Inspiratie

Haarlem als nieuw creatief bolwerk?

0

Als het aan Burgemeester Bernt Schneiders ligt wel: Haarlem heeft wat hem betreft alle potentie om het nieuwe creatieve centrum te worden van mediaminnend Nederland. Vergeet Amsterdam, haal je schouders op over Rotterdam, Haarlem wordt hét. Als geboren en getogen Haarlemmer klonk mij dat natuurlijk als muziek in de oren. Maar waarom?

Tja, dat heb ik niet helemaal meegekregen, tijdens het eerste Nederlands MediaNetwerk Event op donderdag 22 januari jl. in het voormalige concertgebouw in Haarlem (nu de Philharmonie geheten). Zelfs het promotiefilmpje van Haarlem kon mij niet helemaal duidelijk maken waarom Haarlem ‘the place to be’ is voor communicatieprofessionals. Vanwege de herkomst van de organisatoren van dit evenement misschien…? Of vanwege de geschiedenis van het Nederlands MediaNetwerk…?

Ik was erheen getogen omdat ik één van de inmiddels 2.100 online leden van dit Ning-netwerk ben (of community, zo je wilt) en eind november nog een uitstekende netwerkborrel had bijgewoond onder de naam Haarlemse Communicatieborrel. De files meer dan zat (en de NS ook), en onbegrijpend waarom ik alleen maar opdrachten kreeg aangeboden in de omgeving van Utrecht, leek me dit een prima mogelijkheid om eens wat beter mijn licht op te steken in het Haarlemse circuit. Die bijeenkomsten (alleen borrelen, geen programma, uitstekend geschikt om te netwerken dus) werden al een tijdje georganiseerd door Bas Vlugt maar ik haakte pas eind november aan bij de laatste in die vorm, zo zou later blijken. Beetje jammer, want het Nederlands MediaNetwerk kent inmiddels nog maar 20-30% Haarlemmers, als ik de resultaten van het online gehouden  onderzoek onder leden mocht geloven.

philharmonieMaar daar stond ik dan, in mijn eigen stad en in de recent verbouwde Philharmonie (foto), en kwam ik natuurlijk weer Frankwatchers tegen (ze zijn ook overal 😉 ). En Michael van Os, zie ik ook steeds weer opduiken. Oude bekenden uit het vakgebied, en bekenden bij mij uit de straat. Kortom: iedereen was er. Maar het moet gezegd: inhoudelijk liet het programma te wensen over. Er was een inhoudelijk programma, waarover Eline Walda op Molblog reeds berichtte. Ze is nog mild in haar oordeel, wat mij betreft. De scherpte die er gezien de doelgroep mijns inziens wel zou moeten zijn, ontbrak; en hoewel ik Peter (Wybenga, de dagvoorzitter) een beminnelijk man vind (en een uitstekend netwerker) is hij niet geschikt om de interviewee het vuur aan de schenen te leggen. Jammer, erg jammer, gezien de gestrikte gasten. Als het programma vervolgens ook nog uitloopt waardoor de borreltijd na afloop werd ingekort, is het wat mij betreft zijn doel enigszins voorbij geschoten.

Het zou een netwerk-event moeten zijn, met ruimte om uitgebreid te netwerken en met iedereen te praten. Door het invoegen van een programma zoals dit lok je weliswaar mensen om fysiek te komen netwerken, maar perk je tegelijkertijd de tijd in om dat daadwerkelijk ook te doen. Zeker omdat we om acht uur het pand moesten verlaten.

Toch was het al met al een geslaagde avond, al was het alleen maar omdat ik met een aantal mensen goed heb bij kunnen praten en dat voor de afwisseling eens zo fijn dicht bij huis was. Het was keurig verzorgd, met een prachtige locatie en heerlijke bitterballen en bubbels, gratis toegankelijk voor leden, en met aangenaam gezelschap. Het was een indrukwekkende gastenlijst voor zo’n eerste keer dat dit evenement georganiseerd werd, en dan mag het ook best een beetje rommelig zijn. Als mondige marcomprof heb ik niet nagelaten om deze evaluatie (op verzoek van Peter) bij het afscheid ook mee te delen, maar ik kijk nu al uit naar het volgende evenement.

Want net als op alle andere borrels en bijeenkomsten, heb ik natuurlijk wéér te weinig mensen gesproken…

Gitta Bartling werkt voor fris in communicatie en houdt zich als adviseur en projectmanager bezig met crossmediale marketing- en communicatieprojecten ‘through any line’.