Innovatie

Recruiting 2.0: connecting & listening

0

Afgelopen donderdag vond in de Westergasfabriek de CSN Conference 2009 plaats. Gastauteur Michel Doggenaar van Idea2share doet verslag van het onderdeel Recruitment en gaat in op de presentaties van Keith Robinson (Using social networking sites to connect with candidates) en Paul Harrison (Listening to the conversation: how organisations can survive and thrive in a web 2.0 world?).

Keith Robinson: Using social networking sites to connect with candidates

keith-robinsonKeith Robinson (foto) heeft een ruime ervaring in het HR metier. Hij werkte lange tijd in diverse corporate HR functies, maar is ook jarenlang als zelfstandige recruitment strateeg actief (geweest). Om Michael Dell aan te halen: `Werknemers maken of breken je business` of een andere gouwe-ouwe;´mensen zijn de belangrijkste asset´. Echter de meeste HR en recruitment afdelingen bewijzen hier volgens Robinson alleen lippendienst aan. Want naast de voor hand liggende trends zoals de vergrijzing (die tot gevolg heeft dat in 2015 35 miljoen mensen zich zullen trekken uit het Europese arbeidsproces), gaf hij interessant inzicht in de werkwijze van ‘professionele’ recruitment afdelingen.


Presentatie Keith Robinson van CareerSiteAdvisor en RCEuro.com

Hoewel er tegenwoordig talloze media ter beschikking staan om kandidaten te werven en er niet meer op de zaterdagkrant gewacht hoeft te worden, is de werkwijze van HR afdelingen ten aanzien van werven niet wezenlijk verbeterd. De toevalsfactor om de juiste kandidaat voor de juiste functie op het juiste moment voor te stellen, is nog altijd groter dan nodig. Bovendien is het sollicitatieproces voor de sollicitant vaak een weinig prettige ervaring. Robinson stelt dan ook een meer integrale benadering voor. Gebruik CSN om vanuit een meer marketinggerichte attitude de strategische bedrijfsvoering beter te ondersteunen. Zijn LinkedIn gebruikstips deden wat gedateerd aan.

Paul Harrison: Listening to the conversation

paul-harrisonDaarom was de pragmatisch aanvulling van de tweede spreker Paul Harrison (foto) op Keith Robinsons meer conceptuele benadering goed gekozen. Op de vraag; ´Hoe krijg je intern aandacht om social media op de agenda te krijgen´werd simpel geantwoord. ´They are already in the middle of it´. Want bedenk dat de merkwaarde gemaakt en bepaald wordt door anderen buiten de organisatie.

Paul´s voorbeelden van Morrison supermarket´s (YouTube) en Virgin Airlines (My Space) maakten duidelijk welke negatieve beeldvorming eenvoudig kan ontstaan door het gebruik van ´social media´ van eigen werknemers. Als organisatie heb je enerzijds beleid nodig om dergelijke situaties voor te blijven maar anderzijds bieden deze media ook kansen.

Ook vanuit een recruitment perspectief gaf Harrison nuttige tips. Begin met luisteren – waar zit je doelgroep en welke tools zijn hier al voor beschikbaar voor het overzicht. Activeer je eigen werknemers, zij zijn de ambassadeurs binnen je organisatie en hebben een enorm netwerk. Doe dat bijvoorbeeld met de inhuur van een ´digital native´, het zogenaamde twintern voor twittering en blogging. Biedt daarbij geschikte content en services, Paul gaf voorbeelden van cateraar Sodexo en van Tabasco op Facebook. Gebruik crowdsources (Nescafe & LinkedIn polls), bewaak authenticiteit, en denk ook vooral mobiel (denk aan het succes van de iPhone store – 1 ´billion´downloads).


Presentatie Paul Harrison van Carve consulting (zie ook de Carve Blog)

Aan het einde van dit onderdeel van de CSN conference 2009 konden we dan ook vaststellen dan de belofte ´where social networks meets business´door beide sprekers netjes was waargemaakt.

Deze reportage werd verzorgd door Michel Doggenaar, co-founder van Idea2share, dat zich bezig houdt met boosting business ideas en onder meer actief participeert in het web 2.0 recruitment initiatief Friendhunter.