Rijksoverheid.nl: goed idee of niet?

0

Wie nu www.rijksoverheid.nl intikt, komt uit op de website van Postbus 51. Geen enkele aanwijzing voor de grootse plannen met deze url. En die zijn er wel degelijk. Op 1 oktober 2009 moet hier de nieuwe, centrale website van de rijksoverheid live gaan. Deze vervangt niet alleen de website van Postbus 51, maar ook die van Regering.nl en de corporate websites van alle ministeries (die uiterlijk op 1 januari 2011 ‘op zwart’ gaan). Aan de nieuwe website is een geheel nieuwe werkwijze gekoppeld: een (groot) deel van de webredacteuren en webadviseurs van de ministeries gaat samenwerken in een centrale redactie bij het ministerie van Algemene Zaken. Wat is nu precies de bedoeling en wat is de actuele stand van zaken?

portretfoto-minister-presidentHet huidige kabinet Balkenende IV wil – net als voorgaande kabinetten overigens – bezuinigen. ‘Kleiner en beter’ is het devies van de vernieuwing van de rijksdienst. Dat betekent onder andere dat elke afdeling communicatie van de ministeries een kwart personeel moet inleveren. Om deze uitdaging het hoofd te bieden wordt een aantal zaken voortaan centraal geregeld. Hiervoor is het project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS) ingericht. Deelprojecten zijn onder andere de inrichting van een pool met communicatieadviseurs, een centrale nieuwsvoorziening, een rijksbreed intranet, een rijksbreed personeelsblad en internet.

“Alles in een handzaam dossiertje bij elkaar”

Maar wat houdt Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl nu in als het gaat om internet? Op de projectsite staat het als volgt beschreven: “Eindplaatje is één website voor de rijksoverheid, waar 16 miljoen Nederlanders eenvoudig en snel alle relevante informatie, interactie en diensten vinden die zij nodig hebben. Dit ongeacht de grenzen tussen departementen en uitvoeringsorganisaties.” Doelgroepen zijn zowel burgers als professionals en pers. In het vakblad Communicatie van januari zegt projectdirecteur Jeroen Sprenger hierover: “Daarmee bespaar je niet alleen op arbeidskracht, maar hoeft de burger ook niet meer vier of vijf websites af als hij bijvoorbeeld iets wil weten over Schiphol. Dat vindt hij straks allemaal in een handzaam dossiertje bij elkaar.”

afbeelding-5

Driekwart dossiers wordt gesnoeid

Volgens Sprenger wordt het totale aantal dossiers teruggebracht van het huidige aantal 1049 naar maximaal 250. Deze dossiers worden geschreven en onderhouden door een centrale redactie. Op dit moment is de transitie ingezet van zo’n 60 tot 70 webredacteuren van de departementen naar het project ONS. Of er nog webredacteuren decentraal blijven werken op de ministeries is nog onderwerp van discussie.

Hele rijksoverheid of niet?

Ook de precieze reikwijdte van rijksoverheid.nl is nog onderwerp van discussie. Dat in totaal 16 corporate websites van ministeries, Postbus 51 en Regering.nl worden vervangen staat vast. Maar volgens eerdere schattingen heeft de rijksoverheid naar schatting zo’n 1200 websites online staan. Dat zijn websites van inspecties en uitvoeringsorganisaties, maar ook thema-, campagne- en projectsites. Komende weken moet meer duidelijk worden over het ambitieniveau van rijksoverheid.nl en of deze sites ook (deels) geïntegreerd gaan worden.

Mag minister Verhagen na 1 oktober 2009 deze website nog hebben?

Mag minister Verhagen na 1 oktober 2009 deze website nog hebben?

Website of online communicatie?

Het project heet ‘internet’, maar inhoudelijk wordt alleen gesproken over de website rijksoverheid.nl. Op de vraag of de scope niet breder op online overheidscommunicatie zou moeten liggen reageert Sprenger desgevraagd: “Naar mate we over meer capaciteit bij de centrale redactie beschikken, kunnen we meer activiteiten ondernemen. Op dit moment wordt bijvoorbeeld een YouTube-kanaal ingericht door regering.nl, dat straks dus onderdeel wordt van rijksoverheid.nl. En verder zie ik de uitvoering van andere activiteiten vooral als uitvloeisel van de communicatiestrategie binnen een departement.”

Rijksoverheid.nl: een goed idee of niet?

Niet iedereen is gecharmeerd van het idee achter rijksoverheid.nl. Begin februari schreef Rob Punselie van ContentKings op CommunicatieOnline: “In mijn visie maak je met rijksbrede dossiers problemen niet kleiner maar groter. Het worden er minder maar worden ze ook beter? Een rijksbrede webredactie staat verder van de praktijk bij de beleidsdirecties, niet dichterbij. De kans dat professionals in zo’n rijksbreed dossier het antwoord op hun beleidsvragen vinden neemt alleen maar af.” Jeroen Sprenger, projectdirecteur ONS, reageerde uitgebreid en zei onder andere: “Ik deel de erkenning dat op de huidige overheidssites de professionals meer langs komen dan doorsnee burgers. […] Het is zeer goed mogelijk dat ‘burgers’ andere aspecten belangrijk vinden van een bepaald onderwerp dan professionals, maar waarom mag dat niet overzichtelijk bij elkaar staan?”

Debat op 25 mei

afbeelding-1Deze discussie was aanleiding voor een debat tussen beide heren dat op 25 mei plaatsvindt in Nieuwspoort in Den Haag. Meer informatie is te vinden via de website www.onsdebat.nl. Als je bij het debat aanwezig wilt zijn, kan je je via deze website ook gratis inschrijven.

Jouw mening

Wat is jouw mening over het project internet van Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl? Is rijksoverheid.nl een goed idee of niet? Wat vind jij er van dat de aparte websites van de ministeries geheel verdwijnen? En hoe moet het verder met de rest van de 1200 websites van het rijk? Heb je een prikkelende stelling voor het debat? Laat het weten, reageer!