Een webshop in 3 maanden

0

Altijd al een eigen webshop willen hebben? Ik in ieder geval wel. Daarom heb ik drie maanden vrijgenomen van mijn werk om me volledig te kunnen richten op het starten van een webshop. Op mijn website houd ik hierover dagelijks een dagboek bij en voor Frankwatching maak ik een wekelijkse update. Als alles volgens planning verloopt staat de webshop vanaf 7 augustus live. Deze week hier een introductie over mijn project.

Deze week begin ik dus het eerste item in een serie. De komende drie maanden (twaalf weken) geef ik wekelijks een update van mijn voortgang. Als ik kijk naar mijn planning komen in de posts de volgende onderwerpen aan bod:

  • Week 1: Introductie
  • Week 2: Productkeuze en basisconcept
  • Week 3: Internet strategie
  • Week 4: Totale website concept
  • Week 5: Het ideale check-out proces
  • Week 6: Visual Design
  • Week 7: Development 1
  • Week 8: Development 2
  • Week 9: Front-end development 1
  • Week 10: Front-end development 2
  • Week 11: Testen webshop
  • Week 12: Webshop live!

Natuurlijk zal het in veel posts ook gaan over het starten van een onderneming. Ik heb inmiddels al ontdekt dat hier nog veel meer bij komt kijken dan ik vooraf had verwacht.

Wie ben ik?

Ik zal mezelf eerst even voorstellen: ik ben Pieter Hofstra. In mijn dagelijkse leven ben ik Interactie Ontwerper bij Mirabeau. Ik ben hier dagelijks bezig met nieuwe websites of nieuwe functionaliteit binnen websites van grote bedrijven. Vanaf deze week ben ik drie maanden vrij. Drie maanden waarin ik me volledig kan richten op het starten van een bedrijf. Drie maanden voor het starten van een webshop.

beste-webshop

Waar ga je naar toe? Dat was de reactie van bijna iedereen die ik vertelde dat ik drie maanden vrij nam. Voor veel mensen is het vreemd om vrij te nemen voor het starten van een webshop. En velen vinden het nog vreemder dat ik nog niet wist wat ik wilde verkopen. Wie neemt er nou vrij om een shop te starten zonder dat je hebt besloten wat je gaat verkopen?

Gelukkig waren de meeste reacties uiteindelijk positief. Ik heb veel tips en ideeën gekregen van mensen die het leuk vonden mee te denken.

Hoe gaat het?

Het valt nog niet mee! De eerste week is voorbij en het blijkt allemaal nog iets lastiger dan ik vooraf had verwacht. Zo zijn leveranciers veel lastiger te vinden dan ik had verwacht. En als je er één gevonden hebt, blijkt dat ze lang niet altijd op je zitten te wachten. Ze hebben het blijkbaar niet zo op starters…

Maar het is ook wel heel erg leuk. Het is een enorme uitdaging om bezig te zijn met dingen die je nooit eerder hebt gedaan. Ik leer echt ontzettend veel! Het is ook super om bezig te zijn met iets van jezelf. Om toe te werken naar jouw product. Een eigen webshop. Een eigen bedrijf.

Wat ga ik verkopen?

Zoals ik eerder al aangaf weet ik nog niet wat ik ga verkopen. Ik ben begonnen met vijf ideeën waarvan er inmiddels al vier zijn afgevallen en er weer één is bijgekomen. Ik heb nu dus nog twee ideeën:

Een boekenwinkel

booksBoeken zijn één van de eerste producten geweest die via internet werden verkocht. Er zijn dan ook al een heleboel boekenwinkels op internet. De grootste online boekenwinkel in Nederland is Bol.com. Omdat er al zo veel online boekenwinkels zijn, is het een lastige markt om in te starten. Toch denk ik dat hier nog genoeg kansen liggen.

Denk bijvoorbeeld aan een simpele functie als ‘stuur mij een mail als er een nieuwe Dick Fancis uitkomt’. Maar waar echt nog heel veel mee gedaan kan worden is inspiratie. De bestaande boekensites werken alleen goed als je weet naar welk boek je op zoek bent. Ben je nog in een oriënterende fase, dan bestaan er eigenlijk geen goede online boekenwinkels. Natuurlijk heeft Amazon de bekende ‘Customers who bought this item also bought’ functionaliteit, maar volgens mij kun je nog veel meer doen met inspiratie.

Zie ook een korte concurrentieanalyse die ik deze week heb gedaan.

Een reissite

travelOok reissites zijn er al erg veel. Wat er echter nog niet veel is zijn sites waarop mensen hun vakantie volledig kunnen plannen. Waar mensen de goedkoopste vliegtickets en hotels kunnen vinden, maar waar ze ook plattegronden, reisgidsen en wandelroutes kunnen kopen. Ik heb voor projecten bij Mirabeau al relatief veel ervaring opgedaan in de reisbranche en heb hier veel ideeën over opgedaan.

Naast bovenstaande ideeën blijf ik open staan voor nieuwe ideeën! Komende woensdag (13 mei) neem ik de beslissing met welk idee ik verder ga. Dus ben je dan benieuwd wat ik heb gekozen? Of wil je mijn dagelijkse posts bekijken? Kijk op mijn dagboek.