Stichting AAP gaat voor gedachtegoed en beleven!

0

Een van de goede doelen die de afgelopen dagen haar doelgroep op een alternatieve manier heeft bereikt, is Stichting AAP. Onbewust* hebben zij beleveniscommunicatie ingezet, dit was op voorhand niet de insteek. De ‘AAP-fans’ konden hoogstpersoonlijk een kijkje achter de schermen nemen bij de stichting en zien welke bijdrage zij leveren aan het redden en verzorgen van de apen en uitheemse dieren. Stichting Aap is hiermee onbewust voortrekker als het gaat om het inzetten van gedachtegoed en belevenis onder de goede doelen in Nederland.

Stichting AAP

Stichting AAP is een Europees opvangcentrum voor uitheemse dieren. AAP is gespecialiseerd in de opvang van apen en kleine uitheemse zoogdieren, zoals wasberen, stinkdieren en prairiehondjes afkomstig uit de illegale handel, proefdierlaboratoria, of rechtstreeks van particulieren. De afgelopen 9 dagen heeft de stichting open huis gehad voor Air Miles-spaarders en donateurs onder het motto “Waanzinnige Open Dagen”. AAP heeft ruim 9.000 ‘aap-fans’ mogen verwelkomen op landgoed De Kemphaan in Almere.

Beleveniscommunicatie met ‘AAP-fans’

Met beleveniscommunicatie kan een organisatie verschillende doelstellingen realiseren (Floor & van Raaij, Marketing Communicatie Strategie):

  • Dynamiseren: merken kunnen met tastbare gebeurtenissen de boodschap versterken die in de reclame gecommuniceerd wordt. Het merk krijgt meer inhoud, meer gevoel.
  • (Re)vitaliseren: merken kunnen via beleveniscommunicatie actief op zoek gaan naar nieuwe imago-impulsen, zonder het bestaande imago dat men in reclameboodschappen communiceert op te geven. Grote merken zoeken bewust het kleine om het merk nieuwe lading te geven.
  • Insluipen: merken kunnen op deze wijze een markt insluipen zonder reclame te maken. Ze bieden de consumenten de mogelijkheid zelf iets te ontdekken.

Alle ‘AAP-fans’ hebben meer gevoel gekregen bij AAP en hebben zelf kunnen ontdekken. Met het inzetten van deze methode om de aandacht van de consument te winnen, voegt AAP een nieuwe dimensie toe aan de doelstelling. Want door het creëren van een belevenis rondom een merk waarin de ontvanger een psychische behoefte (pdf) kan bevredigen, bestrijken de medewerkers een breder terrein dan de (promotionele) communicatie alleen; zij verrijken met het kernproduct (dierverzorging) een ervaringen die voor de doelgroep juist in dit tijdperk zo waardevol zijn. Want daarmee speelt het goede doel in op de veranderde behoefte van consumenten in plaats van te zoeken naar producten en diensten die gericht zijn op het oplossen van problemen, ervaringen te zoeken die tot de verbeelding spreken (D. Buschman en F. Schavemaker. Brandexperiences, Het is tijd voor ervaringen, dat merk je aan alles).

Ladder van economische waarde - Pine & Gilmore, De beleveniseconomie, Academic service, 2000

De wereld van AAP als gedachtegoed

De wereld van gedachtegoed-merken draait om visies, houdingen, overtuigingen, motivaties, taalgolflengtes, interessevelden, wereldbeelden en ‘werelden’ die voor consumenten een betekenis hebben. In het geval van AAP gaat het om de verbetering van het welzijn van de dieren. Voor de vrijwilligers van AAP draait het om het ‘lovemark’ Aap. Een Lovemark bevat liefde en bezit het hart van de donateur. Een goed doel verkrijgt liefde door te voldoen aan de componenten mysterie, sensualiteit en intimiteit. Die spreken gevoel, zintuigen en empathie aan en binden de donateurs en vrijwilligers aan het doel. Het inspireert vrijwilligers tot ‘loyalty beyond reason’ en dus tot de gekste dingen. Het is als een verliefdheid die uitgeleefd moet worden en die door een aantal van de ‘AAP-fans’ ook daadwerkelijk na gestreven wordt.

De “Waanzinnige Open Dagen” waren zeer succesvol maar hulp blijft altijd welkom. Stichting AAP is voor het grootste deel van haar inkomsten afhankelijk van begunstigers. Naast het donateurschap zijn er diverse originele manieren om AAP te steunen.

Meer lezen?

  • Experience Economy. J. Pine en J.H. Gilmor
  • Concepting. Het managen van concept-merken in het communicatiegeoriënteerde tijdperk. J Rijkenberg
  • Brandexperiences, Het is tijd voor ervaringen, dat merk je aan alles. D. Buschman en F. Schavemaker.

* Tijdens een gesprek met David van Gennep (directeur) kwam ik er achter dat het tijdens deze dagen om beleveniscommunicatie, gedachtegoed en lovemarks ging. Onbewust hebben de organisatoren deze vorm van communiceren met de doelgroep gebruikt.