Innovatie

Maakt internettechnologie ultieme mondiale mobiele reisassistent mogelijk?

0

Hoe vaak komt het niet voor dat tijdens je reis de juiste informatie ontbreekt? Bijvoorbeeld bij een vluchtuitval. Hoe dan verder? Een ultieme mobiele reisassistent zou er kunnen voor zorgen dat jouw reisinformatie gemakkelijk te vinden is en dat reisdiensten eenvoudig te kopen zijn. Met de huidige internettechnologie is het toch voor te stellen dat zoiets mogelijk is?

Nog een aantal voorbeelden:

  • Je treinverbinding tussen Amsterdam en Utrecht is uitgevallen. Hoe nu verder? Is er een bus? Welke? Hoe laat? Haal ik mijn vervolgverbinding dan? Kom ik nog op tijd aan? Waar moet ik opstappen? Waar moet ik een ticket kopen? Etc.
  • Je landt op een luchthaven in Londen en neemt een taxi om snel bij je congres te zijn. Je weet niet dat de taxi er door verkeersopstopping 40 minuten langer over doet dan de juiste metro en dat dit alternatief je slechts €3,50 kost i.p.v. €50.
  • Op zondagavond laat is je vervolgvlucht van Kopenhagen naar Stockholm uitgevallen. Welke alternatieven zijn er? Wat kosten ze? Of is het verstandig om vannacht in een hotel te overnachten, en dan de volgende ochtend vroeg die andere maatschappij nemen, zodat je uitgeslapen ben en nog eerder aankomt dan gepland?

Gecombineerde reisinformatie

Zo zijn er tientallen andere voorbeelden te noemen. Er zijn de afgelopen jaren in verschillende landen diverse initiatieven geweest om gecombineerde informatie aan te bieden.taxi Zoals 9292, waarbij een combinatie van bus, trein, tram en metro al mogelijk is. Dit zijn echter beperkte diensten van slechts enkele gecombineerde aanbieders (één lokale metro van een stad of een trein binnen één land). Bij mondiaal reizen hebben we echter te maken met honderden verschillende diensten en organisaties, die elk hun eigen informatie en diensten bieden (denk aan trein, vliegtuig, boot, openbaar vervoer, autoverhuur, taxi, terminal operator, station, luchthaven, haven, wegbeheerders,  verkeersinformatie, hotels, restaurants,  musea, theaters, cinema etc.).

De ultieme reisassistent zou de reiziger erg helpen door bij een calamiteit direct alle alternatieven en informatie van alle diensten aan te bieden op een mobiele applicatie. Met een druk op een knop kan de reiziger eventueel zijn vervolgreis kiezen en direct betalen. En dan voor alle reisdienstaanbieders over de hele wereld.

Initiatieven

Er zijn een aantal partijen die op dit gebied al aan de weg timmeren. Bijvoorbeeld:

  • Tripit helpt reizigers door hen e-mailconfirmaties van hotels en vluchten door te sturen. Tijdens je reis word je vervolgens geïnformeerd over reisstatus en eventuele alerts. Meer dan 350 travelsites zijn al aangesloten. Tripit is alleen gericht op lange afstanden en businesstrips.
  • Ook Google is bezig met een dienst waar gebruikers stap voor stap reisinformatie kunnen opzoeken. Hierbij kunnen reisaanbieders straks hun diensten adverteren op basis van de zoekopdracht van de gebruiker. Dit zou de basis kunnen zijn van een mobiele reisassistent.

i-Travel

i-travelAfgelopen anderhalf jaar heb ik meegewerkt aan het i-Travelproject, een Europees onderzoeksproject naar hoe een mondiale reisassistent mogelijk gemaakt kan worden. i-Travel is een concept dat op basis van de context van de reiziger deur-tot-deurondersteuning biedt. Het concept bevat een e-Marktplaats voor reizen,  waar dienstenaanbieders hun reisdata en diensten kunnen publiceren op een gestandaardiseerde manier. Het platform zorgt ervoor dat reisinformatie gemakkelijk te vinden is en dat diensten eenvoudig te kopen zijn.

Onderzoeksresultaten

Uit het onderzoek komt naar voren dat hoewel de behoefte voor de reiziger zeer groot kan zijn, er een aantal belangrijke uitdagingen overwonnen moeten worden. Voor het concept moeten niet enkele maar vele organisaties van reisdiensten betrokken en aangesloten worden. Hier staan deze organisaties nog niet voor open, door onder andere de volgende punten:

  • aanbieders van reisdiensten moeten hun informatie vrijgeven, wat ze vaak niet willen;
  • ze moeten een technische interface bouwen, wat kosten met zich meebrengt;
  • er bestaat nog geen standaard in de markt voor het uitwisselen van reisinformatie die alles dekt;
  • voor de reisaanbieders is het niet duidelijk wat hun businessmodel hierbij is en of hun business case hiervoor positief is.

Bovenstaande punten bevatten geen technische uitdagingen. Technisch is het allemaal al mogelijk. Mobiele devices, dekking van telecom operators, back-office agent technology zijn al bewezen technologieën. Nieuwe (internet)technieken zullen onze ultieme reisassistent dus niet dichterbij brengen. Het gaat om de organisatorische en marktuitdaging.