Inspiratie

Twee E-commerce trends voor 2009 in de praktijk

0

Kort geleden beschreven wij al de E-commerce trends voor 2009: Meer beeld, meer inspiratie, meer social shopping, meer mobiel en nog dichterbij de klant. Ondertussen verschenen de volgende twee berichten in het nieuws: iTunes gaat adverteren op youtube.com en Bol.com en Fabchannel gaan samenwerken (inmiddels alweer ingehaald door het bericht over stopzetten Fabchannel…). Hoe passen deze samenwerkingsverbanden in de door ons omschreven trends? De snelle winkel die naar de klant toekomt en de inspirerende winkel die de klant naar zich toe trekt. Een blik op twee verschillende E-commerce trends in de praktijk. Twee strategieën, één gedachte: Verkoop!

Enerzijds gaan innovatieve webwinkeliers steeds verder om van elk bezoek een enerverende en inspirerende ervaring te maken. Anderzijds zijn webwinkels steeds meer aanwezig op drukbezochte plekken, daar waar potentiële klanten zich begeven. In sociale netwerken of op videosites. Heel eventjes maar, voor de snelle aankoop zonder poespas. Webwinkels zijn aanwezig in drukbezochte content maar worden zelf ook steeds meer contentaanbieder. Hoe werkt dat in de praktijk?

Trend 1: De winkel komt naar je toe

Volgens de laatste tellingen is YouTube wereldwijd de op twee na drukst bezochte website ter wereld. Dankzij ontelbare video’s vormt YouTube voor miljoenen gebruikers de plek waar zij (onder meer) naar hun geliefde artiesten kijken en luisteren. Ook is het de plek waar zij nieuwe artiesten ontdekken. Waar zoveel verkeer is liggen adverteerders op de loer. Tot kort geleden bleef YouTube echter redelijk vrij van advertenties (enkele banners daargelaten). En dat terwijl Google toch diep in de buidel heeft getast om de videosite in te kunnen lijven.

youtube

Video bekijken op YouTube, nummer kopen bij iTunes

Sinds kort (in Nederland) lijken de plannen van Google duidelijk te worden. Bekijk een video van je lievelingsband en na enkele seconden opent zich een overlay die je de mogelijkheid biedt het nummer aan te schaffen bij iTunes. Daarvoor hoef je niet eerst naar een winkel te gaan om daar aangekomen het gewenste nummer te zoeken. Voor je het weet is de aanschaf afgerond en ben jij weer verder aan het surfen op YouTube.

iTunes is niet de enige partij die begrijpt waar de gebruiker zit. Ook E-commerce gigant Amazon.com lijkt te begrijpen waar hun klanten zich zoal begeven. Want zit deze niet op YouTube dan zou die zo maar eens op Facebook kunnen zitten. Amazon.com heeft een applicatie ontwikkeld waarmee gebruikers van Facebook binnen hun profiel kunnen laten zien welke boeken ze hebben gelezen en willen lezen. Amazon.com bevindt zich zo te midden van haar klanten. En als je nu bij een vriend ziet dat hij dat ene boek fantastisch vond sta je met slechts één klik aan de kassa van Amazon.com. Zonder dat je daarvoor uit eigen beweging naar de winkel bent gegaan.

facebook

Koop via Facebook de boeken die je vrienden lezen bij Amazon.com

Het is als de SRV-man zoals we die van vroeger kennen. De winkel komt naar je toe zodat de klant kan blijven doen wat hij aan het doen was. Maar waar de SRV man naar je toe komt met zijn waren, trekken andere winkels bezoekers naar zich toe door hun overweldigende winkelervaring. Hier komen niet alleen bezoekers die op voorhand weten wat ze willen kopen. Hier kom je om rond te neuzen, je te laten inspireren en zelfs gelijkgestemden te vinden. En dat leidt nog al eens tot een aankoop.

Trend 2: De inspirerende winkel

Terug naar het eerder genoemde bericht van de samenwerking van Bol.com en Fabchannel. Op Fabchannel.com kunnen muziekliefhebbers concerten vanuit de Amsterdamse Paradiso en de Melkweg bekijken. In goede kwaliteit en helemaal gratis. De afgelopen jaren heeft Fabchannel een schat aan beelden opgebouwd waarmee het dagelijks duizenden bezoekers trekt en al vele prijzen heeft gewonnen. En nu is daar de samenwerking met Bol.com. Hierdoor kunnen muziekliefhebbers binnen de winkel concertregistraties van Fabchannel bekijken.

fabchannel

Concerten van Fabchannel bekijken bij Bol.com

Door relevante en inspirerende content te bieden hoopt Bol.com bezoekers te trekken. Een lang leven lijkt deze samenwerking niet te beschoren nu ondertussen bekend is geworden dat Fabchannel (om andere redenen) deze maand ophoud te bestaan. De gedachtegang is evengoed interessant. Bol.com toont duidelijk de intentie om een stap verder te gaan dan het bieden van uitvoerige productinformatie. Bezoekers wordt content geboden die op zich zelf waarde heeft. Daarmee verandert Bol.com van slechts een winkel waar je (onder andere) CD’s kunt kopen in een plek waar je als muziekliefhebber terecht kunt om muziek te luisteren en te bekijken. Het einddoel blijft uiteraard onveranderd: CD’s verkopen!

De retailer wordt dus meer en meer contentaanbieder. De winkel wordt een plek waar veel meer te doen is dan alleen kopen waar je voor kwam. Het voorbeeld van Bol.com staat niet op zich. Bestkiteboarding.com is in principe een webwinkel voor alle gewenste kiteboard-benodigdheden. Maar eenmaal aangekomen op Bestkiteboarding.com tref je veel meer dan slechts een gewone webshop: Kiteboarders kijken en posten hier video’s, er wordt nieuws gepost, er is een druk bezochte blog, er zijn veel productdemonstraties te zien en je kan er zelfs de ultieme kiteboard-babes bekijken. Daarmee heeft Bestkiteboarding.com een enorme aantrekkingskracht op elke kiteboardliefhebber. En ja, er worden kiteboardspullen verkocht.

kitboard

Het Walhalla voor Kiteboarders bij Bestkiteboarding.com

Conclusie

Technische mogelijkheden voor webshops om hun bezoekers een echte winkelbeleving te bieden ontwikkelen zich in hoog tempo. Productvideo’s zijn binnenkort absoluut de standaard, innovatieve webwinkels zullen nog veel verder gaan om bezoekers te inspireren. Tegelijkertijd maken technische ontwikkelingen het ook mogelijk om als winkel heel eventjes daar te zijn voor die snelle aankoop. En dat natuurlijk precies op de juiste plek en op het juiste moment. Webwinkels lijken daarmee meer en meer op ‘gewone’ winkels. Van snelle kiosk op een druk station tot druk bezochte woonboulevard! Het één sluit het ander in ieder geval niet uit.

Sommige partijen zullen meer en meer de eigen winkel verlaten en volledig ‘destination-based’ worden, andere webwinkels zullen ware trekpleisters worden, vol boeiende content. Weer anderen zullen zich onderscheiden door een strategische combinatie van beide methodes. Wij volgen de ontwikkelingen ondertussen op de voet. Voor mooie praktijkvoorbeelden, tips en toekomstvisies houden we ons aanbevolen!