Innovatie

Prutteldag

0

De Broos van Erp prijs wordt jaarlijks tijdens het Nationaal ICT Event uitgereikt aan een bedrijf dat een innovatief product op het terrein van nieuwe media heeft ontwikkeld. Een korte schets van deze door EZ georganiseerde dag, vorige week. Vier genomineerden mogen ieder een heel korte presentatie geven en de winnaar krijgt euro 50.000,-. Daar omheen zijn er sprekers (vooral uit de hoek van de sponsors) die hele lange presentaties mogen geven.

De vakjury

De vakjury

Aan die vier genomineerde starters lag het niet. De voorbereidende vakjury had haar huiswerk goed gedaan. Met als resultaat dat er vier ideeën werden gepresenteerd die de moeite waard waren. Het ging over een vorm van daten, over hoe je met meer vertrouwen on-line kleren kunt kopen, over de manier waarop je advertenties in tijdschriften spectaculair tot leven kunt brengen en over een slimme virtuele assistent.

De genomineerden kregen allemaal tien minuten om hun verhaal te doen. Een verhaal dat werd verminkt door de verplichte presentatietraining die ze opgedrongen hadden gekregen. Slide 1, wat ga ik vertellen, slide 2, wie zijn wij, bla bla, snurk snurk. Doodzonde van je schaarse tijd.

untitled-1Aan de dagvoorzitter lag het ook niet, hij maakte er nog iets van. Aan het publiek lag het evenmin, want dat was er nauwelijks. Er zaten zo’n 50 geïnteresseerde bezoekers in de zaal. En dat vinden wij weinig, voor een Nationaal ICT Event.

Het lag misschien aan het oppervlakkig gepraat van sommige sprekers die wél veel te veel tijd kregen. De man van ING (‘ik ben geen bankier, hoor’) die ons grafiekjes presenteerde die niets met de doelgroep te maken hadden. ‘Niet té ambitieus zijn’, zo luidde zijn advies. En de man van PWC die somberde over het aantal financieringsaanvragen dat hij moest afwijzen. Hij had het over hele grote bedragen, ver buiten het gezichtsveld van deze starters. De zaal las zuchtend mee met zijn veel te volle slides.

picture-3Dit was dus het Nationaal ICT Event. Een prutteldag. Er waren vier bloempjes, maar ze kregen geen licht. Nederland innovatieland, schaamte waar is je blos. Als oud-VVD Kamerlid Broos van Erp – hij overleed in 1997 – op deze dag erbij was geweest had hij zijn naam van de prijs gehaald.

Event 2010: geef volop ruimte aan de vier genomineerden. Zorg er voor dat de zaal mudvol zit met gretige starters, studenten, informele geldschieters en andere geïnteresseerden. Laat ook hen vragen stellen, vraag een paar topsprekers een kwartiertje te vlammen, haal de luie arrogante jury-stoelen van het podium af, laat de inspiratie van de muren druipen.

Kortom, organisatie, ontwaak, rek je uit, maak ruimte voor een nieuwe club met een nieuw draaiboek. Bezin, innoveer en begin opnieuw.

Vijftigduizend euro, het is een prachtige prijs.

Deze column is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.