Innovatie

Visionairies, game changers & challengers

0

Vrijdag 19 juni 2009, Hotel De Goudfazant aan het IJ in Amsterdam. Hier vond de eerste Business Model Knowledge Fair plaats in combinatie met de lancering van het boek Business Model Generation. Marketeers, consultants, ondernemers, uitgevers; ruim zestig bezoekers uit ruim twaalf landen die zich wellicht herkennen in de ondertitel van Alexander Osterwalders boek – A handbook for visionairies, game changers & challengers – lieten zich inspireren door keynotes van de bookcreators. Het programma was bijzonder te noemen, van een speech door Alexander tot een interview met het boekteam, praktijkcases, co-creatie en het zelf visualiseren van je businessmodel.

Businessmodels in de praktijk

‘Businesmodel innovatie’ lijkt een nieuw buzzword, maar dat is het niet. Het is een instrument, een methode om systematisch naar je businessmodel te kijken. Ervan te leren, inzichten en overzicht  te verkrijgen en het is geschikt om je businessmodel te innoveren. Het is een eenvoudige, visuele manier om ‘the big picture’ van je bedrijf of organisatie te doorgronden.

osterwalder1

Alexander Osterwalder trapt af met zijn visie op ‘waar staan we met businessmodellen vandaag en waar gaan we naartoe’. De praktijkvoorbeelden van kleine en/of beginnende bedrijven die met nieuwe ideeën de wereld veroveren, spreken tot de verbeelding. Hoe doen ze dat? We horen het verhaal, maar hoe pas je het toe op je eigen situatie? Er zijn al zoveel modellen waarmee je kunt innoveren, van The Long Tail tot de Blue Ocean Strategy. Moet je dan steeds weer achter een nieuwe hype aan? Alexander Osterwalder zegt van niet. ‘Het verschil is dat die methodes worden gepredikt als de enige waarheid, bijna een doel op zich. Ik breng in het boek informatie en methoden in kaart en biedt handvatten waarmee je zelf een geschikt businessmodel kunt vormen.’

Het handboek Business Model Generation

Een grote verzameling aan kennis over businessmodellen is in dit handboek bijeen gebracht. Zoals gezegd is het te vergelijken met een toolkit. Bekijk je bestaande businessmodel en oordeel. Zijn een paar kleine aanpassingen wenselijk? Is er bijvoorbeeld maar een aantal kernwaarden in kaart gebracht en een aantal over het hoofd gezien of genegeerd? Die wellicht gemiste kansen vormen? Durf de tijd te nemen en ideeën te proberen. Testfases zijn leerprocessen en de beste ingevingen komen niet naar boven tijdens de alledaagse ratrace.

Design Thinking: geen woorden maar beelden

Design Thinking is voor en in het boek Business Model Generation heel belangrijk. Alan Smith – de designer van het boek – licht dit toe. Designers denken namelijk anders dan managers, namelijk: Let goed op, absorbeer de informatie. Reageer niet meteen, maar geef het proces de ruimte. Blijf tekenen, niet alleen denken. Probeer methodes als IDEO of XPLANE. Neem de tijd en afstand van je ontwerp, (her)structureer. Gebruik beelden om patronen inzichtelijk te maken en creatief te denken. Denk niet dat 1 businessmodel je gaat helpen maar ontwikkel prototypen.

osterwalder3

Het handboek Business Model Generation is visueel dan ook heel sterk, een steun in de rug bij conceptueel denken. Alan heeft het boek zo gedesigned dat het voelt als een kookboek, je wilt eigenlijk direct aan de slag. Dus niet voor in de kast, maar opengeslagen op je bureau.

[vimeo]https://vimeo.com/5270530[/vimeo]

Draw your business model!

Het businessmodel Canvas met de negen bouwstenen wordt naar de methode van Alexander Osterwalder visueel gemaakt met design. Het businessmodel in beelden in plaats van woorden. Dit werd in het middaggedeelte van het programma enthousiast geoefend, onder deskundige begeleiding van JAM. Als je je businessmodel namelijk niet kunt tekenen, dan klopt er iets niet aldus Mike Overdijk.

osterwalder2

Innovatieve businessmodellen van eigen bodem

Mariëlle Seegers bracht met de case van Seats2Meet.com een praktijkvoorbeeld van innoveren met je businessmodel. Seats2Meet heeft een ommezwaai gemaakt van traditioneel zalencentrum – inclusief grote sales afdeling en boekingen via een callcenter – naar een nieuw concept waarin de klant vergaderruimte en werkplekken kan huren.

Inclusief een passende entourage zoals ´huiskamersfeer´ en technische middelen, catering e.d. inbegrepen. Alle boekingen gaan online en kunnen door de klant zelf aangepast worden. Onderscheidende service door snelheid en gebruikersgemak. Er is goed geluisterd naar de vraag uit de markt. De resultaten zijn bemoedigend: toename van omzet en resultaat en een significante afname van personeel.

De lancering

Vrijdag was de lancering van de eerste en nog niet voltooide versievan het boek. Op 31 augustus 2009 komt de definitieve versie uit. Jouw naam kan er nog in staan trouwens als je meedoet, dus join the community! Je kunt het boek ook vast bestellen.

Co-creatie? Ja, zo is het eigenlijk begonnen. Vanaf december hebben vele experts uit de praktijk (ruim 400 deelnemers uit 45 landen) Alexander bijgestaan. Bijzonder is dat ze nog voor de toegang hebben betaald, een bijzonder businessmodel. De groeiende community van businessmodel consultants – waar jij nog steeds bij kan horen – werkt samen via de website die samenhangt met het boek. Martijn Pater verklaarde aan de hand van zijn co-creatie model het succes van het project en gaf tips voor de toekomst van het businessmodel platform.


Presentatie Business Model Knowledge Fair

Voor een volledige update over de Business Model Knowledge Fair zie Twitter