Innovatie

Innovatie seminar: MultimediaN Assisting People in Motion

0

Innovatie gaat niet om technologie, maar over hoe technologie creatief toegepast kan worden. Op het Seminar ‘MultimediaN, Assisting People in Motion’ werden daarom nieuwe concepten gepresenteerd die gericht waren op het ondersteunen van mensen in beweging. Een kort verslag van dit interactieve seminar.

De creativiteit in technologie wordt tijdens het intro geïllustreerd door het humoristische filmpje ‘The Black Hole’. Veel innovaties worden niet altijd even goed gebruikt. Daarom hebben de innovaties die tijdens het seminar gedemonstreerd worden steeds een specifieke doelgroep waarvoor er iets wordt opgelost.
Bijvoorbeeld:

  • Een slimme tafel als hulpmiddel bij vergaderingen en educatie
  • Multimedia voor reisgemak op een luchthaven
  • Een tool om emoties van mensen te detecteren a.d.h.v. gezichtsherkenning
  • Een interactieve bril voor toeristen
  • Een mobiel device speciaal voor financiële professionals
  • Een onderzoek naar (nieuwe) mediagebruik van ouderen
  • Een wandelassistent voor ouderen

Na de introductie en het filmpje geeft Rover van Mierlo tijdens zijn keynote presentatie uitleg over de innovatie coöperatie waar hij zelf voorzitter van is. Deze innovatie coöperatie kan voortijdig gestopte en/of afgeschreven innovaties van bedrijven overnemen om het vervolgens marktklaar te krijgen. Zowel het inbrengende bedrijf als de mensen die er verder aan werken, zijn allemaal eigenaar van het innovatieve product of dienst. Zo worden de risico’s gespreid.

Accepteer cookies

Innovatie caroussel

Na de keynote worden alle innovatie concepten in kleine groepjes gepresenteerd, gedemonstreerd en bediscussieerd. Om de 30 minuten moesten alle groepjes als een carrousel doordraaien naar de volgende stand.

De stand met de Microsoft Surface tafel was een publiekstrekker. Als een van de eersten in Europa heeft Logica deze tafel kunnen bemachtigen en er een revolutionaire toepassing voor ontwikkeld voor educatieve doeleinden.


Presentatie Swier Miedema over smart table

Logica, de Zeeuwse Bibliotheek en bureau Onwijs zetten de digitale tafel MS Surface van Microsoft in bij educatieve spellen in het basisonderwijs. Kinderen op basisscholen op het Zeeuwse platteland kunnen vanaf volgend jaar op een nieuwe, interactieve manier meer leren over gevaarlijke verkeerssituaties. Maar ook hoe ze om moeten gaan met rekentafels en ze leren over de provincie waar zij wonen.

Het voltallige topmanagement van Logica Nederland bracht ook een bezoek aan het seminar. Op de foto hieronder staat Logica CEO Paul Schuyt de interactieve tafel te bewonderen. Schuyt heeft inmiddels aangekondigd dit voorjaar het bedrijf na 22 jaar te zullen verlaten.

Aan het eind van de dag werden de belangrijkste conclusies van de innovatie carrousel samengevat door gastheer Gerben Mak, innovatie directeur van Logica Nederland. Tijdens pauzes werden andere demo’s, zoals lucht drummen op basis van emotie herkenning en een mobiele robot die emotie herkent, getoond door TNO en TU Delft.

MultimediaN

MultimediaN is een stichting voor hoogwaardige multimediale oplossingen voor de digitale wereld van vandaag en morgen. In deze publiek-private stichting werkt de wetenschappelijke wereld samen met industriële en maatschappelijke instellingen. Met high-science, high-tech en highly-involved partnership. Logica participeerde In het deelproject “multimodale interactie” over innovatieve gebruikersinterfaces, ontwikkeld voor optimale prestatie en beleving samen met TNO, TU Delft, Waag Society, V2 en VicarVision.

Dit verslag is ook te vinden op Yellowlab. De verschillende presentaties zijn via SlideShare te bekijken en te downloaden.