Vind je nieuwe baan via social media!

0

Nu de recessie voor de deur lijkt te staan en er meer en meer banen op de tocht komen, wordt niet langer gevraagd naar de creatieve wervingstactieken van de werkgevers, maar naar de creativiteit van de werkzoekende zelf. Hoe onderscheid je jezelf op de arbeidsmarkt als de banen schaars worden en de concurrentie toeneemt? Een beknopt advies.

Hoe staan we ervoor?

In Nederland werden er in 2008, volgens het CBS, minder vacatures dan normaal vervuld:

“De arbeidsmarkt blijft zeer dynamisch. Dit blijkt uit de aantallen ontstane en vervulde vacatures. In het derde kwartaal van 2008 zijn 263 duizend vacatures ontstaan. Dit zijn er 9 duizend minder dan een jaar eerder. Het aantal vervulde vacature kwam op 289 duizend uit. Dit zijn er 4 duizend meer dan een jaar eerder. (Bron: CBS)”


Afbeelding 1: Openstaande Vacatures

Naast de ontwikkeling van het aantal openstaande vacatures is ook het consumentenvertrouwen erg belangrijk. In december is het consumentenvertrouwen in Nederland een fractie toegenomen. De indicator steeg van -29 naar -28. De koopbereidheid onder consumenten nam rond de feestdagen toe, terwijl ze over het economisch klimaat nog pessimistischer werden dan ze al waren.


Afbeelding 2: Consumentenvertrouwen

Verwacht wordt dat door de huidige economische crisis het aantal werkzoekenden zal toenemen, terwijl het aantal vacatures gestaag zal afnemen. Dit betekent dat die droombaan lastiger te bereiken is door meer concurrentie.

Mijn advies: zet jezelf in de spotlights en maak gebruik van Social Media om jezelf te promoten en je personal brand te laden!

Onderzoek

Een goede strategie begint bij een gedegen onderzoek en duidelijke doelstelling. In het geval van sollicitaties is zelfreflectie hier het uitgangspunt. Stel jezelf een aantal kernvragen, zoals “Wat is mijn passie?” en de belangrijkste “Wat is mijn imago?”. Tom Scholte van Personalbrand.nl omschrijft dit laatste als:

Je imago is het beeld dat anderen van je hebben. Hierdoor bepaalt je imago in veel gevallen of je gevraagd wordt voor projecten of benaderd wordt voor een nieuwe baan. Het beeld dat anderen van je hebben is dus voor een groot deel bepalend voor jouw persoonlijke succes. Personal branding richt zich op het beïnvloeden van het beeld dat anderen van je hebben. (bron: Personalbrand.nl)

Bewerk het beeld dat anderen van jou hebben dus met behulp van social media. Wees je bewust van je huidige imago en begin je personal branding campagne! Hieronder een aantal mogelijkheden.

Creëer aanwezigheid

Claim je persoonlijke social media kanalen en creëer je eigen content op deze kanalen. Wees authentiek en creatief. Maak bijvoorbeeld een opvallende video met je cv en plaats hem op YouTube.

https://nl.youtube.com/watch?v=bJST3V8pnyI

Ben je erg vasthoudend en een echte doorzetter? Bewijs dit op je eigen weblog. Ga naar WordPress.com, installeer de gratis software en start je eigen weblog. Houd er wel rekening mee dat dit een intensieve klus is. Een meer laagdrempelige manier om te profiteren van het bereik van een weblog is je aan te melden als blogger bij een groot bestaand weblog. Schrijf een inhoudelijk stuk over jouw vakgebied en probeer via deze weg een plaats als blogger op het weblog te krijgen.

Zakelijk Netwerk

Ga naar Linkedin en creëer een gratis profiel. Nodig je kennissenkring uit en vraag om ‘recommendations‘. Plaats je persoonlijke powerpoint presentaties via SlideShare op je Linkedin profiel met een link naar je persoonlijke weblog en deel deze met je netwerk.


Persoonlijke Netwerk

Hyves heeft ruim 8 miljoen leden met als gemiddelde leeftijd van 28 jaar, de kans dat daar verschillende mensen van jouw toekomstige werk te vinden zijn is dus groot. Bekijk eens waar je Hyvesvrienden werken en gooi een balletje op. Meer dan 70% van de nieuwe banen wordt ingevuld zonder dat hier geadverteerd voor wordt of zelfs maar een vacature voor was. De vacatures worden gecreëerd doordat iemand aangedragen is via zijn (sociale) netwerk.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op relevante RSS-feeds van je favoriete bedrijven, vakmedia en weblogs. RSS wordt vooral gebruikt bij weblogs, forums of nieuwssites om op de hoogte te kunnen zijn van het laatste artikel/nieuws. Weet wat er speelt, ontvang als eerste die perfecte vacature en doe er je voordeel mee!

Word actief op weblogs

Reageer op berichten over jouw vakgebied, wees inhoudelijk, transparant en nooit negatief. Iets dat eenmaal op het internet verschenen is, is lastig (lees: vrijwel onmogelijk) daar weer vanaf te krijgen… Op veel weblogs kun je een URL achter je naam plaatsen bij je reactie. Zorg dat deze naar je persoonlijke pagina (zakelijk profiel, weblog etc.) linkt.

Verrijk je CV

Zodra je op verschillende plaatsen jouw persoonlijke kanaal aangemaakt en aangevuld hebt met media, combineer dit dan met je CV. Val op door in je CV te verwijzen naar jouw persoonlijke content binnen social media.

Up-to-date

Zorg dat je profielen altijd up-to-date zijn en dat je uitstraalt wat je wilt uitstralen. Het scannen van iemand via services als WieoWie en Google is onderdeel van de standaard sollicitatieprocedure. Hierdoor heeft de recruiter al een beeld van je nog voordat je op gesprek geweest bent. Zodra je Hyvespagina vol staat met porno en negatieve krabbels zal dit beeld niet altijd even positief zijn…

Wees je bewust van de kracht van Social Media. Zorg dat je zichtbaar, actief bent en dat de juiste mensen jou vinden. Profileer jezelf!

Dit artikel verscheen ook op Isobar Human Media.