How to, Inspiratie, Verdieping

A4U Expo: Tips voor een effectieve affiliate campagne

0

Wat is een effectieve affiliate campagne voor zowel adverteerders en affiliates? “Understanding the mindset of affiliates”, dat was de insteek van het verhaal van Joris Toonders (Yonego) en Henk Jan Bijmolt (Cleafs) tijdens A4U Expo. In hun presentatie stond het opzetten van een ideale affiliate campagne centraal: hoe denkt een affiliate en waar kan een advertiser op in spelen.

Hoe trigger je een affiliate om een programma te promoten? Zorg ervoor dat hij geld verdient! Dat is waar het eigenlijk om draait. De eCPC (effectieve kosten per klik) staat daarin centraal. Des te hoger de eCPC, in verhouding tot de benodigde (advertentie)uitgaven, des te meer winst een affiliate kan behalen. Adverteerders doen er daarom verstandig aan te zorgen voor aantrekkelijk eCPC’s. De commissie speelt daarbij een grote rol, maar er liggen ook andere effectieve mogelijkheden.

affiliatesZorg voor een goede communicatie met affiliates. Promoot je campagne op affiliate forums en licht affiliates in over ontwikkelingen die spelen rondom je campagne, website, bedrijf, producten en acties. Maak mede daarom ook gebruik van datafeeds. Het geeft affiliates de mogelijkheid om gemakkelijk te (deep)linken naar je aanbod. Deel daarnaast belangrijke informatie met affiliates, zodat ze het potentieel van een campagne kunnen zien. Geef informatie over gemiddelde orderwaardes, ECP’s, conversieratio’s en de redenen van eventuele afkeuringen. Daar wordt vaak geheimzinnig over gedaan, maar uiteindelijk zullen affiliates bij het promoten van een campagne hier zelf achter komen.

incentivesAffiliates dragen vaak veel risico bij het promoten van campagnes. Ze moeten investeren in tijd en geld voordat men daarvoor iets terugkrijgt. Betaal daarom affiliates snel uit. Affiliates zijn vaak van deze uitbetalingen afhankelijk om verder te kunnen investeren. Overweeg ook bij de opzet van een affiliate campagne om, naast de reguliere vergoedingen, in de beginperiode aantrekkelijke fixed CPC’s uit te keren.

Het is daarnaast erg belangrijk dat affiliates vertrouwen hebben in het netwerk en de adverteerder. Stel een acceptabele cookietijd in waardoor het aantrekkelijk (en vooral eerlijk) is voor affiliates om een programma te promoten. Plaats daarom absoluut geen telefoonnummers op je website. Dat zorgt ervoor dat affiliates direct afhaken. Affiliates zijn bang dat conversies via de telefoon plaatsvinden en dat inkomsten via eigen investeringen niet worden gemeten. Mocht je een telefoonnummer willen gebruiken dan zijn er verschillende netwerken die het mogelijk maken om telefoongesprekken te tracken en hiervoor vergoedingen uit te keren.

resultaatPlaats je campagne bij maximaal 3 verschillende netwerken. Vrijwel alle affiliates gebruiken meerdere netwerken (vooral top affiliates). Daarom is het zonde om veel te investeren in het onderhoud van meerdere “campagnes”. Let er ook op dat het eenvoudig is om te deeplinken naar producten. Als je dit mogelijk maakt, belanden bezoekers later in de funnel, waardoor het conversiepercentage onmiddellijk stijgt. Kijk daarom ook kritisch naar je eigen website. Verbeteringen in succespercentages verbeteren de eCPC, affiliates worden rijker en ze willen meer en meer sales realiseren.

Gebruik zeker ook incentives om affiliates over te halen programma’s te promoten. Wees creatief en geef incentives weg met toegevoegde waarde. Top affiliates zijn de laatste jaren overspoeld met mp3-spelers. Dat is niet iets waardoor ze nog getriggerd worden om te starten. Wat is een leuke en effectieve incentive? Misschien een reisje naar de Playboy Mansion? Toch is iedereen het erover eens dat financiële incentives in de vorm van bonussen het beste werken.

Conclusie? Maak affiliates belangrijk en help ze verder. Dan zijn ze bereid harder te werken en meer sales of leads te genereren. Maar vergeet niet dat het ook interessant is om als adverteerder zelf affiliate te worden. Er liggen volop kansen om na het behalen van eigen inkomsten additionele producten te verkopen!

Dit artikel is geschreven door Jaap Jacobs werkzaam voor Yonego Internet Marketing.