson en David Bowie
De wedstrijd is onafhankelijk en internationaal. Meer dan 60 landen doen mee aan de wedstrijd die wordt uitgereikt door The International Academy of Digital Arts and Sciences, waarin 550 webexperts, zakenmensen, visionairs en creatieve bekendheden zijn vertegenwoordigd. Beck and David Bowie zijn bijvoorbeeld onderdeel van de organisatie, maar ook internetontwerper Vint Cerf en Richard Branson.

 

Winnaars van vorig jaar
Voor de vorige editie kwamen ongeveer 10.000 aanmeldingen binnen. Bekijk voor de winnaars van vorig jaar en de jaren daarvoor de website van de Webby Awards.

The 12th Annual Webby Awards Winner’s Gallery (zie hier Flash-versie)

Frankwatching Readers’ Choice
De inzendingen voor de Webby Awards worden onderverdeeld in een viertal hoofdcategorieën:

  • Best Website,
  • Best Interactive Advertising concept,
  • Best Film & Video production (for Internet) en
  • Best Mobile Web application.

In elke categorie zijn 2 prijzen te winnen: de juryprijs (de Webby Award) en de People’s Voice Award. Voor de People’s Voice Awards komen altijd enorme aantallen stemmen binnen.

Tegen de tijd dat de nominaties bekend zijn, zullen we bij Frankwatching onze eigen Frankwatching Readers’ Choice bepalen. Dat zullen we doen door de genomineerden aan de lezers van Frankwatching voor te leggen en te laten stemmen (en dan kijken hoeveel Frankwatchinglezers verschillen van ‘het volk’ ;-)).

 

Zeggen jullie het eens: is er Nederlands talent op het gebied van Mobiel?
De grote vraag is of er voldoende Nederlands talent is om wat van de Webby Awards in de wacht te slepen. Als we bijvoorbeeld kijken naar de categorieën binnen Mobile Web Application, welke applicaties en/of ontwerpers maken dan kans, volgens jullie?

  • Best Use of GPS or Location Technology
  • Best Use of Mobile Video
  • Entertainment (bijvoorbeeld nieuws, roddels, humor en reviews)
  • Experimental & Innovation (meest vernieuwende technologieën of onconventionele applicaties)
  • Games
  • Integrated Mobile Experience (tenminste 2 verschillende mediatypen; minimaal 1 voor mobiel; de andere print, online, tv, radio etc.)
  • Listings & Updates (en location based informatie voor gebruikers die onderweg zijn; file, weer etc.)
  • Mobile Marketplace & Services (toegang tot handel/retail van producten en diensten)
  • News
  • Social Networking
  • Sport

Bij de beoordeling zullen (binnen deze hoofdcategorie) de volgende criteria meespelen: Content, Structure and Navigation, Visual Design, Functionality, Interactivity en Overall Experience.

Maar ook binnen de categorieën Best Website, Best Interactive Advertising concept en Best Film & Video production (for Internet) zijn we benieuwd naar jullie suggesties voor Nederlandse producties, die een goede kans maken!

Of wil je gelijk een webproductie aanmelden?
Heb of ken je een internet ‘productie’ (een site, online campagne, film, video of mobiele internet applicatie) die volgens jou kans maakt en die wilt aanmelden? Ga dan voor 19 december naar de site van The Webby Awards. Deelname is overigens niet kosteloos (150 tot 495 US Dollar, afhankelijk van de categorie). Maar als je echt overtuigd bent van je product…

Wil je –eerst- meer informatie? Jake Blok is de officiële ambassadeur van de Webby Awards in Nederland. Hij kan meer informatie geven over de wedstrijd, waar je als inzender aan moet denken (wat werkt over het algemeen goed en wat niet?) etc. Zie daarvoor de website die in het leven geroepen is in het kader van de promotiecampagne: I love the Webbys.