P2P banking: leuk, maar niet met mijn geld!

0

Of juist wel? De klassieke bank is gebaseerd op het vertrouwen van de klant en de rekenkracht van het clearingsysteem. Maar beide zaken staan meer dan ooit ter discussie. Donderdag 14 mei 2009 om 16.00 uur vindt tijdens de CSN Conference in Amsterdam de paneldiscussie over social banking plaats. Heb je waardevolle vragen of stellingen voor deze discussie, plaats ze dan in de reacties en je maakt kans op een gratis toegangskaart voor het congres!

Zoals gezegd staat het instituut banking zoals we dat sinds jaar en dag kennen ter discussie. Het vertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen, die wellicht nooit meer helemaal hersteld wordt. En ook de rekenkracht van het clearingsysteem is door de opkomst van virtual clouds als concurrent geen uniek voordeel meer. Wie heeft de bank nog nodig?

Als dat de teneur is, ben ik erg benieuwd naar het antwoord van het expert panel van ‘social bankers’ donderdag aanstaande bij de CSN Conference. De openingsstelling van de discussie luidt namelijk: “Peer-to-peer banking heeft de toekomst”.

Peer to peer banking

Het thema social banking of banking 2.0 wint steeds meer aan bekendheid. Niet in de laatste plaats door de opkomst van innovatieve peer to peer banking concepten zoals Boober en Smava. In peer to peer banking (wikipedia definitie) is het idee simpel: ik heb geld over, jij hebt geld nodig. We wisselen via een online platform gegevens uit, spreken termijn en rente af en na controle van elkaars ratings kan de deal tot stand komen. Ebay of Marktplaats, maar dan voor geld.

070202-booberDe Nederlandse peer-to-peer bank Boober heeft het er als first mover niet makkelijk mee gehad en schijnt in grote problemen te zijn volgens Marketingfacts. Hoewel de site uit de lucht is, is het Booberwatch forum van investeerders en leners nog enorm actief. Helaas waren oprichters en directie van Boober niet bereid om deel te nemen aan de paneldiscussie. Het Duitse Smava doet het schijnbaar al een stuk beter. Ook het Britse Zopa is al sinds 2005 actief met een community van leners en vragers.

Accepteer cookies

BBC news over P2P bank Zopa

Leren van microfinanciering

Ook uit de wereld van microfinanciering valt veel te leren over bankieren met een community. Zo hebben partijen als MyC4.com en Pifworld ondernemers uit de derde wereld samengebracht met geldschieters uit de rest van de wereld. Dit geeft nog een andere dimensie aan het begrip ‘social’ networking. Maar buiten dat zijn deze businessmodellen als innovatie interessant voor financiële dienstverleners.

Plaats een stelling en win een vrijkaart!

Donderdag 14 mei 2009 om 16.00 uur vindt tijdens de CSN Conference in Amsterdam de paneldiscussie over social banking plaats. Experts van Rabobank, MyC4, Pifworld, VODW en Yunoo bediscussiëren stellingen over social banking. We zijn benieuwd of de Frankwatching community interessante vragen en stellingen voor deze paneldiscussie heeft. Plaats jouw vraag of stelling hieronder als reactie. De beste reactie wordt beloond met een vrijkaart voor de CSN Conference. Andere waardevolle reacties worden beloond met een extra korting op de toegangsprijs van de conferentie. En val je niet in de prijzen, dan kun je altijd nog gebruik maken van de speciale korting voor Frankwatching lezers.

Succes!