Inspiratie

Trends in affiliate marketing

0

Wat is de toekomst van affiliate marketing in Nederland? Dat punt stond centraal tijdens de laatste panelsessie van A4U Expo. Een deskundig panel discussieerde over wat de affiliate branche de aankomende tijd te wachten staat. De zaal is klaar voor de eerste vraag en hoopt op een mooie discussie tussen de aanwezige affiliates, netwerken en bureaus.

Welke trends kunnen we de aankomende tijd verwachten? Auke Boersma (Affilinet) trapt af. Hij verwacht dat traditionele mediabestedingen zullen inkrimpen en dat er meer gaat worden geïnvesteerd in online marketing. Daarom zal de affiliate marketing branche niet inkrimpen tijdens deze recessie. De overige heren in het panel lijken het daarmee eens en voegen daaraan toe dat steeds meer grote affiliates de commerciële mogelijkheden zien en overstappen naar een andere ondernemersgedachte. Fun wordt business en daarom zal het verschil tussen grote en kleine affiliates nog groter worden.


Presentatie IAB Europe: How The Eu Digital And Interactive Marketing Industry Is Shaping Up

Remko Nugteren van het netwerk Tradedoubler ziet daarnaast dat steeds meer mediabureaus zich gaan begeven in affiliate marketing, maar hij weet niet of hier blij mee moet zijn, op enkele uitzonderingen na. Boersma heeft hier een andere kijk op en lijkt verheugd met de komst van traditionele mediabureaus: ”Er zullen grote adverteerders gebruik gaan maken van affiliate marketing, waardoor er ook grote budgetten zullen vrijkomen. Het is aan ons om te laten zien dat affiliate marketing werkt.” Joris Toonders (Yonego) en Joris Goossens (Conversive) twijfelen. Toonders vermeldt dat traditionele mediabureaus niet altijd gewend zijn om op basis van performance te werken. Traditionele mediabureaus weten onvoldoende af van online en affiliate marketing met als gevolg een slecht rendement en incidentele uitgaven.

geldHet panel is het er verder over eens dat erg veel netwerken actief zijn in Nederland. Wat zal het effect zijn van een nieuwe speler op de markt zoals Buy.at? Paul Schoenmakers, top-affiliate en eigenaar van Affiliateblog.nl en LeadMedia.nl, vraagt zich af of het zin heeft voor Buy.at om zich te begeven in deze drukke markt. Joris Toonders stemt daarmee in en legt uit dat er teveel netwerken zijn zonder toegevoegde waarde. Paul Schoenmakers: ”De marges gaan daardoor steeds meer omlaag.” Het lijkt er op dat niet alle netwerken deze concurrentiestrijd aankunnen. Auke Boersma vraagt zich dat af. Deze discussie werd vorig jaar namelijk ook gehouden. Boersma:”Affilinet is een jaar geleden gestart en we zijn hier nog steeds. Er zat blijkbaar genoeg ruimte in de markt en het kan goed zijn dat we volgende jaar een extra stoel hierbij moeten schuiven voor een nieuw buitenlands netwerk.” Marko Dobroschelski, mede-eigenaar van het netwerk Daisycon, wil daar vanuit de zaal iets aan toevoegen. Volgens hem zit het probleem in het feit dat de loyaliteit van affiliates te laag is. Daardoor moeten sommige netwerken stunten met financiële incentives die netwerken uit eigen zak moeten betalen. Volgens Nugteren is dit niet bevorderlijk voor de branche. Affiliates “stelen” zorgt niet voor groei in de markt. De branche doet er verstandig aan om te kijken naar ontwikkeling.


Presentatie over de partijen die betrokken zijn bij affiliate marketing

Aangezien top-affiliates financiele incentives krijgen omdat ze veel sales realiseren zijn ze in het huidige klimaat ontzettend belangrijk voor de Nederlandse netwerken. Vanuit de zaal wordt gevraagd of het eBay model een oplossing kan bieden. Bij het affiliate programma van eBay wordt er gekeken naar wat een bezoeker in de eerste 30 dagen heeft opgeleverd. Op basis daarvan worden commissies uitgekeerd. De heren uit het panel geven toe dat we dit wellicht vaker tegen gaan komen, voor zover dat mogelijk is. Paul Schoenmakers denkt daarnaast dat top-affiliates ook steeds meer directe deals zullen maken met adverteerders.


Presentatie eBay op A4U Expo

In andere landen zien we een grote opkomst in voucher codes en cashback sites. De vraag is of we dit in Nederland ook gaan zien? Auke Boersma vind het vreemd dat we dit in Nederland nog niet zien. De Nederlander staat ten slotte altijd open voor leuke kortingen. Joris Toonders geeft aan dat affiliates niet happig zijn op voucher en cashback acties. De huidige tracking werkt nadelig. Bezoekers zullen na het zien van een kortingsveld op zoek gaan naar een code. Bij het gebruik van een code wordt de voucher of cashback affiliate uitbetaald terwijl het eerste bezoek aan een andere affiliate te danken is. Last cookie counts is bij het gebruik van coupon en cashback acties niet toepasselijk.

Goossens voegt daaraan toe dat de meeste adverteerders in dergelijke acties nog niet veel zien. Ze willen niet targetten op koopjesjagers en zijn bang voor de risico hiervan. Volgens iemand uit de zaal heeft een onderzoek bewezen dat de gemiddelde bestedingen door middel van deze activiteiten hoger liggen. Het is dus aan de branche om te bewijzen dat het werkt. De affiliates, bureaus en netwerken denken dat een gedeelde commissie tussen de affiliates een goede oplossing kan zijn.

vouchers

Slide uit de presentatie van Argos en Commission Junction (op SlideShare vind je de hele presentatie)

Doet de branche er ook goed aan om “stoute” affiliates op een black list te plaatsen? Remko Nugteren van Tradedoubler vindt dat dit een goede zaak is. Affiliates kunnen na overtreding alsnog handelen via andere netwerken. De vraag luidt wie hierin het voortouw moet nemen. Joris Toonders vindt een black list te ver gaan. Als een affiliate een fout maakt in het ene kanaal betekent het niet dat hij gestraft moet worden voor het andere. Toonders:”Dan kan je in principe voor alles een black list op gaan stellen. Een goede communicatie en duidelijke richtlijnen moeten dit soort problemen voorkomen.” Joris Goossens beaamt dat en voegt daaraan toe dat er altijd mogelijkheden zijn om via een andere naam te werken. Toonders geeft aan dat de markt er wel goed aan doet om een code of conduct op te stellen. Nugteren vermeldt dat het IAB momenteel overweegt om een taskforce affiliate marketing samen te stellen.

Dit artikel is geschreven door Jaap Jacobs werkzaam voor Yonego Internet Marketing.