Inspiratie

Enkele hoogtepunten van Affiliate Dag 2009

0

In DeFabrique® in Utrecht vond eerder deze week voor de tweede maal de onafhankelijke Nederlandse Affiliate Dag 2009 plaats. Een interessante dag met goede presentaties. In dit artikel kijken we terug op enkele interessante presentaties. Een bijdrage van Maarten van der Wielen van Yonego.

Het programma begon met een welkomstwoord door dagvoorzitter Francisco van Jole. Francisco is internet-journalist en publiceerde vanaf begin jaren negentig voor onder meer de Volkskrant. Wat volgde was een presentatie van Vinny Lingham. Vinny gaf zijn visie gegeven op de benodigde succesfactoren om een succesvol affiliate te worden en behandelde de voor- en nadelen van het werken als affiliate. Vinny heeft veel ervaring op het vlak van affiliate marketing en deelde het succesverhaal van zijn vorige bedrijf, Clicks2Customers, met de aanwezigen.

Opzet van de Affiliate Dag

affiliate-dagNa deze opening en de eerste presentatie hadden de aanwezigen de keuze uit een vol programma. In de volgende drie parallelsessies konden de bezoekers van de dag namelijk kiezen uit telkens drie bijeenkomsten waar ofwel een discussie werd gevoerd onder leiding van een panel of een presentatie werd gegeven door ervaringsdeskundigen. Een erg leuke opzet omdat de bezoekers op deze manier, ieder voor zich, een interessant programma konden samenstellen. Zeker de beginnende affiliates en adverteerders zullen hun kennis op deze dag hebben kunnen vergroten. De doorgewinterde e-marketeer van het eerste uur zal wellicht veelal bekende informatie hebben gehoord en gezien. Echter gezien de grote toeloop en de interessante organisaties en mensen uit het online wereldje om mee te netwerken zal het echter ook voor hen zeker een geslaagde dag zijn geweest.

De stemming van de bezoekers over de inhoud en kwaliteit van de presentaties was goed. Hier en daar was wel een kritische noot te horen omdat enkele sprekers de kans benutten om hun bedrijf en dienstverlening eens goed in het zonnetje te zetten. Uiteraard verwacht je op zo’n dag handige tips, goede adviezen, hier en daar een mooie truc en natuurlijk heel veel leuke ervaringen te horen en geen sales praatje. De goede kwaliteit van de overige presentaties deed deze kleine ergernis echter al snel vergeten. Hieronder een korte beschrijving van de presentaties van enkele sprekers.

Optimaal mailings versturen

Tim Roemer, Managing Director bij Scoot Media verzorgde een erg leuke en zeker leerzame presentatie waarin hij enthousiast vertelde over de do’s and don’ts van e-mailmarketing. Hij deelde zijn ervaringen met een aantal programma’s. Wat ook bij zoveel andere online marketing activiteiten geldt, is ook op e-mailmarketing van toepassing: Meten = Weten! Kijk wat er gebeurt met je verstuurde mailings en experimenteer hiermee voor optimaal resultaat. De meeste mailings blijken dinsdag en donderdags te worden verstuurd. Ook de zondag is een dag die meer en meer wordt gebruikt voor het versturen van commerciële mailings. Immers een mail verstuurd op zondag laat in de avond vindt men ‘s-maandags bovenaan in de inbox waardoor deze goed opvalt.


Presentatie Optimaal mailings versturen van Tim Roemer

Serverreputatie is belangrijk

Tim gaf aan dat de serverreputatie waar de mailings vanaf worden gestuurd een heel belangrijk item is wat bepaald of je mailing bij gebruikers in de inbox of in de ongewenste emailbox of spambox terechtkomt. De serverreputatie wordt bepaald door de ontvangers. Zitten er in je bestand veel ongeldige email adressen dan verslechtert je reputatie. Verwijderen veel gebruikers je mailing zonder hem gelezen te hebben? Ook dat verslechtert je serverreputatie. Zorg dus voor een goed en actueel e-mail bestand en geef gebruikers goed de kans om zich af te melden als ze je mail niet wensen te ontvangen. Dit leidt uiteindelijk tot een goede server reputatie zodat je grote mailings tegelijk kunt versturen met een goed resultaat. Begin dus ook met relatief kleine mailings en bekijk wat de resultaten zijn. Des te beter je reputatie des te meer mail je goed kunt versturen. Er zijn partijen die succesvol mailings versturen naar 1.000.000 adressen per keer! Een tip van Tim: Check je serverreputatie op Senderscore.org.

Praktijkcase adverteerder

Nick Lenten, Marketing Manager bij Coolblue, begon met een introductie over Coolblue en haar activiteiten. Het was leuk om te zien dat ook grote partijen klein beginnen. Zo maakten de oprichters van Coolblue hun eerste stappen in hun studententijd en werd de eerste voorraad gefinancierd met de studiefinanciering van de 3 oprichters.

Strategie van The Long Tail

De strategie van Coolblue is de strategie van The Long Tail. Niet de populaire camera zelf moet je bij hen kopen. Beter koop je die tijdens een goede aanbieding van een grote club als bijvoorbeeld een Media Markt. Wil je dan echter een bijpassend hoesje, een extra accu, een snellader, een statief of ander accessoire? Dan kun je goed bij Coolblue terecht. Op deze accessoires wordt minder geconcurreerd en kan Coolblue dus een betere marge pakken dan op een camera die bij zeer vele on- en offline shops te vinden is.

coolblue-long-tail

Service

Andere punten die werden toegelicht waren het belang van continu werken aan de service en het steeds testen en verbeteren van de shop en de bijkomende processen. Daarnaast het belang van het constant toevoegen van nieuwe productgroepen. Volgens Nick is Coolblue nog lang niet uitgegroeid. Coolblue heeft natuurlijk al een aantal mooie shops staan en gaat nu kijken naar verdere geografische expansie. Affiliate marketing staat bij hen nog in de kinderschoenen en de eerste test daarmee loopt nu. Gezien de sites en professionaliteit van Coolblue vermoed ik dat dit zeker een succesverhaal gaat worden.

Internationale verschillen in affiliate marketing

De laatste presentatie die ik hier bespreek is van Sharmany Smet. Hij is Online Marketeer/ Webanalist bij Neckermann.com en zijn presentatie ging over  de verschillen in resultaten van het gebruik van affiliate marketing van Neckermann.com in Nederland en België. Een erg interessante case vooral om dat Sharmany het niet erg vond om interessante cijfers met het publiek te delen. Sharmany gaf aan dat de Belgische markt op veel punten nog achterloopt op de Nederlandse markt. Zo is er in België een grotere invloed van de offline media op de bestellingen via internet en zijn veel Belgen nog wat terughoudender wat betreft het vooruitbetalen voor internetaankopen. Uit de resultaten van Neckermann.com blijkt daarnaast dat Belgen een stuk merkgevoeliger zijn dan Nederlanders. Ook blijken er grote verschillen te zijn in België zelf tussen het gedrag van Walen en Vlamingen.


Presentatie Internationale verschillen in affiliate marketing van Sharmany Smet

Conversieverschil Nederland en België

De conversie van Nederlandse sites die traffic aan Neckermann.com leveren is gemiddeld een stuk hoger dan de conversie van traffic gestuurd via Belgische sites. Het weigeringspercentage van traffic verstuurd via Nederlandse sites lag ook een stuk lager dan dat in Vlaanderen en Wallonië het geval is. Sharmany wijt dat aan de hogere kwaliteit van de Nederlandse sites. Ook de professionaliteit en het kennisniveau van de Nederlandse affiliates ligt een stukje hoger dan dat van de Belgen aldus Sharmany. Hij noemde als opvallende punten de creativiteit van de Nederlandse affiliates, de proactiviteit en het feit dat Nederlandse partijen met adverteerders willen samenwerken om de winst te maximaliseren.

Al met al was het een erg leuke en interessante dag. De organisatie was uitstekend geregeld en de catering verdient zeker ook een pluim. Een aanrader dus voor volgend jaar en ik zal er zeker weer bij zijn!

Meer presentaties vind je op de site van Affiliate Dag.

Een bijdrage van Maarten van der Wielen, Senior Account Manager bij Yonego.