iPhone-selectie: platformen in Castle of Magic

0

Hoewel games voor de iPhone nog maar relatief kort bestaan, zijn ze inmiddels razend populair. Continu verschijnen er nieuwe games in de App Store, maar welke zijn nou echt de moeite waard? In een serie artikelen bespreek ik hier elke zaterdag op Frankwatching een aantal opvallende games.

Game van de week: Castle of Magic

picture-12Castle of Magic is een klassieke platformer waarin je met je figuurtje vrolijk rondspringt en vijanden ontwijkt. Zowel de personages als de omgeving zijn lekker kleurrijk, zonder dat het geheel te kinderachtig wordt. De besturing geschiedt middels een richtingsknop aan de linkerkant van je scherm en actieknoppen aan de rechterkant. Helaas is de richtingsknop slecht afgesteld, maar dat mag dat de pret niet drukken. Na wat oefening wen je aan de bediening en spring je vrolijk door de verschillende creatieve levels die het spel te bieden heeft.

Het is ook leuk dat er verschillende power-ups zijn die je onvermoede krachten geven, waardoor de game nergens saai of eentoning wordt. Verder is het prettig dat de game niet al te lastig is, terwijl het tegelijk dan weer niet meevalt om in een level de maximale score te behalen en alle extra’s te pakken te krijgen. Daarmee is het spel zowel voor beginners als voor doorgewinterde gamers een aanrader. Twijfel je nog? Dan kun je altijd de liteversie proberen, waarin je een eerste leveltje kunt spelen om precies te ervaren waarom Castle of Magic de moeite waard is.

Prijs: € 3,99 (er is ook een gratis liteversie)

Misgeschoten: Mass Effect Galaxy

picture-13Sinds deze week is Mass Effect Galaxy in de App Store verkrijgbaar. Leuk is dat deze game een voorproefje neemt op het in 2010 te verschijnen Mass Effect 2 voor Xbox 360 en Windows en je alvast laat kennismaken met de achtergronden en motieven van twee nieuwe hoofdrolspelers.

Voor de iPhone is gekozen voor een eenvoudige visuele opzet met een cartoonachtig uiterlijk. Toch doet dit allerminst afbreuk aan de sfeer. Het spel ziet er mooi uit en heeft zelfs wat meer artistieke uitstraling dan de vaak grauwe kleuren die het origineel sierden. Wel is de techniek van de animaties op de telefoon soms te eenvoudig en schokkerig.

Net als in die voorganger kun keuzes maken tijdens de dialogen, wat zorgt voor een verschillend verloop van de game. Helaas blijft de eigen invloed beperkt en is ook de ontwikkeling van de personages vrijwel aanwezig. En de game heeft meer zwakke punten. Zo zijn de gevechten kort en eenvoudig. De opzet van de vuurgevechten is helemaal niet zo gek: je hoeft niet met een knop te navigeren, maar zweeft eenvoudig over het scherm door je telefoon te kantelen. Schieten gaat vervolgens via een auto-lock vanzelf.

Helaas zijn de meeste gevechten heel eenvoudig te winnen en raas je de snelheid van het licht door het spel. Echt leuk wil de voortgang daardoor niet worden, het voelt meer als een ritje met een saai boemeltje dan een enerverende ruimtereis. Voor de fans van de serie is deze game wellicht een must-have, anderen kunnen de megabytes op hun telefoon wellicht beter besteden aan een Michael Jackson-album.

Prijs: € 2,39

Meditatieve rust: Rummikub

picture-14Binnenkort is Rummikub in de App Store te downloaden en ik kreeg deze week de gelegenheid het in Nederland ontwikkelde spel alvast te testen. Grappig: in mijn ogen zijn Rummikub en de iPhone twee totaal verschillende, onverenigbare werelden. Alsof je een fax stuurt met je computer of met paard en wagen over een racecircuit rijdt.

De iPhone is de moderne technologie uit het tijdperk van snel en vlug, terwijl Rummikub het gemoedelijke spelletje is dat ik altijd in de achterhoekse huiskamer van m’n oma speelde. Gelukkig komt die gemoedelijke sfeer toch in de game tot uiting, omdat het spel een lekkere traagheid heeft waarin je wordt meegesleept.

Je kunt kiezen tegen hoeveel tegenstanders je wilt spelen: 1 tot 4. Daarna ga je vrolijk aan de slag met het pakken dan wel afleggen en combineren van stenen. De bediening werkt uitstekend en als je de regels van het bordspel kent, kun je direct met de telefoonversie aan de slag. Al spelend merkte ik dat de game dan wel heel eenvoudig is, zonder opties voor multiplayer of wereldwijde ranglijsten, maar toch een zekere bekoring heeft.

Dit is geen spel dat je hyper achterlaat vanwege een overvloed aan impulsen, nee, de game heeft een soort meditatieve rust en is daardoor gewoon leuk om te doen. De prijs is wel wat aan de hoge kant, maar mocht die nog iets gaan zakken, dan is het zeker een aanrader.

Prijs: € 3,99