Innovatie

Bereik zoekt afzet

0

De Telegraaf lanceerde begin december 2008 een nieuwe webshop, als onderdeel van een e-commerceplatform dat bedrijfsprocessen en  systemen stroomlijnt en integreert. Integratie met de CRM-omgeving, selfservice en efficiency waren voor De Telegraaf de sleutelwoorden bij de ontwikkeling van de webshop. Maar wat komt daar eigenlijk bij kijken en wat levert het op?

webshop-telegraaf1

Besparing door bestaande middelen efficiënter in te zetten

Volledige integratie met de CRM-omgeving, selfservice en efficiency waren voor De Telegraaf de sleutelwoorden bij de ontwikkeling van de webshop en alles wat daarbij komt kijken. “Eigenlijk maken we gewoon gebruik van de middelen die we al hadden, maar we knopen ze hiermee aan elkaar. Die integratie en koppelingen leveren een enorme kostenbesparing op. De meeste webwinkels halen hun marge aan de voorkant, maar door deze aanpak halen wij onze efficiencyvoordelen en kostenbesparingen ook uit de achterkant”, zegt Mark Albert, commercieel directeur Consumentenmarkt van De Telegraaf.

Flexibiliteit was het uitgangspunt voor het resultaat. “Het platform en haar inrichting maken het mogelijk om in ons aanbod, de keuze in partners, het businessmodel en de online presentatie flexibel te zijn”, vult Roel Verweij, projectmanager bij De Telegraaf, aan. “Uiteindelijk ondersteunt het e-commerceplatform, waar de huidige webshop deel van uitmaakt, toekomstige webshops van De Telegraaf Media Groep.”

Technische en organisatorische uitdaging door verschillende systemen

eperium_logo_kleinMaar wat doet een e-commerceplatform met de bestaande (online) systemen en bedrijfsprocessen? Het op Intershop gebaseerde platform, dat e-commercespecialist Eperium ontwikkelde, integreert de multichannel-verkoopprocessen én koppelt de (externe) afhandeling daaraan.

Het eindresultaat mag er zijn, net als de weg er naartoe. “Natuurlijk kwamen we wel wat knelpunten tegen,” vertelt Tim Bosch, projectleider van Eperium, “Dat gebeurt altijd, alleen waren ze van een andere orde. De Telegraaf is immers een grotere onderneming.” De Telegraaf werkt met verschillende systemen. Sommige daarvan, waaronder Siebel, draaien al jaren. Ze zijn in de loop der tijd uitgebreid en aangevuld met Telegraaf-specifieke functies. “Daarmee moest de e-commerceapplicatie Intershop gekoppeld worden”, vertelt Bosch. “Dat was nogal een klus. We hebben complexe datastructuren weten te vertalen, zodat alle systemen deze konden lezen en uitwisselen.”

Afstemmen met verschillende partijen en rollen

Daarnaast hadden veel verschillende partijen een rol in het project, bijvoorbeeld voor middleware en fulfillment. “Die hebben allemaal systemen die met elkaar moeten praten. Maar de enige problemen waar we tegenaan liepen, waren punten waarmee we van tevoren geen rekening hadden gehouden, of waarvoor we aannames hadden gedaan. Zoals multi line ordering (het verwerken van bestellingen van producten uit verschillende systemen in één order, red.), dat in eerste instantie niet mogelijk bleek. Gelukkig konden we die, onder het credo ‘we doen het samen’, oplossen.”

Platform als podium

Het e-commerceplatform van De Telegraaf is bijzonder omdat het meerdere doelen dient. Efficiency en de klant zijn leidend. “Natuurlijk staat de klant centraal”, benadrukt Albert. “Die willen wij zoveel mogelijk (self)service bieden. Maar ook onze nationale en internationale partners kunnen wij nu ook een platform van en voor services bieden.”

“Het is een beetje een omgekeerde wereld”, vult projectmanager Roel Verweij van De Telegraaf aan. “Het bereik zoekt afzet in plaats van andersom, want de lezers en bezoekers hebben we. Het gaat nu om het aanbieden van de juiste producten, diensten en service. Dat doen we zelf of in samenwerking met onze partners.”

De Telegraaf is dus slim bezig, zeker in deze tijden van recessie. Het theater is gebouwd, het publiek komt massaal naar de voorstellingen. Maar er is nog geen vast programma, en er is dus altijd ruimte voor nieuw een nieuwe line-up.

E-commercespecialist Eperium is een klant van Sabel Communicatie.