Innovatie

Het ‘nieuwe werken’ is slimmer ondernemen

0

De tijden van het ‘oude werken’ raken steeds verder op de achtergrond. Zo luidt het verhaal tijdens het congres Slimmer Werken 2.0 op 17 maart in Mediaplaza. Vaste werkplekken worden ingeruild voor flexplekken, het wereldwijde web wordt vaker ingezet en personeel gaat zich in de toekomst zelf inroosteren. Dat betekent vaak ook veranderingen in huisvesting. Maak kennis met het ‘nieuwe werken’.

Ondernemen in 2009

‘Het is voor ondernemers een turbulente economische tijd, want wat moet je doen om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf er volgend jaar nog staat. Ondernemers ervaren dat er in deze tijd veel kansen aanwezig zijn. Door innovatief te zijn, moet je deze kansen ook benutten. Daarnaast ontwikkelt de technologie zich steeds sneller. Het ‘nieuwe werken’ moet een uitkomst bieden voor werkgevers’, vertelt Caroline Rijnbeek van Syntens tijdens het congres. Medewerkers werken niet meer alleen op kantoor, ze maken gebruik van flexibele werkplekken. Dit kan thuis of op een openbare plek zijn waar de techniek zoals wifi en openbare kennis aanwezig zijn. Dit vergt aansturing vanuit de onderneming.

Slimmer faciliteren

Veel ondernemers worstelen met het voeren van controle. Dit kan voor werknemers frustrerend werken omdat er weinig wordt gepraat over nieuwe ontwikkelingen, wensen of doelstellingen. Als mensen teveel grote uitdagingen aangaan, dan raken ze gestresst. Met de trends en de technologie van nu wordt er snel geschakeld en dat kan bij werknemers in het verkeerde keelgat schieten. Als onderneming moet je blijven praten met je personeel. Ieder personeelslid heeft weer andere wensen en dit kan vaak ten goede komen van het bedrijf. Je moet als het ware de talenten van je personeel ‘enablen’ dit doe je door slimmer te faciliteren vanuit jezelf en vanuit de organisatie. Denk aan verschillende soorten werkplekken, huisvesting,  ICT, budget, tijd, opleiding en flexibele werktijden.

Individueel roosteren

Met de flexibele werktijden komen we bij het volgende punt van het ‘nieuwe werken’. Individueel roosteren hanteren Zweedse organisaties al tien jaar. Flexibel roosteren laat zien dat het ziekteverzuim in Zweden is gedaald van 15% naar 3%. Het gegeven is simpel. De roostermaker laat weten hoeveel personeel er aanwezig moet zijn en het personeel plant zichzelf in. Tijdens de interactieve sessies vertelt Fredy Peltzer van het Nederlands Centrum Sociale Innovatie (NCSI) dat deze vorm van flexibel inplannen de meest verregaande manier van roosteren en past perfect in het systeem van het ‘nieuwe werken’.  Presentatiepartner Sam Groen van FNV Bondgenoten omarmt de vernieuwing op het gebied van personeel dat zichzelf inroostert. Individueel roosteren is een verzamelnaam van vormen waarin mensen vrij grote zeggenschap hebben over hun individuele rooster. ‘Van collectief roosteren is geen sprake. In groepsverband worden voorkeuren besproken. Het is de meest volgroeide vorm van individueel roosteren’, legt Groen uit. Resultaten laten zien dat individueel roosteren ervoor zorgt dat er steeds minder situaties zijn waarin te veel of te weinig mensen op de werkvloer aanwezig zijn.

Huisvesting: “First we shape our buildings, and then they shape us.”

In de parallelsessie Slimmer werken, slimmer huisvesten heeft Michel Mooij voor de deelnemers een concreet verhaal over een andere manier van werken en organiseren, wat dat inhoudt voor huisvesting en hoe je omgaat met huisvesting.
Er is steeds meer flexibiliteit en minder ruimtegebruik. Gaat het nu vooral om ruimtebesparing of om productiviteitsverbetering? Of om beide?

Technologie maakt het mogelijk: daardoor kan je buiten gebouwen gaan werken, wordt vaak beweerd. Maar er zijn meer zaken die die ontwikkeling aansturen. Andere manieren van zaken doen en  toenemende dynamiek in organisaties bijvoorbeeld. Daarbij veranderen de verwachtingen van het nieuwe werken; jongeren willen meer kwaliteit van leven tijdens het werk, want werk en privé lopen steeds meer in elkaar over. Je moet denken in toegevoegde waarde, zegt Mooij: wat lever ik en wat krijg ik ervoor terug? Het gaat om de totale balans van geven en nemen. Waardering van duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol als het gaat om het nieuwe huisvesten. De levensduur van het gebruik is zelfs vaak vele malen korter dan de levensduur van het gebouw!


Hoe nieuw is het nieuwe werken nou eigenlijk? Eigenlijk niet zo nieuw. In 1985 schreven Stone en Luchetti  al “your office is where you are”. Nog een boek: gebouwen bestaan niet meer (E. Veldhoen) was er al in 1995.

Locatie blijft belangrijk. Het is waar je andere mensen ontmoet. Maar mensen en hun manieren van werken en gebouwen  beïnvloeden elkaar. Of zoals Churchill zei “First we shape our buildings, and then they shape us.”
Velen maken zich volgens Mooij schuldig aan naief functionalisme: “form follows function”  kan echt niet meer!  Gebouwen hebben steeds meerdere rollen en functies tegelijk. Mooij presenteerde enkele analyses van werkpatronen, die helpen bij het huisvestingsvraagstuk.

logo-slimmer-werkenDe economie en het bedrijfsleven hebben doeners nodig’ Leve de Easycratie! In tijden van minder economische vooruitgang zorgt Slimmer Werken ervoor dat je voor blijft lopen op je concurrent. Het seminar Slimmer Werken is een initiatief van Nederland Digitaal in Verbinding, een programma in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.