How to

Netbooks en de gevolgen voor e-mail- en mobile marketing

0

Nog maar 2 jaar geleden veroorzaakte Asus een kleine revolutie met de introductie van de Eee PC. Een kleine, simpele laptop voor onderweg, uitstekend geschikt voor mail en internet. De netbook was geboren. Inmiddels levert bijna elke fabrikant dergelijke computers en heeft de ongekende populariteit van het apparaat enkele kleine aardverschuivingen veroorzaakt.

Het toenemende aantal netbooks – in Nederland inmiddels meer dan een half miljoen – biedt nieuwe mogelijkheden voor marketeers. Nu we vaker onderweg online zijn, zijn we nog beter bereikbaar voor e-mail en mobile marketing. Maar hoe kunnen marketeers deze rage in hun voordeel gebruiken?

Netbook is geen laptop

Net als een laptop is een netbook een draagbare computer voor onderweg. Maar juist de verschillen zorgen ervoor dat ze in verschillende situaties worden gebruikt. Laptops zijn groot en snel en daardoor geschikt voor zware applicaties. Netbooks hebben een klein scherm en beperkte hardware, ze wegen nog geen 1,5 kilo en kosten nog geen 300 euro. Dit maakt ze uitermate geschikt om onderweg mee te e-mailen en te internetten.

Het formaat van een netbook heeft echter consequenties voor de schermgrootte. Een netbook moet het doen met een scherm van een inch of 10 en een resolutie van 1024×768 pixels. Hierdoor ligt de zogenaamde vouw – wat valt er binnen het scherm? – beduidend hoger. De beperkte hardware maakt netbooks verder ongeschikt voor zware applicaties, maar zeer geschikt voor basisapplicaties zoals mail en internet.

Om de prijs te drukken werd vooral de eerste generatie netbooks uitgerust met een gratis Linux-variant als besturingssysteem. Nadat Microsoft de prijzen verlaagde, zijn er meer netbooks met Windows XP verschenen, maar nog steeds zijn er veel netbooks met Linux in omloop.

Voordelen voor marketeers

netbook op het strandNetbooks bieden kansen voor de e-mailmarketeer. Een netbook stop je makkelijker in je tas dan een grote laptop. Met de continu dalende tarieven voor mobiel bellen en internetten is het voor de e-mailmarketeer nu dus mogelijk om een contactmoment te creëren in de bus of trein, in het park of op het terras. En misschien ook wel op vakantie.

In vergelijking met mobiele telefoons bieden netbooks meer mogelijkheden om de ontvanger van je mailing door te verwijzen naar bijvoorbeeld een actiepagina. Betere e-mailclients en browsers en een volwaardig toetsenbord maken het navigeren en bijvoorbeeld het invullen van contactgegevens een stuk eenvoudiger.

Beperkingen

Je zult echter met een aantal zaken rekening moeten houden wanneer je marketingcampagnes opzet die ook gericht zijn op (mobiele) netbookgebruikers. Het scherm is klein, dus kom in de mailing snel ter zake als je wilt dat mensen doorscrollen en verder lezen. Leg in de eerste alinea duidelijk uit waar de mailing over gaat en prikkel ontvangers om verder te lezen. Let ook op de breedte van de mailing. Bij Copernica adviseren wij gebruikers van onze marketing software een maximum aan te houden van ongeveer 600 pixels. Op een scherm van 1024 pixels breed houd je precies genoeg ruimte over voor de e-mailmappen.

netbook en notebookHoud ook rekening met compatibiliteit. Veel netbooks draaien op Linux. Verstuur eerst testmailings en open deze niet alleen in Outlook, maar ook in bijvoorbeeld Thunderbird of Evolution. Test je mailing ook meteen voor Hotmail, Gmail en Yahoo.

Koppel je een actiewebsite aan de nieuwsbrief? Dan geldt hetzelfde: test deze niet alleen in Internet Explorer, maar ook in Firefox en Chrome. En zorg dat je geen zware flashtoepassingen aan je website koppelt, want de beperkte hardware van netbooks kan hier vaak niet goed mee overweg.

Conclusie

De opkomst van netbooks creëert net als internet op de mobiele telefoon nieuwe mogelijkheden voor direct marketeers. Door in campagnes rekening te houden met de specifieke eigenschappen van deze hardware, kun je eenvoudig het bereik vergroten. Misschien speel je daardoor minder in op de mogelijkheden van moderne desktops en laptops, maar heb je niet liever dat je boodschap op een normale manier wordt overgebracht dan dat deze überhaupt niet wordt ontvangen?