Inspiratie

Google Adwords: Preview van nieuwe interface

0

Voor veel van de aanwezige marketeers op de Search Engine Strategies New York die de beta versie van AdWords nog niet gezien hadden was dit het moment van de week: Google presenteert de nieuwe Google AdWords interface. De presentatie werd gedaan door Ariel Bardin, AdWords Product Lead met ondersteuning van Angela Lai, AdWords Engineering Lead bij Google. Een bijdrage van Marcel Rotteveel van Yonego.

Gebruikersgemak centraal

ariel_bardinAriel Bardin (foto), die de zaal erg sterk en losjes toespreekt, opent met de opmerking dat Google de mening en het bedienen van de gebruiker altijd centraal heeft staan en dat dat dus ook geldt voor de gebruiker van Google AdWords. Deze beta versie zal dan ook verder geperfectioneerd worden met de feedback van alle gebruikers. De toehoorders wordt dus gevraagd om de verschillende door hem geïntroduceerde functionaliteiten en lay out van AdWords te becommentariëren, met een enthousiast applaus of een eventueel boe geroep.

De eerste slide in zijn presentatie van de nieuwe interface levert dan ook meteen een applaus op. De nieuwe, strakke lay out wordt onthuld, waarbij het duidelijk is dat er hard gewerkt is aan de logica en snelheid van navigatie. Gebruikersgemak dus. Bardin geeft meteen aan dat er aan de manier waarop er met advertenties wordt omgegaan (de uitvoering) niks veranderd is. Advertenties, keywords en kosten zullen dus gewoon blijven functioneren zoals dat in de huidige AdWords omgeving het geval is.

new-adwords-interface

Voor de regelmatige gebruiker van Google AdWords hieronder een korte beschrijving van de door Bardin gepresenteerde nieuwe functionaliteiten.

Sterk verbeterde navigatie

campagnebeheerAan de linkerkant van het scherm bevindt zich een navigatie menu, waarin via een boomstructuur je campagnes en advertentiegroepen aan te roepen zijn. Je kunt dus van de ene naar de andere campagne met 1 klik. Onder dit campagneoverzicht is standaard het help menu zichtbaar, dat qua inhoud dynamisch mee verandert als je naar een andere pagina navigeert. Alle menu tabbladen en functionaliteiten zijn direct oproepbaar. De hele linker menu balk is naar wens (automatisch) te verbergen of zichtbaar te maken. Geen extra tabbladen meer dus!

Performance & trends in grafieken

prestatiesBardin laat vervolgens onder een welgemeend applaus de mogelijkheden zien om op campagne-, advertentiegroep- of zoekwoordniveau trends en bepaalde prestatie criteria grafisch weer te geven en tegen elkaar af te zetten. Wat te denken van een grafiekje waarin je in 1 oogopslag kunt zien wat er gebeurde met je CTR in de afgelopen maand, terwijl daarnaast de ontwikkeling van de gemiddelde positie waarop je advertenties vertoond werden is weergegeven? Of even snel bekijken of het verlagen van je maximum bod ook gevolgen heeft gehad op de hoeveelheid traffic? Dergelijke vergelijkingen zullen het de marketeer gemakkelijker maken om campagnes te beheren, aldus Bardin.

Snel inzicht en veranderingen aanbrengen op elk niveau

new-adwordsHet is in deze interface mogelijk om in elke gewenste campagne of advertentiegroep direct de belangrijkste onderdelen op prestatie te beoordelen, vergelijken en de daaropvolgende wijzigingen aan te brengen. Ook zoekwoorden en advertentiegroepen van verschillende campagnes met elkaar vergelijken is erg gemakkelijk. Bovendien is het mogelijk om snel zoekwoorden of teksten van de ene naar de andere campagne of groep binnen het account te kopiëren of te verplaatsen.

Uiteraard kan dit weer op 1 pagina. Het systeem geeft je gemakkelijke diagnostische informatie met betrekking tot je zoekwoorden en advertenties. Het is mogelijk om snel kosten per klik, de status, de url of andere instellingen van je zoekwoorden of advertentie teksten te wijzigen, zonder de pagina te verlaten. De snelheid van het systeem zal zijn toegenomen, zo benadrukt ook technisch engineer Angela Lai.

Filteren van resultaten of overzichten

Doordat alle campagnes, advertentiegroepen en zoekwoorden in deze interface naast en door elkaar kunnen worden weergegeven, is het nu mogelijk om bijvoorbeeld alle zoekwoorden uit het account te vergelijken en te filteren. Wil je alleen de zoekwoorden met een CTR lager dan 1,2% zien, dan kun je dat aangeven in een filter, dat je ook voor toekomstig gebruik kunt opslaan. Vervolgens heb je natuurlijk de mogelijkheid om elke gewenste wijziging door te voeren.

Beheer inhoudsnetwerk gemakkelijker

Het beheren en opzetten van een campagne, die getarget is binnen het inhoudsnetwerk van Google, is vereenvoudigd en uitgebreid met veel meer inzicht in de prestaties van je advertenties op de verschillende sites/ posities binnen dat netwerk. Bardin geeft aan dat het inhoudsnetwerk steeds meer gebruikt wordt en dat hiermee de inzichten en biedingen op individuele posities nu sneller en gemakkelijker kunnen worden gebaseerd op gedetailleerde statistieken.

Accepteer cookies

Video over het nieuwe Google Adwords

beta-versieDe aanwezige geïnteresseerden konden een login krijgen voor deze interface om de beta versie te gebruiken en kritisch te beoordelen. Al met al kunnen we deze verbetering als zeer positief beoordelen, zo kunnen wij uit eigen ervaring beamen. Het zal je als campagnebeheerder snel meer inzichten en instrumenten geven om het maximale rendement uit je investering te halen. Het kan dan ook niet anders dan dat Google hiermee een zeer inspirerende sessie heeft neergezet die tot een nog verder verbeterde campagnevoering zullen kunnen leiden.

Een reportage van Marcel Rotteveel, Senior Internet Marketeer bij Yonego.