Eigen initiatief: hét antwoord op de huidige economie

0

Als innovatie adviseur in de crossmediale sector kom ik bij veel ondernemers over de vloer. Ik zie dus ook hoe zij omgaan met de huidige economische situatie. En de een doet dat beter dan de ander. Wat voorbeelden uit de afgelopen weken.

Nieuwe diensten

Vorige week was ik op bezoek bij een reclamebureau. Het bureau merkt dat opdrachtgevers hun budget voor dit jaar verkleinen. Sommige opdrachten zijn zelfs tot nader order stopgezet. Eén van de eigenaren van het bureau overweegt werknemers te ontslaan. Toch zegt hij ook: “Ik wil door met het ontwikkelen van onze nieuwe dienst want nu is er tijd en ruimte om het in de markt te zetten.”

Tijdens ons gesprek hebben we bekeken hoe we deze dienst kunnen vertalen naar de huidige economische situatie zodat we deze tijd zelfs in ons voordeel kunnen laten werken. Ik heb met hen gesproken over: welke toegevoegde waarde deze dienst in deze economische situatie heeft; met welke propositie ze de markt kunnen benaderen; in welke markten dit thema nu speelt en hoe ze hierop kunnen inspelen. We hebben ook gekeken welke competenties ze nog nodig hebben om deze dienst op de markt te brengen en waar ze die competenties (mensen) kunnen vinden. Vragen die zij gewend zijn om bij klanten te stellen maar vergeten als het over de eigen diensten gaat. Mooi om zo van een bedreiging een kans te maken!

The card

Slim communiceren

Een andere klant uit de reclamewereld belde me over een gaaf digitaal jaarverslag dat hij voor zichzelf had gemaakt. “Kijk eens op onze website, wellicht is dit ook iets voor jullie?”.

Toen ik het doorstuurde aan het Hoofd Communicatie gaf die meteen aan het geweldig te vinden. En dat ze bij het volgende jaarverslag zeker aan dit bureau zal denken. Slim van dit bureau om werkresultaten op deze manier te communiceren; een goede investering in het eigen visitekaartje.

Ander businessmodel

Helaas zie ik ook andere voorbeelden; bedrijven die altijd succesvol waren met een bepaalde formule en die nu noodgedwongen een slag moeten maken. Bijvoorbeeld omdat de advertentie-inkomsten minder worden en het bestaande concept daardoor nauwelijks meer haalbaar is. Een moeilijke stap om dan een ander businessmodel te bedenken. Lastig om de oude formule los te laten voor iets nieuws. Dat vraagt echt lef. Ik ben dan echt degene die vragen stelt om te bekijken welke profijt de deelnemers hebben die nu gratis meewerken aan de dienst hebben. Wat betekent dit voor hen en zou je dus ook kunnen vragen of deelnemers hiervoor betalen. En als je dat dan doet: wat verkoop je dan eigenlijk? Wat is de toegevoegde waarde van de dienst en welke prijs kun je hiervoor vragen. Dit soort vragen zijn echt moeilijk want je moet als ondernemer anders gaan denken en je mind weer openen voor een nieuw concept.

Natuurlijk heb ik ook klanten die zeggen: “Juully, ik heb geen tijd, ik moet alle tijd en energie in acquisitie steken.” Het zijn de bedrijven die de afgelopen tijd wat minder kritisch zijn geweest op het financiële reilen en zeilen van het bedrijf. Wie wat geld bewaart in goede tijden, kan nu vooruit.

Eigen initiatief

Ik zie ook een hele generatie die nauwelijks last lijkt te hebben van de crisis. Dan heb ik het over ondernemers tussen 20 en 30 jaar; mensen die via nieuwe structuren en businessmodellen hun bedrijf opbouwen. Deze generatie werkt veel samen, haalt via-via klanten binnen en is zeer actief in allerlei netwerken. Initiatief is het sleutelwoord, héél veel eigen initiatief.

Neem deze klant: een webdesigner die samen met zijn partner werkt hij aan het verbeteren van online dienstverleningsprocessen. Ze zijn hier zeer bedreven en gedreven in. Beide partners kiezen ervoor om hun loon in het bedrijf te investeren. Ze zitten met zes man op een zolderverdieping en werken vanuit hun passie en plezier. Ze denken echt volledig in kansen, de energie in het bedrijf is dynamisch en positief, ik word er helemaal blij van. En: met het bedrijf gaat het prima. Ze halen leuke en interessante projecten binnen. Crisis, what crisis?

netwerken2

Ander voorbeeld: een onderneemster die super druk is met het adviseren over online reputatiemanagement (het beter benutten sociale netwerken); een thema dat nu veel aandacht vraagt. Maar dat is niet het enige wat ze doet: ze wil ook een ontmoetingsplek creëren om alle freelancers waar ze mee samen werkt te kunnen ontmoeten. Zij werkt in haar eentje en toch niet. Ze heeft een heel netwerk van professionals om zich heen. Natuurlijk: deze vrouw heeft een klein bedrijf, geen personeel, ze hoeft alleen voor zichzelf te zorgen. Maar: ze denkt elke keer weer in kansen. Dat vind ik zo mooi.

Hulptroepen

Laptop MegaphoneIk merk dat het ondersteunen van ondernemers in deze tijd echt gaat over het meedenken wat je nu kunt doen om je bedrijf te laten groeien en/of stabiel te houden. Kun je een nieuw marktsegment aanboren met dezelfde dienst, kun je fans maken van je klanten zodat ze hun klanten doorverwijzen naar je bedrijf, kun je het verdienmodel veranderen bijvoorbeeld verdienen aan de service van je dienst en/of product. Mijn advies is, neem het voorbeeld van de jonge generatie, en blijf denken in kansen i.p.v. in bedreigingen.

Ik ben heel benieuwd hoe jij als ondernemer hiertegen aan kijkt en roep dus op je ideeën te spuien!