iPhone-Selectie: Vier vliegveldgames

0

Hoewel games voor de iPhone nog maar relatief kort bestaan, zijn ze inmiddels razend populair. Continu verschijnen er nieuwe games in de App Store, maar welke zijn nou echt de moeite waard? In een serie artikelen bespreekt Ellen de Lange-Ros hier elke zaterdag op Frankwatching een aantal opvallende games. Behalve deze week, want Ellen is op vakantie en Sander van der Vegte neemt het voor een keer van haar over. Vandaag vier vliegveldgames.

Game van de week: Flight Control

flightcontrolAls je binnen een goede maand een half miljoen dollar kunt verdienen aan een relatief simpel spel van een dollar, dan doe je iets goed. In Flight Control moet je een oneindige stroom van verschillende vliegtuigen succesvol aan de grond brengen en de manier waarop blinkt uit in toegankelijkheid. Het is namelijk een kwestie van het pad uittekenen van een vliegtuig naar de landingsbaan. De lijn die je tekent wordt door het vliegtuig gevolgd en zo heb je controle over alles in het luchtruim.

Flight Control telt simpelweg hoeveel vliegtuigen je succesvol aan de grond hebt gekregen, dat is je score. Doordat je steeds meer soorten vliegtuigen met verschillende snelheden te verwerken krijgt, wordt het je moeilijker gemaakt. Daardoor eindigt het spel vaak met een hoopje omcirkelde waarschuwingssignalen en een knoop aan lijnen die gevolgd moeten worden.

De prettige stijl en het simpele menu maken het helemaal af. Flight Control is een schoolvoorbeeld van wat de iPhone nodig heeft. Het is een tussendoortje dat smaakt naar meer.

Prijs: € 0,79

Casual vliegveld: Airport Mania

airportmaniaHoewel je ook in Airport Mania veel vliegtuigen moet laten landen, ligt de focus van het spel elders. In een notendop is Airport Mania een spin-off van de stressgame Diner Dash. Er zijn een aantal herhalende taken die moeten gebeuren en het is aan jou om de volgorde hiervan dusdanig goed te bepalen dat de klant niet teleurgesteld raakt. En in dit geval zijn de klanten vliegtuigen met gezichtjes.

Verschillend gekleurde vliegtuigen doen jouw luchthaven aan. Ze hebben passagiers aan boord, moeten deze laten uitstappen en nieuwe passagiers aan boord krijgen om vervolgens weer weg te vliegen. Sommige vliegtuigen moeten ook nog tussentijds gerepareerd worden, al met al is het dus een drukke bedoeling. Met een gelimiteerd aantal gates moet je goed de volgorde onthouden om alles succesvol te verwerken. Stuur je een vliegtuig met dezelfde kleur naar dezelfde gate, dan krijg je nog een bonus ook.

Airport Mania was eerder al beschikbaar op pc, Mac en het web. Deze versie heeft dezelfde graphics en productiewaarde als de andere versies en dat zie je. Het is een goed spel, maar niet helemaal mijn genre en ook net niet zo leuk als Flight Control.

Prijs: € 0,79 (er is ook een gratis Lite-versie)

Van Hollandse bodem: Air Traffic Controller 4.0

atc4Het Nederlandse bedrijf Lunaforte heeft ook een poging gewaagd om een luchtverkeersspel te maken. Air Traffic Controller 4.0 komt het dichtst in de buurt van Flight Control. Aangezien dit alweer het vierde deel is, zou je zeggen dat de makers na zoveel delen wel de smaak te pakken zouden hebben, maar toch speelt het spel lang niet zo goed als de bovenstaande titels.

Het grootste probleem zit in de besturingshoek. Zoals je prachtige paden kunt slepen in Flight Control, kun je hier alleen series van vaste posities bepalen, waardoor de route nogal hoekig overkomt. Dit is misschien realistischer, maar ook minder prettig om mee te werken. Het is vooral vervelend om een pad opnieuw te bepalen, of dat je per ongeluk het verkeerde vliegtuig selecteert en dit de verkeerde kant op stuurt. Dat is frustrerend en het spel krijgt de schuld. Een grote no-no als het gaat om gamedesign.

Voor de rest ziet het spel er prima uit. De makers zijn voor een realistische look gegaan, wat door de kleine icoontjes vaak wat prutserig overkomt. Desondanks merk je dat er aandacht aan is besteed. Air Traffic Controller 4.0 is een aardige game, maar ik merk toch dat ik dit spel na een paar keer spelen niet meer aanraak.

Prijs: € 0,79

Realistische insteek: iATC

iatcRealisme kan altijd nog een stapje verder doorgetrokken worden. iATC laat een radar zien die verdacht veel lijkt op wat echte air traffic controllers voor hun neus hebben. Puntjes met cryptische getallen stellen de vliegtuigen voor. Je kunt hieraan aflezen welke richting het vliegtuig opgaat, op welke hoogte het zich bevindt, hoe snel het gaat etc. Deze getallen zijn cruciaal, want voor elk commando dat je een vliegtuig geeft, zie je deze getallen veranderen.

Het doel van iATC is, net als bij de overige games in dit artikel, het laten landen en opstijgen van vliegtuigen. Maar de eisen voordat een vliegtuig kan landen zijn hier een stuk zwaarder, en zonder directe controle over het pad dat het vliegtuig moet volgen is het al een aardige klus om er eentje überhaupt in de buurt van een luchthaven te krijgen. Laat staan dat je ervoor zorgt dat ze niet tegen elkaar botsen. Zodra je een commando geeft om een bocht te maken of langzamer te vliegen, duurt het even voordat het vliegtuig dit succesvol heeft uitgevoerd. Je moet dus flink vooruit plannen.

De drempel die je over moet om dit spel te snappen ligt hoog, maar ik kan me wel voorstellen dat de echte liefhebber dit prefereert boven de casualheid van Flight Control. De paar vliegtuigen die ik heb laten landen, gaven me een erg prettig gevoel van binnen, maar of dit genoeg is?

Prijs: € 1,59

Dit artikel is ook verschenen op Bashers.