Innovatie

Starters, merkenrechten en businessmodellen

0

Vandaag vond in Media Plaza het Nationale ICT Event plaats. In deel 3 van deze serie artikelen aandacht voor drie middagsessies: een workshop over merkenrecht en patenten, een ING-onderzoek naar de ervaringen van startende ondernemingen en een presentatie van PricewaterhouseCoopers over businessmodellen in ICT.

Workshop Merkenrechten en patenten

peter-keppelsPeter Keppels (foto) van B-grip geeft een workshop over het onderwerp Intellectuele eigendom. Hij begint met een miniquiz over de verschillen tussen een patent/octrooi, merk, model en auteursrecht.

Na dit rondje warmlopen behandelt hij de verschillende intellectuele eigendomsrechten:

  • Auteursrecht
  • Octrooirecht/Patent
  • Merkrecht
  • Modelrecht
  • Kwekersrecht
  • ‘Chipsrecht’ (Topografieën van halfgeleiderproducten)

In de slides hieronder zijn de kenmerken alsmede de voors en tegens uitgebreid toegelicht.

Interessant is de vergelijking tussen Lego en Coca-Cola. De stelling van Keppels is het feit dat Lego geen patent meer heeft niet meer belangrijk is. Het gaat om de merkbeleving, uiteindelijk wil iedereen toch dat ene blokje. Coca-Cola heeft ook met een heleboel imitaties te maken, toch geeft ook hier de merkbeleving de doorslag. Bij Coca-Cola speelt de vraag wat de kosten zijn die men wil maken om het geheim te bewaren (‘wat is acceptabel?’).

Hij besluit met een rijtje van aandachtspunten: wees creatief, wees open, wees duidelijk en zorg dat het iets oplevert.


Presentatie van Peter Keppels van B-grip

Starten: een hele onderneming

 

Marcel Peek

Marcel Peek (foto), hoofd Sectoren, MKB en Regio’s bij ING, houdt een presentatie over de kenmerken van startende ondernemingen. Het draait in feite om het samenspel van ondernemerservaring, branche-ervaring en netwerk. Maar ook ambitie telt, maar dat moet je met mate hebben. Fulltime ondernemer is mooi, maar ook een parttime ondernemer kan er komen, dat is namelijk niet echt onderscheidend.

Uit onderzoek blijkt dat geslacht niet uitmaakt net zoals opleidingsniveau. Ouder dan 30 jaar is in het voordeel en de 1e generatie allochtonen in het nadeel. Verder blijkt dat je over voldoende startkapitaal moet beschikken en dat starten met een team positief effect heeft op je overlevingskansen.

ondernemingskenmerkenBij de motieven waarom men ondernemer is geworden is zelf aan het stuur zitten het belangrijkste motief. Maar ook zaken als eigen ideeën realiseren, meer plezier in het werk en eigen tijd kunnen indelen scoren hoog. In de praktijk vallen er wat zaken tegen: de helft realiseert zijn droom niet en 40% slaagt er niet in zijn eigen tijd te kunnen indelen.

Meevallers blijken zaken te zijn als zelfstandigheid, werkplezier, status, marktkennis en concurrentie. Inkomen en benodigde tijd vallen het minst mee.

Tegenvallers bleken de administratieve rompslomp, subsidies, belastingdruk en de scheiding werk-privé. De overheid blijkt niet dus echt ondernemersvriendelijk.


Presentatie Marcel Peek van ING

Hij besluit zijn presentatie met een opsomming van valkuilen voor starters.

Winnende businessmodellen in ICT

.

Danyel Slabbers

Danyel Slabbers

Danyel Slabbers (foto) van PricewaterhouseCoopers begint zijn verhaal met de constatering dat er helaas niet dat ene winnende businessmodel is.

Een businessplan moet volgens hem een reëel plaatje zijn, je mag best ook open kaart spelen over de bedreigingen.

prepared-business-plan

Hij adviseert om heel gefocust op een bepaalde markt te beginnen en niet te breed van start te gaan. Vervolgens geeft ook hij, net als Maurits Aberson van de Rabobank (zie dit artikel), allerlei tips over het opstellen van een businessplan.

In het volgende deel van zijn presentatie gaat hij in op de case Software Corp.

Interessant zijn vervolgens de voorbeelden van de investor feedback die hij geeft. “Hoeveel hebben ze nodig, voor wat hebben ze het nodig en wat verwachten ze van mij?” zijn vragen die je kunt verwachten.

winning-business-models

De volledige presentatie van Danyel Slabbers vind je hieronder.


Met dit verhaal van PricewaterhouseCoopers komt een einde aan het Nationaal ICT Event 2009.

De andere reportages van het Nationaal ICT Event vind je hier.