Innovatie

Link Building? Je hebt al meer link builders dan je denkt!

0

Link building kan voor velen lastig, tijdrovend of vervelend lijken, er zijn immers zoveel dingen waar je aan kunt denken. Het inhuren van een partij om deze zorgen uit handen te nemen lijkt daarom een makkelijke oplossing. Hoewel het outsourcen van link building inderdaad een goede mogelijkheid kan zijn, is dit zeker niet altijd noodzakelijk. Het is namelijk prima – zelfs met beperkte inspanning – intern op te lossen.

Ieder bedrijf heeft namelijk medewerkers rondlopen die de link populariteit van de website in positieve zin kunnen beïnvloeden. De één misschien in mindere mate, maar wellicht kan de ander enorm veel online invloed uitoefenen. Om een idee te geven hoeveel van deze link builders er al bij je rond zouden kunnen lopen, staan hieronder een aantal medewerkers van een gemiddeld klein tot middelgroot bedrijf op een rijtje.

De Sales / Account Manager

salesTussen de vele “zakelijke” lunchafspraken door, kunnen sales of accountmanagers ook prima fungeren als part-time link builders. Ze spreken namelijk met vele (potentiële) klanten en hebben meestal honderden interessante connecties.

De gemiddelde sales manager kent vaak -zonder dat hij of zij het weet- wel een aantal potentiële link doelen persoonlijk, dus scan af en toe eens zijn of haar zakelijke netwerkprofiel, om zo ingangen bij interessante websites te ontdekken.

Daarnaast heeft de accountmanager regelmatig contact met klanten. Als hij of zij deze klant tevreden heeft weten te houden, kan het zijn dat deze graag een testimonial (inclusief link uiteraard) wil plaatsen, of een link op wil nemen op een partner- of relatiepagina.

De Inkoper

purchasingDe achterliggende strategie is hierbij vergelijkbaar met de vorige, maar dan net andersom. Veel leveranciers noemen met trots hun referenties op hun website (zeker als jouw bedrijf een grotere naam is), en het plaatsen van een link naar deze referenties is niet meer dan normaal.

Vraag je leveranciers dus eens of ze nog op zoek zijn naar referenties voor op hun website. Dit kan je zo een aantal goede, relevante links opleveren en maakt de onderlinge relatie nog beter.

De Productspecialist

specialistDe productspecialisten zijn vaak de bekendste personen binnen een bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vooraanstaande professoren of zelfs bekende voetballers. Ze zijn soms zelfs het (of een) gezicht van een bedrijf, spreken in het openbaar of geven regelmatig trainingen. Benut deze bekendheid door ze in te zetten als link builder!

Gastartikelen, interviews of deelnames aan een onderzoek kunnen uitstekende mogelijkheden zijn om -naast het uitdragen van de bedrijfsnaam- extra links te krijgen. Product specialisten kennen veel mensen binnen de branche, en kunnen daardoor (vaak relatief eenvoudig) erg goede links krijgen van veelbezochte websites.

De Marketing & PR professional

marketingDit is de eenvoudigste uit het lijstje, aangezien de mensen van marketing, pr en communicatie zeer veel contact hebben met media en andere partijen rondom het bedrijf. Hoewel ze vaak erg goed zijn in het uitdragen van de bedrijfsnaam en het ontwikkelen van campagnes, wordt de link populariteit van de website hierbij veel te vaak vergeten.

Advertenties, persberichten, sponsoring, bedrijfsvermeldingen in branchegidsen en nog vele andere marketingkanalen kunnen erg goede links opleveren. Daarnaast kan het betrekken van de pr-afdeling bij de link marketing van je website ook een zeer groot aantal andere links opleveren. Praat dus regelmatig met de marketeers uit het bedrijf en zorg voor een zoekmachine geoptimaliseerde communicatiestroom.

De Human Resources medewerker

hrDe vriendelijke dame van personeelszaken praat niet alleen wekelijks met meerdere mogelijke nieuwe collega’s, maar ze zet ook de advertenties uit om deze mensen te vinden. Hoewel in sommige van deze advertenties wellicht geen links zijn toegestaan, en er bij andere links nofollow-tags worden gebruikt, kan het goed zijn dat dit in een flink aantal vacature-advertenties prima kan. Naast gericht bezoek kunnen deze links dus ook bijdragen aan een verbetering in zoekresultaten.

Hoewel de meeste vacatures (en dus links) van tijdelijke aard zijn, is dit bij de algemene vacaturepagina op je website niet zo. Zorg er dus ook voor dat er naar deze pagina regelmatig wordt gelinkt.

De stagiaire

internBij een stagiaire denken de meeste mensen aan laag (of niet) betaalde studenten die weinig weten en vooral goed zijn in het halen van koffie. Waar niet aan wordt gedacht, is dat stagiaires ook vaak toegang hebben tot (of connecties hebben bij) de universiteits- of hoge schoolwebsite. Waardevolle, educatieve links dus.

Veel universiteiten publiceren rapporten, studies of onderzoeksmateriaal (inclusief afstudeerrapportages) op hun website. Dit maakt het bieden van een interessante, uitdagende stageopdracht dus extra aantrekkelijk. Naast directe toegevoegde waarde voor je bedrijf, kan het dus ook zorgen voor links van een universiteitswebsite. Als de resultaten uit het onderzoek interessant genoeg zijn, kunnen ook zelfs andere nieuwsbronnen worden getarget.

De IT-er

itHoewel er bij het horen van link building vaak direct naar links van andere websites gekeken wordt, is ook de eigen website zeer bruikbaar als link building tool. Of het nu gaat om links met de juiste anchor tekst, een goede website navigatie, het omzetten van 302 redirects naar 301 redirects of iets anders dat met interne techniek te maken heeft; de techneuten zijn je beste vriend.

Stuur dus niet alleen een mailtje naar de IT-afdeling als er iets mis is, maar betrek deze afdeling ook bij de link marketing campagne. Leg uit waarom bepaalde dingen belangrijk zijn, en wellicht beïnvloeden ze de link populariteit voortaan continu op een positieve manier

De CEO

ceo

De CEO (of CFO, CMO of welke O dan ook) is vaak het gezicht van het bedrijf. Mensen als Steve Jobs, Bill Gates of Richard Branson krijgen honderden (zo niet duizenden) interviewverzoeken per jaar, en worden veel gevraagd om bij publieke evenementen op te komen draven.

Hoewel Bill Gates waarschijnlijk 99% van alle interviewverzoeken afwijst, betekent dit niet dat dit verstandig is uit link marketing perspectief. Ieder interview is immers een mogelijkheid om links (vaak zelfs met anchor tekst naar keuze) te krijgen. Krijg je te veel verzoeken om af te kunnen handelen? Kies dan alleen de meest interessante websites uit.

De Rest

restUiteraard zijn er nog vele andere mogelijkheden waarop collega’s kunnen bijdragen aan de link populariteit van de bedrijfswebsite. Zo kan de secretaresse zonder dat je heet weet moderator zijn op een huisdieren forum, houdt de persoon naast je een politieke blog bij en is de schoonmaker beheerder van een populaire webshop. Vraag eens rond wat iedereen online doet en zoek naar leuke connecties.

Daarnaast kunnen ook online profielen ingezet worden als link building tool. Hoewel de meeste profiellinks weinig bijdragen aan betere zoekmachineresultaten, kunnen links van LinkedIn profielen, Twitter, Hyves pagina’s of Facebook ook voor extra visibility en traffic zorgen. Let hierbij echter wel op het karakter van deze pagina’s; als enkel Hyvespagina’s met dronken mensen naar je bedrijf verwijzen, kan dit een vreemd beeld opleveren.

De mogelijke gevaren…

Hoewel alle bovengenoemde medewerkers gezamenlijk je link populariteit enorm kunnen verbeteren, kunnen ze er ook voor zorgen dat dit volledig in de soep loopt. Goede uitleg en begeleiding is dus enorm belangrijk. Werk dus samen, in plaats van je collega’s alleen het werk te laten doen.

Uiteraard wil dit niet zeggen dat niemand link building diensten of advies nodig heeft, maar velen zouden het best zonder kunnen. In competitieve branches (of bij tijdgebrek) kan een specialist echter wel vaak voor een frisse blik, of juist dat laatste kleine duwtje zorgen.

Wiep Knol is Link Marketing Specialist bij Tribal Internet Marketing en daarnaast beheerder van zijn eigen Engelstalige weblog over link building.