iPhone-selectie: vier keer drie-op-een-rij

0

Hoewel games voor de iPhone nog maar relatief kort bestaan, zijn ze inmiddels razend populair. Continu verschijnen er nieuwe games in de App Store, maar welke zijn nou echt de moeite waard? In een serie artikelen bespreek ik hier elke zaterdag op Frankwatching een aantal opvallende games. Vandaag: vier keer drie-op-een-rij.

Game van de Week: The Treasures of Montezuma

treasuresThe Treasures of Montezuma is een variant op de klassieker Bejeweled. Door met je vinger een beweging te maken, wissel je gekleurde stenen van plek en moet je combinaties vormen met minstens drie dezelfde stenen op een rij. In elk level moet je stenen met een juweel zien vrij te spelen en hoe hoger de levels, hoe meer het er worden. Leuk is dat er in de loop van het spel steeds meer bijzondere stenen verschijnen, bijvoorbeeld met dynamiet, waarmee je in één klap een flink gat slaat.

Ook zijn er geketende stenen die niet meer bewegen en grote delen van het speelveld vast kunnen zetten. Na elk level ontvang je een ster, die je gebruikt om extra mogelijkheden vrij te spelen. Alle extra’s zijn op een natuurlijke manier in de game verweven, waardoor The Treasures of Montezuma enerverend en verslavend wordt.

Praktisch is dat je verschillende profielen kunt aanmaken, waarvan de voortgang bewaard blijft bij het afsluiten. Zo kun je met tussenpauzes alle 41 levels voltooien, zonder dat iemand anders die ook op je telefoon speelt jouw voortgang verstoort. Al met al is dit spel net zo verslavend als Bejeweled, maar door alle extra’s krijgt de gameplay meer dynamiek en diepgang. Daarom is deze game een aanrader voor iedereen die van snelle, verslavende spelletjes houdt.

Prijs: € 0,79

De onvermijdelijke klassieker: Bejeweled 2

bejeweled-2Bejeweled 2 is de welbekende klassieke game, die naar de iPhone is gebracht. Door vingerbewegingen combineer je drie stenen op een rij, waarna nieuwe stenen verschijnen. Zie je zo snel geen mogelijkheden, dan kun je een hint in beeld krijgen. De game heeft drie spelstanden: Classic, Action en Endless. In de Action-stand speel je met een leeglopende tijdsbalk. Deze ontbreekt in de Classic-variant, waar de game pas eindigt wanneer je geen zetten meer kunt doen. In de Endless-stand speel je eindeloos door, doordat de stenen op zo’n manier worden aangevuld dat er altijd nieuwe zetten mogelijk zijn.

Sterke punten van de game zijn de lekker intuïtieve bediening met het touchscreen en de bekende verslavende gameplay. Minpunten zijn het gebrek aan online mogelijkheden, zo kun je zelfs je scores niet met anderen vergelijken. Ook voelt de game, zeker na het spelen van The Treasures of Montezuma, eenvoudig en kaal aan. Ben je dol op dit soort games, dan krijg je met Montezuma duidelijk meer waar voor je geld en kun je Bejeweled 2 zonder blikken of blozen overslaan.

Prijs: € 2,39

Gewoon in je iPhone-browser: Bejeweled

img_00021Wil je Bejeweled spelen, maar er geen geld voor neertellen, dan is er ook een oplossing. Je kunt de klassieke versie namelijk gratis in Safari op de iPhone spelen door naar de pagina van het spel te gaan. Omdat het spel gratis is, krijg je wel een korte advertentie te zien voordat de actie van start gaat. Daarna kun je met de game beginnen en wordt deze niet meer onderbroken door advertenties. Wel merk je al snel dat de online versie minder prettig speelt. Zo is de bediening stroever en reageren de juwelen lang niet altijd goed op je vingers. Ook ontbreken de verschillende spelstanden die Bejeweled 2 wel heeft.

Verder kent deze versie geen geluid en geen mogelijkheden om je scores op te slaan. Al met al voelt de gratis versie karig aan en speelt hij niet prettig vanwege de stroeve besturing. Als je dan bedenkt dat je voor slechts € 0,79 een uitstekende variant van het spel aanschaft met The Treasures of Montezuma, dan is de keuze snel gemaakt.

Prijs: Gratis

Een beroep op je hersens: Color Drops

color-dropsColour Drops is net nieuw in de App Store en zeker de moeite waard. Ook in dit spel moet je combinaties van drie op een rij maken, maar op een heel andere manier. Het scherm oogt als een vierkant speelveld met gekleurde knikkers met een nummer. Van boven valt er steeds één nieuwe knikker in de bak, waarbij jij kunt aangeven op welke rij die knikker komt te liggen.

Door slim te combineren maak je groepen van drie, in dezelfde kleur of met hetzelfde nummer. Dit klinkt eenvoudig, maar is het niet. Tijdens het spelen merk je dat je vaak maar op één manier naar de knikkers kijkt en vooral let op de kleur óf op het nummer. Het is erg lastig om tegelijkertijd al je hersengebieden aan het werk te zetten om combinaties van kleur en nummer te maken en in de gaten te houden of er diagonale combinaties mogelijk zijn.

De game biedt drie standen: Classic, met een tijdlimiet en een beperkt aantal ballen, Survival, waarin de tijdlimiet in elk level belangrijk is, en Deluxe, waarin je twaalf levels moet uitspelen. Ook Color Drops is een eenvoudig en verslavend spelletje, dat je niet snel weglegt. Als je meeweegt dat deze game gratis te vinden is in de App Store, dan is er niets dat je weerhoudt om dit spel een kans te geven.

Prijs: € 0,79

Dit artikel is ook verschenen op Bashers.