Google Analytics API: eindeloos veel mogelijkheden

google-analytics-apiVelen onder ons hebben er vast en zeker al mee gewerkt in de private beta en deze week lanceerde Google de Google Analytics API voor alle Analytics gebruikers. Wat is het precies? Wat kun je er allemaal mee? En waarom zal het een grote impact hebben op het gebruik van Google Analytics?

Lancering Google Analytics API

De private beta versie was al enige tijd beschikbaar, maar deze week kwam dan toch de lancering van de Google Analytics API voor alle Analytics gebruikers. De API maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om Google Analytics uit te breiden met nieuwe en creatieve applicaties die voordelen zullen hebben voor ontwikkelaars, organisaties en eindgebruikers. De API is makkelijk in gebruik en maakt het mogelijk om alle gegevens die nu beschikbaar zijn in de standaard interface van Google Analytics uit te lezen met andere software. De gebruikte API is een Google Data API, die ook gebruikt wordt voor de Google Calender, Finance en Webmaster Tools.

desktop-reporting-google-analytics-api

Mogelijkheden API

De mogelijkheden met de nieuwe API lijken eindeloos. Grote organisaties en marketingbureaus hebben vanaf nu een platform voor het integreren van Google Analytics in hun eigen producten of voor het creëren van stand-alone applicaties, die weer verkocht kunnen worden. Daarnaast kunnen gebruikers snapshots van hun Google Analytics data weergeven in zelfontwikkelde dashboards en deze vervolgens weergeven op een zelfgekozen platform.

Google Analytics bekijken vanaf je telefoon? Dat is vanaf nu mogelijk met de Android applicatie van Actual Metrics. Of de applicatie van Desktop-Reporting om Analytics rechtstreeks te bekijken vanaf je desktop. Dit zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden die de Analytics API zal bieden aan gebruikers. Denk bijvoorbeeld ook aan een alert-service waarbij je een melding krijgt per e-mail, sms of Twitter wanneer bijvoorbeeld het weigeringspercentage of een andere prestatie significant afwijkt van vooraf ingestelde waardes. Kijk voor meer voorbeelden op de Google Analytics (Labs) website.

actual-metrics-google-analytics-api

Zelf beginnen met de GA API?

Mocht je zelf aan de slag willen met de Google Analytics API, dan adviseert Google drie belangrijke informatie bronnen. Ten eerste de documentatie die gevonden kan worden op de Google Code website. Als tweede wordt er aangeraden om je te abonneren op de Google Analytics API nieuwsbrief, waarbij je op de hoogte wordt gehouden van alle belangrijke veranderingen over de API. Als laatste is het mogelijk om jezelf aan te melden bij de Google Analytics APIs Group, een forum waar andere ontwikkelaars actief zijn.

De lancering van de Google Analytics API is voor alle Analytics gebruikers een grote stap voorwaarts en de verwachting is dat vele developers de komende tijd hard zullen werken om nieuwe applicaties op de markt te brengen. Hiermee zullen de tekortkomingen waarmee sommige Analytics gebruikers te maken hadden (hopelijk) snel opgelost worden, al was het maar door de vele diverse apps die ons te wachten staan in de komende maanden.

Meer informatie over de Google Analytics API is hier te vinden.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Als marketeer zie ik inderdaad veel mogelijkheden. De techniek ervan maakt het echter wat lastig om in te stappen en om zelf daadwerkelijk interessante tools te ontwikkelen.Hou het voorlopig nog even af, maar hou de ontwikkelingen zeker in de gaten!

 2. Een hele mooie ontwikkeling. Het betekent dat Google Analytics nog meer een integraal geheel wordt van back office en businessapplicaties. De alert-service lijkt een zeer waardevolle faciliteit, omdat het dashboard daarmee een volwassen waarschuwingssysteem wordt waar je snel op kunt reageren.
  Aan de andere kant is dit ook weer een stap richting veredergaande specialisatie. Goed voor de developersmarkt, maar voorlopig nog even afwachten of dit ook voor de kleine bedrijven en organisaties die op internet opereren voordeel oplevert. Het kan ook drempel- en kostenvehogend gaan werken.

 3. De Polaris app maakt indruk hier :-) Bedankt voor de tip!

 4. Wat zijn de gevolgen van dit soort ontwikkelingen voor bedrijven als Nedstat of anders waaruit haalt Nedstat nog toegevoegde waarde

 5. Er zijn door de API inderdaad erg veel mogelijkheden bijgekomen, hoewel de techniek voor kleinere bedrijven inderdaad nog erg lastig is.
  Toch ben ik als marketeer erg benieuwd naar de ontwikkelingen van Analytics in de toekomst!

 6. Gepersonaliseerde webervaringen. Duizend bezoekers krijgen naarmate binnen sessie informatie meer bekend is meer en meer op maat content. Denk aan het bezoeken van een sportsite waarbij de site weet dat je een AZ supporter bent. Of een krantensite die aan de hand van keuze voor artikelen de politieke voorkeur en nieuws interesse kan inschatten. De bakkerij die weet of de bezoeker van zoet of hartig houdt en daar op kan inspelen. De mogelijkheden zijn voor iedere site, commercieel of niet-commercieel, gigantisch. Dit is voor mij naast mobiel internet, semantiek en socialisatie een zeer serieuze en spectaculaire ontwikkeling van het web.

 7. Is er al eens onderzocht wat het effect is van dat steeds gerichter aanbieden. Mij bekruipt zo langzamerhand het gevoel dat als ik alleen nog maar zaken voorgeschoteld krijg, waarvan ik eerder heb laten blijken dat ik erin geinteresseerd ben, ik nooit meer nieuwe  dingen ga ontdekken? Het is toch reuze jammer dat als ik van hartig hou, ik nooit meer ter verleiding iets zoets krijg voorgeschoteld?
  Is marketing nu juist niet bedoeld om mensen te verleiden tot iets nieuws? Iets uitdagends? Doe eens gek! Neem een gebakje in plaats van altijd maar dat saucijzenbroodje.

 8. @Peter Helemaal mee eens. Ook ik vraag mij vaak af: zijn marketeers zich juist niet aan het beperken door fuiken van steeds smallere keuzes te creëren?

 9. @ Peter: Goed punt, denk dat we uit moeten kijken dat we niet teveel op de consument en zijn specifieke wensen gaan richten. Hierbij moet een gezonde mix ontstaan tussen gericht adverteren en nieuwe dingen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!