Gespot

Nederland P: Je eigen omroep beginnen:

0

logo-nederland-pNederland P is het publiekste net van Nederland. Je kunt hier namelijk je eigen omroep beginnen en radio- of televisieprogramma’s uitzenden.

Wat doet de site?

“Op Nederland P kan iedereen een eigen omroep beginnen, radio- en televisieprogramma’s publiceren en leden verzamelen. NCRV-i voert de redactie over het platform, en zet acties op: workshops, het maandelijkse P café voor omroepdirecteuren en competities. Nederland P heeft een belangrijk offline component, want we willen meer dan alleen een website zijn.

Als omroepdirecteur moet je wel structureel willen uitzenden. Eendagsvliegen die een filmpje uploaden en dan weer naar het volgende platform hoppen, dat is voor ons niet zo interessant. Bij Nederland P kloppen nu al allerlei mensen met een specifieke missie bij ons aan. Zoals bijvoorbeeld de omroepdirecteur van Muur TV. Hij wil  de kloof tussen overheid en burger dichten. Of omroep stichting Nederlandse Antillen die radio- en televisie-uitzendingen brengt die met de Antillen te maken hebben. Gericht op Antillianen in Nederland, maar inmiddels ook ‘overzees’ (Bonaire) is ontdekt.”

screen-nederland-p

Waarom deze site?

“Een aantal jaren geleden bedachten de multimedia-makers Arthur Vierboom en Tom Neijman dit idee. YouTube was sterk in opkomst en de makers wilden daar iets mee doen. Zo ontstond het idee voor Nederland P. De NCRV was geïnteresseerd, omdat het een langere traditie heeft met ‘sprinkplank sites op internet’ (www.ongekendtalent.nl, www.dichttalent.nl en www.videotalent.nl). Daarnaast sluit het aan bij de missie van de NCRV: maatschappelijk betrokken zijn.”

Hoe werkt de site?

“Voor omroepdirecteuren: registreer je, vertel ons je missie en nadat wij je missie hebben goedgekeurd ben je toegetreden tot het P-bestel. Jij krijgt van ons de inlog van de Nederland P-wiki, en dan kun je gaan uitzenden. Maar je kunt ook blogs plaatsen, leden werven, en je leden vragen medewerker te worden.

De redactie van Nederland P hoopt overigens ook dat Nederland P heel spannende online radio- en televisie gaat opleveren. Boeiend om naar te kijken dus. En voor elk wat wils. Ook zullen we de content steeds meer naar de specifieke doelgroepen ‘brengen’.”

screen-nederlan-p2

Wat zijn de facts?

“Het platform draait sinds enkele weken echt lekker. We zijn net uit de opstartfase. Dit wil zeggen dat de meeste kinderziektes er nu wel uit zijn. We hebben meer dan veertig omroepen, waarvan er zo’n vijf echt structureel uitzenden. Zo’n 60 mensen bezoeken dagelijks Nederland P.

Vorige week hadden we er 231 naar aanleiding van het persbericht, dus steeds meer mensen zullen de weg naar Nederland P weten te vinden. We hopen overigens dat meer van dit soort omroepen de weg naar Nederland P vinden, zodat we continuïteit en variëteit via Nederland P kunnen aanbieden. Dat maakt het dan ook weer interessant voor radio en digitale televisie.”

Wie maakt de site?

“De site is ontwikkeld door de interactieve tak van NCRV, NCRV-i. In samenwerking met een van de bedenkers van Nederland P, Arthur Vierboom en het bureau OneShoe te Utrecht.

NCRV-I is ook verantwoordelijk voor de redactie van Nederland P. Eindredacteur is Wilko van Iperen. Redactie wordt gevoerd door Ingrid Oyevaar. En vanaf volgende week komt een redactie-stagiair stage bij ons lopen: Ashna Kheda. Zij gaat het online marketingplan uitvoeren dat de vorige redactie stagiair Han Rusman bedacht heeft. Nicole Smits is bij de ontwikkeling het platform betrokken als projectleider.”

Frankwatching in gesprek met Mariëlle Groenendijk van de NCRV over Nederland P.

Wat is het?

Waarom dit initiatief?

Hoe werkt het?

Wat zijn de belangrijkste facts?

Wie is er bij betrokken?