Verdieping

Online buzz & de feestdagen

0

Volgens de berichten waren de consoles afgelopen maand weer niet aan te slepen. Een goede reden dus om eens terug te blikken op de afgelopen maanden en om te kijken naar de online buzz rond de feestdagen en spelcomputers. Wat ‘leeft’ er nu meer online, Sinterklaas of de kerstdagen? En wat voor invloed hebben de feestdagen op lopende discussies over de Nintendo Wii, Sony PlayStation en de Xbox van Microsoft?

Om daar antwoord op te kunnen geven heb ik – in navolging van mijn analyse van telefoonmerken – een analyse gemaakt over de online buzz rond de feestdagen. Daarbij heb ik specifiek gekeken naar conversaties op blogs,  nieuwssites, en Twitter. Voor de analyse heb ik mijn eigen analysesoftware Mentions gebruikt.

trendline_blogs_dec08

Bovenstaande trendline bestaat uit berichten uit de blogosfeer waar de woorden Kerst(mis), Sinterklaas, Wii, Xbox of Playstation in voorkomen. Interessant aan deze trendline is dat er weliswaar meer geschreven is over Sinterklaas, maar dat in tegenstelling tot Kerstmis het aantal posts veel sneller afnam na deze feestdag. Het lijkt erop dat het vooral Kerstmis leeft onder bloggers, met een langere aanloopperiode en een stabielere trendline.

Hoe zit het dan met nieuwssites? Uit mijn analyse bleek dat Sinterklaas in vergelijking met Kerst een non-issue is op de nieuwssites die ik heb geanalyseerd. Er zijn weliswaar artikelen over Sinterklaas gepubliceerd maar dit aantal verbleekt bij de hoeveelheid items waarin Kerst genoemd werd. De trendline voor vermeldingen van Kerstmis op nieuwssites ziet er als volgt uit:

trendline_news_dec08

Leuk aan deze grafiek is dat je een duidelijke daling ziet tijdens de feestdagen. Tijdens de kerstvakantie ligt de nieuwsvoorziening enigzins stil en is (het grootste deel van) de redactie afwezig. Dat gegeven zie je hier duidelijk terug.

Bij mijn vorige analyse, naar conversaties over telefoonmerken in de blogosfeer, werd gevraagd om ook eens te denken aan het analyseren van Twitter. De analyse van telefoonmerken zal ik zeker nog eens herhalen. Maar voor nu leek het mij in ieder geval leuk om eens te kijken hoe Twitter zich verhoudt ten opzichte van andere online media.

trendline_twitter_dec08

Wat je hierbij ziet is dat de trendline van Twitter overeenkomst vertoont met die van de blogosfeer. Waarin Twitter met name verschilt is dat de trendline grilliger is. Met het oog op de aard van Twitter is dat eigenlijk ook wel logisch. Meest frequente Twitteraars over Kerstmis waren @jillesdotcom, @Dutchcowboy en @alffen.

En de spelcomputers?
Opvallend door afwezigheid in deze grafieken zijn de trendlijnen over consoles. Zoals de bovenstaande grafieken al verraden is het aantal items over consoles niet significant toegenomen tijdens of rond de feestdagen. Met de extra verkoop had ik verwacht veel berichten tegen te komen over het kopen of krijgen van een nieuwe console. Zoals te zien valt dat best mee. De vraag die hieruit volgt is duidelijk; komt dat nu doordat we niet graag opscheppen over nieuwe aanwinsten, of omdat de feestdagen toch vooral een privé-aangelegenheid is? Wie het weet mag het zeggen.

Joery Bruijntjes adviseert en ondersteunt met zijn bedrijf Sparkly Media bedrijven bij de inzet van online media.