Verdieping

Intranet vs Personeelsblad part 2: onderzoek

0

In januari leidde mijn artikel “Intranet vs Personeelsblad” tot flink wat reacties. Maar vooral tot het besef dat organisaties en ondernemingen heel veel kennis voor waar aannemen, en weinig zeker weten. Onderzoek moet daar verandering in brengen. In drie stappen: kwantitatief, kwalitatief en groepsdiscussie. Aan dit artikel is een online enquête gekoppeld (stap 1). Doe mee, en ontvang na afloop van het onderzoek een uitgebreide samenvatting van het onderzoeksrapport!

Artikel “Intranet vs Personeelsblad” gebaseerd op gut feeling

Op welke manier haal je het beste uit zowel je personeelsblad als je intranet? Over die vraag handelde mijn artikel van begin januari, waarin ik antwoord gaf op de vraag waar je wint, en waar je inboet aan communicatiekracht. Maar dat artikel was voor een groot deel gebaseerd op ‘gut feeling’, en voor een deel het resultaat van het samenbrengen van verschillende bronnen.

Met onderzoek meer onderbouwde, meer steekhoudende conclusies

intranet-20Om beter onderbouwde, meer steekhoudende conclusies te kunnen trekken, besloot mijn bureau (Sabel Communicatie) er onderzoek naar te doen. Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in de stand van zaken rondom intranet en personeelsbladen in interne communicatie. Hoe pakken grote ondernemingen en publieke organisaties het aan? En wat kunnen we daarvan leren? Wat is de ideale manier om de synergie tussen personeelsblad en intranet te benutten? Wat werkt? Wat werkt niet?

Onderzoeksopzet: kwantitatief onderzoek, kwalitatief onderzoek & groepsdiscussies

Op hoofdlijnen ziet de aanpak van ons onderzoek er als volgt uit:

  • Kwantitatief onderzoek, in de vorm van een online enquête die gekoppeld is aan dit artikel.
    Ja, ik wil meedoen! (10 vragen) >> Ga naar het onderzoek.
  • Kwalitatief onderzoek, in de vorm van diepte-interviews met verschillende organisaties en ondernemingen.
    Groepsdiscussie tijdens Logeions Grand Parade (de nieuwe vorm van het jaarlijkse congres van de bedrijfsjournalistiek), op 14 mei 2009 in Utrecht.

We zijn ervan overtuigd met deze diepgravende aanpak tot goede, solide resultaten te kunnen komen.

Doe mee: vul de enquête in (en ontvang de resultaten als eerste)

Bij dit onderzoek krijgen we waardevolle hulp van (de redactie van) Frankwatching en Katja Staring (KatCom). Maar ook jouw input is onmisbaar! Doe met deze enquête!

Je hulp wordt beloond: je ontvangt als eerste een samenvatting van de belangrijkste resultaten en conclusies (per e-mail). Over de eindresultaten van het onderzoek zal ik bovendien een derde artikel schrijven. Dat wordt waarschijnlijk eind mei, begin juni.