Ik ben een High Tech Hardloper

0

Afgelopen zondag heb ik de Letterenloop gelopen in Haarlem. Een leuke loop van 10 km door Haarlem en Bloemendaal, maar niets vergeleken met de loop van aanstaande zondag: ik neem denk ik deel aan de Denver Colorado Rocky Mountain Virtual Half Marathon. Een prachtig parkoers van 13,1 miles wat me door Haarlem, Bennebroek, Zandvoort, Bloemendaal en weer naar Haarlem brengt!

Huh? Sinds wanneer liggen Haarlem en Bloemendaal in de staat Colorado in de VS?  Het geheim zit hem natuurlijk in het woordje Virtueel. In dezelfde periode waarin de Rocky Mountain Half Marathon plaats vind kan je aan de virtuele variant deelnemen zonder af te moeten reizen naar Denver, CO.

rocky-mountain

De virtuele variant van de Rocky Mountain Half Marathon wordt mogelijk gemaakt door MapMyRun. Deze website is onderdeel van een aantal websites zoals MapMyRide, MapMy Fitness en MapMyWalk. MapMyRun laat je, op basis van Google Maps, je hardlooproute in kaart brengen. Hardlopers zijn gek op uitslagen, afstanden en tijden. Na het lopen kun je op eenvoudige manier je route op MapMyRun zetten en vervolgens rekent MapMyRun de exacte afstand uit. Je routes die je op deze manier maakt kun je zowel publiek maken als privé houden. Dit is bijvoorbeeld mijn favoriete rondje in Athene, van mijn hotel naar de Acropolis en weer terug. De basisversie van Map My Run is gratis, als je meer functionaliteit wilt en zonder advertenties, dan kun je een abonnement nemen. Afstandmeten.nl is een soortgelijke Nederlandse site.

Hoe werkt de Virtuele Halve Marathon dan?

Het werk vrij eenvoudig. je schrijft je in op de website van Rocky Mountain Virtual Half Marathon. De kosten zijn trouwens niet misselijk, van $65 voor de Early Birds tot $85 op de dag van de race zelf. Daar krijg je dan ook wel wat voor, een z.g. goodie bag met t-shirt, medaille en andere spullen wordt naar je opgestuurd. De website zegt niet of dit alleen in de VS is, maar daar ga ik wel van uit. Uit ervaring weet ik dat hardloopwedstrijden in de VS veel uitgebreider zijn dan in Nederland. Bij een race die ik vorig jaar in New Jersey liep kreeg ik een t-shirt, pet, tas, appel, drinken, folders, snacks en nog meer drinken.

Als je bent ingeschreven zet je op MapMyRun een route uit van 21,1 km of 13,1 mijl. het maakt niet uit of het een heuvel route is of volledig vlak. Ook maakt het niet uit of je 6 keer het zelfde rondje loopt, als het maar 21.1 km is. Vervolgens loop je met je Garmin, Nike+ of andere GPS het rondje tussen 5 juni en 14 juni (de dag van de echte Rocky Mountain Half Marathon) jouw eigen rondje en uploadt de gegevens.

Jouw resultaten komen dan tussen de resultaten van de andere renners te staan, zowel tussen de vrituele deelnemers als de echte lopers in Denver.

Slim of stupide?

Dat is een goede vraag. Aan de ene kant is het een mooie innovatie waardoor je kunt meelopen in de Virtuele Rocky Mountain Halve marathon. De organisator krijgt extra geld voor inschrijvingen van mensen die anders niet hadden meegedaan (vanwege de afstand). Dus een mooi experiment. Maar het is toch niet het zelfde.

marathonDe Dam tot Dam loop is al een aantal jaren uitverkocht en zou in principe hiervan gebruik kunnen maken. Diegene die echter deze loop wel eens hebben gelopen weten dat juist het parkoers van de Dam tot Dam loop speciaal is:  de IJ-tunnel, Buiksloterdijk en Kadoelen. Langs de kant staan mensen die de lopers opzwepen met muziek, aanmoedigingen en zo voort. Ook het massale van de Damloop is speciaal, alhoewel het niet altijd even fijn is om op de smalle wegen bij het 10 km punt weer achter een groepje druk kletsende dames vast te komen zitten die met 10km p/u lopen. Zeker als je zelf voor een goede tijd wilt gaan.

Meer hardloop innovaties

bionic-shoeDe populariteit van hardlopen heeft de afgelopen jaren een aantal leuke innovaties opgeleverd. Niet alleen op het gebied van kleding zoals Coolmax, Outlast en Drifit waardoor het zweet beter wordt afgevoerd en je niet met zo’n kletsnat katoenen t-shirt hoeft te lopen. Wet t-shirts kunnen leuk zijn maar hardlopers hebben zelden een lichaam waar dat erg mooi op staat. De schoen is de laatste jaren ook geïnnoveerd. In 2004 introduceerde Adidas de 1, ook wel bekend als de bionische schoen. Deze schoen kon realtime meten met welke kracht de loper neerkomt en paste daarbij de demping aan. Zachte ondergrond, harde demping en andersom. Eigenlijk hebben we van deze schoen na die tijd niets meer gehoord en is het concept ook verder niet meer uitgewerkt. Op mijn verzoek aan Adidas om de schoen te testen kwam toendertijd ook geen overtuigend antwoord waardoor dit meer in de marketing hoek thuis hoort dan in de zinvolle innovaties. Nike heeft een paar jaar geleden de Nike + uitgebracht. In een speciale type  Nike schoenen is de schoenzool ruimte was voor een sensor die in combinatie met de iPod Nano en een stuk extra hardware je informatie geeft over hoe je hardloopt.

Het is niet alleen de hardware, het is ook een community waar je je gegevens kunt uploaden en mee kunt doen aan challenges, zoals de Men vs Women challenge die de afgelopen maanden veel te zien was in de reclame.

Accepteer cookies

Op de site van Nike + is nog meer informatie te vinden zoals over de Nike Sportband en de Nike+ WatchRemote. Ook  is daar de uitslag te vinden van de Me n vs. Women Challenge (de mannen hebben gewonnen met meer dan 2x zoveel KMs).

nike-men-have-it

Het is een mooie combinatie van slimme hardloop innovaties die Nike ontwikkeld heeft.

MiCoach

Een andere leuke innovatie is de MiCoach van Adidas en Samsung. Deze interactieve fitness coach is gebaseerd op een mobiele telefoon, een hartslagband en een snelheidsmeter voor op je schoen. Dit alles meet hartslag en snelheid en kan je coachen als je te langzaam gaat of natuurlijk te snel. Ook dit concept is niet standalone en workouts kunnen worden geupload op de PC. Ook hierbij is te verwachten dat nieuwe versies uit minder onderdelen gaan bestaan (op de site van Adidas staat ook een opmerking in die richting).

Een heel ander soort coach was Evy, een podcast van EEN.be. Met deze podcast werd je gestimuleerd om te beginnen met hardlopen. Door een combinatie van muziek en de Vlaamse stem “je gaat het zeker en vast halen, het is nog maar een minuut” werd je gestimuleerd om het lopen op te pakken. Om onduidelijke redenen is de Podcast nu niet meer te downloaden.

Innovaties in het hardlopen

Hardlopen is populair, dat zie je wel aan de grote groepen mensen die je bijvoorbeeld op zaterdag ochtend tegen komt en het feit dan een Dam tot Dam loop binnen no time is uitverkocht.

De innovaties die worden ontwikkeld kunnen het hardlopen voor sommigen leuker maken. Anderen willen geen horloges, coaches en telefoons mee tijdens het lopen. Gewoon in de natuur zijn is voor hen meer dan genoeg. Zo heeft ieder zo zijn voorkeur!