Gespot

TweetHetBinnenhof: Voer actie via Twitter

0

Laat politic via Twitter weten waar je het niet mee eens bent. Een gesprek met Kevin Levie over TweetHetBinnenhof.

Wat doet de site?

“Op TweetHetBinnenhof kun je actie voeren via Twitter. De eerste actie roept mensen op om het Binnenhof te twitteren over de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar; iemand anders is bijvoorbeeld een actie gestart tegen de nieuwe tarieven voor webcasts van Buma/Stemra. ”

Waarom deze site?

“Het idee voor TweetHetBinnenhof is gebaseerd op Tweet Your Senator van Barack Obama. Op die site kunnen Amerikanen een bericht sturen naar hun senator over de noodzaak van hervorming van de gezondheidszorg. Die site is al een groot succes en registreert tientallen tweets per minuut.

Steeds meer politici in Nederland zijn aan het twitteren. Op de – eveneens deze week gelanceerde – site RaadTweets presenteer ik een overzicht van alle Twitter-berichten van – ruim 300 – lokale en landelijke politici. Nu Twitter steeds populairder wordt, hoop ik dat het ook een manier wordt voor mensen om rechtstreeks in contact te staan met de politiek en hun mening te geven.

Via internet zijn er natuurlijk tal van manieren om politici te benaderen. Maar e-mails worden vaak beantwoord door medewerkers, en hetzelfde geldt voor reacties op een weblog of op Hyves. Het unieke aan Twitter is dat Kamerleden en ministers daar zélf lezen en reageren. @MaximeVerhagen bijvoorbeeld (al bijna 20.000 followers) besteedt heel veel tijd aan persoonlijke reacties.”

Hoe werkt de site?

“Via de site kan iedereen een eigen Twitter-actie starten over een onderwerp naar keuze. Je kunt via Twitter een bericht met je mening sturen naar een Kamerlid van een politieke partij, en die berichten worden dan op de kaart getoond.”

Wat zijn de facts?

“TweetHetBinnenhof is sinds begin deze week in de lucht. De eerste dagen heeft de site enkele honderden unieke bezoekers per dag gehad. Veel van die bezoekers werpen vooralsnog alleen een blik om te kijken wat het is.

Twitter is natuurlijk in Nederland nog lang niet zo groot als in de VS. De huidige Nederlandse gebruikers zijn toch nog een beetje een (technische, intellectuele) voorhoede. Ik verwacht (of hoop in ieder geval) dat dit de komende maanden zal veranderen en dat steeds meer ‘gewone mensen’ Twitter gaan gebruiken. En dat medium vooral ook gebruiken om politici, rechtstreekser dan ooit, te laten weten wat ze vinden en aan te spreken op wat er in de wereld gebeurt.”

Wie maakt de site?

TweetHetBinnenhof is een persoonlijk initiatief van mij. Ik ben 23 jaar, woon in Rotterdam, en ben actief voor de SP. En zelf natuurlijk ook te vinden (en lastig te vallen met politieke vragen) op Twitter: @KevinLevie.