Innovatie

Brands and Games 2009: de cases

0

Brands and Games is het evenement in Nederland voor iedereen die iets met Games en Marketing doet of wil doen. In het Louise Hartloper Complex in Utrecht kwamen afgelopen dinsdag voor de tweede keer game studio’s, mediabureau’s en adverteerders samen om naar interessante presentaties te luisteren en over mooie cases te horen. Vooral dat laatste is interessant voor iedereen die al het een en ander van de industrie afweet. Het is namelijk erg leuk om zowel een adverteerder als mediabureau of gamestudio te horen vertellen over eenzelfde case. Want er zijn meerdere kanten aan een verhaal en samen moeten ze een project tot een succes maken.

Water- en IceAge games van OLA/Unilever & MTV Networks

Eline Kwantes en Marieke de Goeij gingen uitgebreid in op hun ervaringen met de OLA Watergames campagne die dit jaar voor het derde jaar gaat lopen. OLA organiseert al een paar jaar de Watergames waarbij kids zich in kunnen schrijven voor een dag wedstrijden in verschillende zwembaden in Nederland. Deze campagne loopt in samenwerking met Nickelodeon en wordt dus via het tv-kanaal geseedt.

OLA water spelen

In de 3 jaar dat de campagne nu loopt is de nadruk steeds meer op online gaming komen te liggen omdat daar de doelgroep het best op reageert. Omdat de actiesite in 2007 nog redelijk statisch was, werd er vorig jaar een hele gamewereld aan de site toegevoegd. En met succes, van de 250.000 bezoekers schreven zich er 52.000 in om de games te kunnen spelen en keerde 33% later weer terug naar de site.

Voor 2009 zal de focus meer liggen op de ijsjes van OLA en worden de volgende learnings meegenomen:

  • Voorregistratie schrikt spelers af, dus er hoeft niet meer geregistreerd te worden.
  • Aan kids moet je zoveel mogelijk visueel dingen uitleggen in plaats van via teksten. Voor complexe dingetjes moet je video gebruiken.
  • Herhaalbezoek wordt uitgelokt door steeds nieuwe games te lanceren, hierover wordt gecommuniceerd met een mailing.
  • Fun is erg belangrijk, en als het merk daar goed in geïntegreerd is dan maakt het de kids niet uit dat ze eigenlijk naar advertising zitten te kijken.

Formule1, GR8 Industries en Codemasters

CodeMasters Formula one laser gridBij GR8 Industries waren ze vooral erg blij dat ze met Codemasters de wereldwijde licentie voor de Formule 1 branding hadden binnengehaald. En hun verhaal ging dan ook over hoe je als merk aan kunt haken op de Formule 1. De Formule 1 blijkt namelijk een enorm interessant advertentieplatform te zijn. En dan hoef je als merk niet perse gelijk een formule 1 team te sponsoren. In de Formule 1 game die Codemasters aan het ontwikkelen is, zijn namelijk tal van in-game advertentie mogelijkheden: van standaard in-game billboards tot productplacements.

guitar-hero

Promotie in films vs. games, GameHelden & Domino’s Pizza

Filmhelden helpt producten en merken al enkele jaren met het adverteren in en rond films. Hierbij kun je denken aan productplacement maar ook aan het weggeven van kaartjes voor een speciale première. Meestal zijn dit trouwens barter deals. Een merk mag gratis gebruik maken van de bekendheid en de hype rond een filmlancering als ze meehelpen te communiceren over de film.

Ditzelfde doen Filmhelden tegenwoordig ook met games. Wat hierin de mogelijkheden zijn werd uitgelegd aan de hand van een case voor Domino’s Pizza en Guitar Hero. Domino’s Pizza gaat deze maand Guitar Hero games weggeven en communiceert hierover op de pizzadozen en in hun advertenties. Hoewel deze koppeling tussen de 2 merken nog erg summier is zijn er natuurlijk veel meer mogelijkheden om te adverteren in en rond een game. Maar voor beide partijen was dit al een erg leuke testcase.

Vergeleken met vorig jaar is er duidelijk een stijgende lijn te zien in de omvang en kwaliteit van de cases. Steeds meer merken zien het nut van advertising in en rond gaming. De merken worden groter en de cases daarmee ook. Dit maakt je natuurlijk erg benieuwd naar wat er het komende jaar gaat gebeuren!

brands and games logoWelke impact hebben games op je organisatie, marketingstrategie, creatieve campagen en mediamix? Brands and Games is het jaarlijkse event van de NLGD waarin deze vragen centraal staan.