Inspiratie

Broos van Erp prijs 2009: de nominaties

0

De Broos van Erp prijs is een aanmoedigingsprijs voor een succesvolle, startende ondernemer uit het MKB, die een zakelijke en innovatieve toepassing op de markt zet. In Media Plaza vanmiddag de presentaties van de 4 genomineerden voor de prijs van 2009: Badge2Match (interactieve event badge), Artifical Industry (virtueel assistent), Brad (augmented reality) en MimicMe (virtueel kledingassistent).

Op 27 mei 2009 wordt de winnaar van de Broos van Erp prijs bekendgemaakt tijdens het ICT Awards Gala. Vanmiddag presenteren de vier kandidaten zich in Utrecht. De jury van de prijs bestaat dit jaar uit Zsolt Szabo (Cap Gemini, juryvoorzitter), Erik Klein Nagelvoort (PricewaterhouseCoopers), Brigitte Zonneveld (Ministerie van Economische Zaken) en Roel van der Beek (Kamer van Koophandel).

jury-nationaal-ict-event

Van links naar rechts juryleden Zsolt Szabo, Brigitte Zonnevelden Roel van der Beek

Badge2Match: interactieve event badge

Onno Bos en Hugo Bos presenteren hun initiatief Badge2Match, een systeem dat mensen helpt om mensen met elkaar in contact te brengen.

Accepteer cookies

Het is een interactieve badge waarmee mensen op evenementen met gelijkgezinde mensen in contact kunnen komen. Daarnaast is het ook een registratie- en rapportagesysteem.


Badge2Matchheeft in het eerste kwartaal € 20.000 omzet gerealiseerd en verder voor € 60.000 aan getekende contracten binnengehaald, hoofdzakelijk in Nederland. Er zijn al wel distributeurs in het buitenland en de eerste opdrachten uit Duitsland en Groot-Brittannië zijn inmiddels binnen. De kosten? Het huren kost € 10,- per persoon.

Artificial Industry’s Virtual Ego System: virtuele assistent

De tweede spreker is Christian Kromme die samen met zakenpartner Frank Boelen in 2006 Artifical Industry heeft opgericht. Er werken bij het bedrijf inmiddels tien mensen.

De kern van het betoog: alles draait om informatie en dat neemt zo snel in omvang toe dat het grote probleem wordt dat het niet allemaal meer voor iedereen toegankelijk is. Mensen haken af en sluiten zich er voor af, een soort nieuw analfabetisme. Om dat tegen te gaan is er een ‘poppetje’ (virtuele assistent) ontwikkeld die onder meer bij de Gemeente Almere wordt toegepast (zie ook Ally: Virtuele assistent Gemeente Almere).

Het systeem is gebaseerd op emotie, persoonlijkheid en intelligentie en is inmiddels in meer dan 10 talen beschikbaar. Er wordt hard gewerkt aan het toevoegen van nieuwe functionaliteiten. Q-go is strategisch partner en de avatar kan dus als voorkant van de Q-go service worden gebruikt. Er kan voor zakelijke partners een call center kostenreductie van 30% worden bereikt, voor de eindgebruiker is het vooral gebruiksgemak.

Touching Media: Beyone reality met Brad

Jeroen Mol en Fred Veldhuis zijn oprichter en eigenaar van Touching Media, een bedrijf dat in 2007 is opgericht. Er werken inmiddels 4 mensen bij het bedrijf. Men is ooit begonnen met interactieve projecties en doet ook in holografische projecties. Vandaag gaat het over augmented reality en in het bijzonder over de toepassing Brad.

Accepteer cookies

Augmented Reality (gemixte realiteit) is een mix van de virtuele en de echte wereld. In tegenstelling tot virtual reality (100% virtueel) maakt Augmented Reality gebruik van de werkelijkheid. Een camera filmt een afbeelding of een gezicht. Op het beeldscherm wordt een 3D-object op de afbeelding of het gezicht geplaatst of de afbeelding verandert in een video, zo valt er op de site te lezen. Voor een klant biedt Brad mogelijkheden voor bijvoorbeeld Beyond Reality ADvertising, met een eenvoudige workflow en de mogelijkheid om snel van concept tot eindproduct te komen.


De techniek is al 20 jaar oud, maar de kwaliteit is in de afgelopen periode sterk verbeterd. Men is hard bezig om de toepassing ook op mobiel werkend te krijgen. Men is bezig met de ontwikkeling van een board game en wil eind van dit jaar 20.000 spellen verkocht hebben.

Mimic  Media: virtueel kledingmodel MimicMe

De laatste genomineede die presenteert is Xavier Baars, een van de oprichters van Mimic Media. Ze houden zich bezig met de ontwikkeling van het online shoppen. De ervaring met kleding is dat er soms wel 30 tot 50% wordt teruggestuurd. Mimic Media heeft de oplossing bedacht om dit te voorkomen: MimicMe. Je kunt met een virtueel model kleding online passen en bekijken, binnenkort zelfs met je eigen gezicht. Je kunt je als consument via het virtueel model laten adviseren en inspireren. Daarnaast is er een uniek kledingsimulatieproces ontwikkeld.

mimicme-gezicht

Nog dit jaar zal MimicMe bij een aantal online retailers worden ingevoerd, om te beginnen vandaag op Shopgirl. Er wordt ook samengewerkt met modeontwerpers en er zijn er partnerships met Sanoma en mogelijk binnenkort ook een groot andere partij om MimicMe bij modecommunities en social networks te introduceren.

mimicme-shop

MimicMe sluit deze serie presentaties van de genomineerden van de Broos van Erp Prijs af. De prijs wordt jaarlijks door het ministerie van Economische Zaken uitgereikt aan jonge bedrijven die een innovatief product op het gebied van nieuwe media hebben ontwikkeld. Op 27 mei 2009 wordt de winnaar van de Broos van Erp prijs 2009 bekendgemaakt tijdens het ICT Awards Gala.

De andere reportages van het Nationaal ICT Event vind je hier.