Innovatie

Tegendraads

0

Over een jaartje weten we het wel, denk ik zo. Of de nieuwe strategie van Newsweek werkt. Het Amerikaanse Newsweek had meer dan 3 miljoen abonnees in 2007 en de verwachting is dat hiervan nog maar een derde overblijft begin volgend jaar. En ook hier trekken de adverteerders zich terug. Oude media zijn als groene takjes die een heggenschaar op zich af zien komen; van twee kanten tegelijk wordt er geknipt, en er is geen ontkomen aan.

picture-22In het eerste kwartaal van dit jaar werd een verlies van $20 mln geleden, en moeder Washington Post mag de gaten dichten. En wat is de reactie van Newsweek? Het gaat dwars tegen iedere intuïtieve reflex in. Er komen beter betaalde schrijvers die hun artikelen terugvinden op mooier papier en de abonnees wordt gevraagd om hier meer geld voor te gaan betalen.

Dan maar iets minder lezers. Als ze maar een degelijke duiding krijgen of een beklijvend begrip. Een goed geschreven essay. Een indringende reportage. Informatie is er genoeg in deze wereld, daar wordt het hele internet al mee gevuld, wat Newsweek ons gaat bieden is het inzicht en de samenhang. Verwacht bij Newsweek geen analyse van de scheiding tussen Jan en Yolanthe, dan kun je beter terecht bij onze minister-president.

Bij Newsweek moet je zijn als je je afvraagt of de relatie tussen de pers en Obama duurzaam is. picture-51Was het kalverliefde of blijft het aan? Wat zijn de afhankelijkheden? Waarom mogen de foto’s van Abu Ghraib niet gepubliceerd?

Is het zelfmoord wat Newsweek doet? Is dit alleen maar bedoeld om de eigen redacteuren te behagen en de lezers weg te jagen? Newsweek ziet het anders: ‘als we de lezers niet kunnen overtuigen dat we minder dan een dollar per week waard zijn, doen we iets niet goed’.

picture-32Wat opmerkelijk is in alle discussies rond het nieuwe uitgeven is dat iedereen het heeft over de ‘strategie van de uitgevers’. Met geen woord wordt gerept over de ‘strategie van de lezers’. Lezers hebben tegenwoordig alle mogelijkheden om te bepalen hoe, wat en waar er gelezen wordt. Het zou heel goed kunnen zijn dat binnen die strategie een inhoudelijke glossy als Newsweek past. $ 40 kost een jaarabonnement op Newsweek. Een half Pinkpop-kaartje. Een avondje theater. Tien minuten in een bordeel. Vijf minuten werk voor iemand met een miljoenenbonus.

Wat Newsweek doet is interessant. Als de doedelzak even wat minder klinkt worden niet alle pijpen schoongemaakt, nee, de deun wordt gebracht met een ander instrument en een andere nuance. En het is aan de lezer of hij ernaar gaat luisteren. Het getuigt van lef, en als het werkt weten de anderen wat hen te doen staat.

Deze column is eveneens gepubliceerd in het Financieele Dagblad.