Inspiratie

Digitale TV: maandelijks ruim 4 miljoen kijkers

0

Wat doen mensen dan met digitale televisie, dat is het onderwerp van het verhaal van Bas de Vos van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) op het Cross Media Café over Digitale TV. Hij legt kort uit hoe het kijkonderzoek is opgezet, welke partijen betrokken zijn en hoe het TV Panel is samengesteld. Bovendien beschikt hij vers van de pers over de laatste cijfers op het vlak van digitaal TV-kijken.

bas-de-vos-skoDe Vos, directeur SKO, vertelt dat men de pilot SKO Digitaal is gestart omdat het aantal digitale huishoudens en het aanbod van digitale kanalen flink toeneemt. Maar omdat het gedrag anders is, bijvoorbeeld meer gefragmenteerd, wordt er geëxperimenteerd en bekeken wat de beste onderzoeksmethode is.

De volgende 33 zenders zitten op dit moment in de rapportage:

zenders-in-de-rapportage

Voordat hij in de resultaten duikt, stelt Vos de vraag hoe betrouwbaar de cijfers eigenlijk zijn. De inschatting was dat bij een traditionele aanpak de cijfers niet betrouwbaar genoeg zouden zijn. Digitale thematische kanalen hebben vaak een specifieker publiek dat kleiner van omvang is dan bij de brede zenders die van seconde tot seconde worden gerapporteerd. Om die reden heeft met voor een andere rapportagevorm gekozen: alleen bereikcijfers en geen informatie over marktaandeel en kijkdichtheid.

Uit de eerste resultaten is te leren dat 15% van de mensen minimaal eenmaal per week 1 minuut naar het pakket onderzochte zenders kijkt. In de hele periode van 4 weken gaat het om 4,1 miljoen mensen die minstens een keer gekeken hebben.

sko-digitaal

Kijken we naar de individuele cijfers dan is er veel informatie beschikbaar gekomen (zie daarvoor de sheets hieronder, het persbericht vind je hier).


Presentatie Bas de Vos (SKO)

De Vos besluit zijn presentatie met de volgende samenvatting:

  • Digitale zenders zijn op bereik te rapporteren uit het huidige kijkonderzoek, mits ze voldoen aan het criterium van een minimaal bereik.
  • De groeimarkt van digitale televisie is daarmee te monitoren uit het kijkonderzoek.
  • Er is nog geen inzicht in het totale aandeel van het digitale domein.
  • De gerapporteerde groep zenders bereikt een fors deel van de Nederlandse bevolking; in 4 weken tijd 4,1 miljoen Nederlanders (27,4%). In digitale huishoudens is dat zelfs bijna de helft (48,5%).
  • SKO kan gaan werken aan het structureel opnemen van deze zenders in het kijkonderzoek vanaf 2010.

Er wordt overwogen om de pilot te verlengen en er zal maandelijks op Kijkonderzoek.nl gerapporteerd worden. Vos doet ook een uitnodiging aan de aanwezigen om samen te werken om in pilotvorm te gaan testen hoe uit een set-top box informatie verkregen kan worden.

Peter Olsthoorn vraagt aan De Vos wat het marktaandeel van digitaal kijken is. Gaat het om enkele procenten of is het een substantieel aandeel? De Vos zegt op dit moment geen harde uitspraak te kunnen doen over het marktaandeel. Omdat de totaalcijfers redelijk stabiel zijn, is wel te zeggen dat de groei in digitaal meteen een vervanging van traditioneel tv-kijken is.

Porno zit overigens nog niet in de onderzoeken, maar de inschatting hierbij is dat het qua kijktijd om relatief korte trajecten gaat…

Het Cross Media Café is een periodieke bijeenkomst over ontwikkelingen in het cross media werkveld. Pitches, presentaties, discussies en netwerken vormen de belangrijkste ingrediënten van deze serie themabijeenkomsten. Het Cross Media Café is een initiatief van het cross media network iMMovator. Tags: Cross Media Café en Cross Media Café Digitale TV.