Video

Mascha Driessen: “Als YouTube een land was…

0

… dan stond het op de derde plaats.” Met 329 miljoen gebruikers wereldwijd is YouTube groter dan landen als de VS en Indonesië en hoeft het alleen de Chinezen en Indiërs voor zich te dulden. Deze uitspraak vormde een van de prikkelende stellingen in de presentatie van Mascha Driessen tijdens de Broadcast Business Club van 23 april 2009 die geheel in het teken stond van YouTube.

Sinds 1 februari is Driessen in dienst van Google en voor Nederland verantwoordelijk voor YouTube en display advertising. Ze is geen onbekende in het mediavak, want heeft een achtergrond in omroep (branded content) en online (display). Haar carrière bestaat uit achtereenvolgens RTL, Endemol en, meest recentelijk, WebAds.“De voornaamste reden om te starten bij Google was dan ook dat het voor mij de twee werelden bij elkaar brengt,” zo verklaarde Driessen haar overstap.

De opdracht van Driessen is om te zorgen dat Google in Nederland meer omzet gaat realiseren in display advertising en uit YouTube. “In heel EMEA (Europe, Middle-East & Africa, red.) zijn er mensen zoals ik aangetrokken, dus dat geeft aan hoe belangrijk dit is voor Google.” Hoewel display advertising binnen Google dus ook tot haar verantwoordelijkheden behoort, ging haar presentatie tijdens de Broadcast Business Club in Jan Tabak in Bussum over YouTube.

Facts & videos

Ondanks dat YouTube natuurlijk geen land is, is het wel de vierde populairste site ter wereld en inmiddels de tweede zoekmachine, groter dan Yahoo! en MSN. Andere opmerkelijke feiten:

  • iedere minuut wordt er 15 uur videomateriaal geüpload naar YouTube
  • dit staat gelijk aan 60.000 complete films – per week
  • YouTube wordt door een op de vijf internetters gebruikt (wereldwijd) – in Nederland is dat bijna een op twee
  • niet alleen jongeren: de helft van de gebruikers is ouder dan 30
  • niet alleen mannelijke gebruikers – bijna de helft is vrouw
  • 6 miljoen gebruikers in Nederland

In onderstaande video is een aantal facts & figures van YouTube samengevat:

Deze video is inmiddels te vinden op het eigen brand channel van YouTube (een Nederlandse-versie van YouTube.com/advertise), waarop o.a. ook een link naar de tariefkaart te vinden is, naast een overzicht van de creatieve mogelijkheden.

Interview

Na afloop van haar presentatie had ik een kort interview met Mascha Driessen. Hierin legt zij onder meer het verschil uit tussen een brand channel en een partner channel en geeft zij aan dat Google ook nadenkt over andere vormen, zoals de inzet van een brand channel als trade marketing tool en de mogelijkheid dat merken conversie op hun eigen video’s kunnen realiseren via exclusieve InVideo ads over hun eigen video’s.

Ook op creatief gebied wordt YouTube constant doorontwikkeld. Tot voor kort waren de creatieve mogelijkheden binnen een brand channel beperkt – inmiddels zijn er verschillende templates ontwikkeld door het in-house reclamebureau van Google, dat meekwam met de overname van DoubleClick. Volgens Driessen is hier geen sprake van gedwongen winkelnering, maar een service richting adverteerders.

[youtube width=”600″ height=”357″]https://www.youtube.com/watch?v=2knv75KQyqs

Met de komst van Mascha Driessen als hoofd YouTube en Display ligt het in de lijn der verwachting dat er meerdere brand channels en aanvullende mogelijkheden op YouTube zullen komen. Dat is te hopen, want de score tot nu toe is verbazingwekkend laag.