Review redesign restaurantbeoordelaar SpecialBite.com

0

Wie de blogs over online communicatie volgt, valt op dat er veel aandacht is voor sociale netwerken. Sommige zijn op internet ontstaan, andere zijn ontwikkeld vanuit een bestaand concept en doorvertaald naar een community. De vernieuwde site van SpecialBite die hier eerder werd gespot, zou je kunnen zien als een update van de reeds bestaande versie uit 2006. Maar daarmee doe je deze website te kort.

recensie specialbite oude versie

SpecialBite voor het redesign

SpecialBite is een beoordelingssite voor restaurants. “We maken heel duidelijk keuzes in restaurants die we wel en niet aanbieden op de site. Volledigheid is niet ons streven. We kiezen restaurants op hun combinatie van goed eten, interieur en locatie” aldus uitgever Derks. In een eerder artikel beschreef ik waarom online restaurantgidsen succes hebben. Ze passen in de ontwikkeling waarin mensen zoeken naar meningen over van alles. Werd je vroeger beperkt tot familie en vrienden, nu is het mogelijk om een oordeel te krijgen over elke nieuwe mobiel of hotel. Dit oordeel krijg je van iemand die je niet persoonlijk kent. Vervolgens schreef ik over trends in online marketing en welke kansen online restaurantgidsen lieten liggen. Twee ontwikkelingen noem ik hier.

Als eerste: de aandacht voor niche sociale netwerken. Last.fm geeft je de mogelijkheid om te laten zien naar welke muziek je luistert. Internationaal zijn er voorbeelden waarbij leden een profiel kunnen aanmaken en restaurants kunnen beoordelen en delen met hun vrienden. Niet alleen om nieuwe restaurants te tippen, leden willen zich ook profileren en een status opbouwen. De recensies die op SpecialBite verschenen, waren volledig anoniem. Zelfs een (bij)naam ontbrak. Kunnen pochen dat je voor SpecialBite schreef was kansloos.

Ten tweede: de mogelijkheid die “het hebben van internet” op je mobiel geeft. Juist een restaurantgids kan met relevante informatie op het juiste moment komen. Ik zag dat SpecialBite op de mobiel te raadplegen was. Het gebruiksgemak bleef echter achter. Integratie met Google maps om het restaurant op de kaart te vinden, ontbrak.

Met deze ontwikkelingen in het achterhoofd, hoe presteert SpecialBite nu?

Een eerste indruk

De nieuwe website van SpecialBite

De nieuwe website van SpecialBite

De site laadt redelijk snel. Wat als eerste opvalt is dat de site is opgezet in stijlvol zwart & wit met magenta accenten. Een hele verbetering in vergelijking met het roze en aubergine die de vorige versie domineerden. De prettig leesbare letters en de mooie foto’s (het lijkt net een tijdschrift) maken de site heel eigentijds. Ook een carrousel met de hoogtepunten, die je tegenwoordig veel ziet, ontbreekt niet.

De tweekolomswebsite geeft in de linker kolom de eerste regels van restaurantrecensies en in de rechter kolom de inleiding van het meest recente blogartikel, gevolgd door advertenties. Klik op een willekeurige recensie en op de volgende pagina verschijnt links de beschrijving en rechts de feitelijke informatie. De schrijfstijl van de recensies is prettig en professioneel. Naast het adres en de openingstijden staat rechts ook de datum waarop het restaurant “gespot” is en wanneer er een “recheck” plaats vond. Dit maakt het makkelijk om de actualiteit te bepalen.

Het nieuwe uiterlijk is een hele verbetering. Tegelijkertijd vraagt alles om mijn aandacht. Dat komt omdat alle onderdelen even groot zijn. En alles dezelfde glossy uitstraling heeft. Dit kan eenvoudigweg opgelost worden door een hiërarchie aan te brengen van belangrijke tot minder belangrijke elementen. Wat moeten mijn bezoekers als eerste zien? Maak dat groter of versterk de kleur. De andere onderdelen maak je kleiner of geef je een subtielere kleur. Ook zou ik een duidelijk onderscheid tussen redactioneel en advertenties waarderen. De advertenties trekken door hun grootte veel aandacht. Waarom in de rechterkolom het blog in een grijze steunkleur eruit springt is mij niet duidelijk.

Als bezoekers op een site belanden, willen ze snel weten wat ze er mee kunnen. En hier kiest SpecialBite er voor om zijn eigen introductie in een kleine lettergrootte rechts te plaatsen. Terwijl links onder het logo veel logischer lijkt.

De restaurantcritici hebben een naam gekregen

SpecialBite is overgegaan van een anonieme restaurantbeoordelingsite naar een sociaal netwerk waarin de spotters een “gezicht” hebben gekregen. Spotters beoordelen voor SpecialBite de restaurants. Al op de homepage staat onder elke recensie de naam van een spotter die dit restaurant “very special” vond. Van elk van hen is een kort profiel te vinden waarin ze aangeven wat hun smaak is en welke restaurants ze beoordeeld hebben. Ze worden daardoor echte mensen en lijkt het alsof je ze kent. Daarnaast zijn er “members”. Iedereen kan member worden en onder de recensie aangeven of zij de mening delen.

spotter

Oproep om spotter te worden

Nu de spotters een naam hebben gekregen, kunnen bezoekers hen makkelijker volgen. “Ik waardeer de mening van Karel, omdat ik zijn smaak deel”. Als meer mensen dat vinden, stijgt de status van Karel binnen de spotters. Dit is wat ik eerder signaleerde: waar voorheen mensen zich een status aannamen met dure merken, zie je nu dat ze het aantal recensies, commentaren en reacties gebruiken om status op te bouwen. Het past daarbij ook bij de doelgroep die SpecialBite nastreeft: kritische hoogopgeleide restaurantbezoekers van rond de 35 jaar. Ze zijn ambitieus en willen graag  aan de wereld laten zien dat ze verstand van eten hebben. In een spotterprofiel lees ik: “het leven betekent voor mij genieten, maar ook aanpakken”. Als restaurantcritici zijn spotters waardevol. Je zou ze moeten koesteren. Waarom staat de oproep “Word zelf spotter” in de rechterkolom niet bovenaan in plaats van onderaan zoals nu?

Hoe gemakkelijk vind je een recensie?

De restaurants die gespot en beoordeeld zijn, vormen het hart van SpecialBite. De zorg dat de recensies gemakkelijk gevonden worden, is dan ook een belangrijke taak. Veel sites ontvangen het grootste deel van hun bezoekers via een zoekmachine. Recensies zullen hoog in de zoekresultaten moeten voorkomen om bezoekers aan te trekken. En dat was niet gemakkelijk. Voornaamste oorzaak was het ontbreken van unieke url’s voor elke pagina. In mijn eerdere artikel gebruikte ik restaurant Deeg als voorbeeld en zag dat Iens.nl en Dinnersite.nl verreweg beter scoorden. Helaas is dit restaurant niet meer ‘special’. Als alternatief kies ik restaurant Badhu en zoek in Google op “restaurant Badhu recensie”. In de zoekresultaten scoort SpecialBite nu als beste, nog voor smulweb.nl en Iens.nl.

Waar kan ik mijn restaurant vinden?

Waar kan ik mijn restaurant vinden?

De on site zoekfunctie heeft ook een verbetering ondergaan. Met de zoekbalk links op de homepage zoek je direct op een recensie. Over Lemonia, bijvoorbeeld. Of op plaats: Arnhem. Om gericht te zoeken is er de mogelijkheid “uitgebreid zoeken”. Naast het zoeken en verfijnen met behulp van diverse criteria als provincie, soort keuken en prijs zijn er ook andere mogelijkheden. Zo wijst “vinden op vijf manieren” mij op de mogelijkheid om door te klikken naar hoogst gewaardeerde restaurants door de spotters (een mooie vervlechting van zoeken en sociale netwerk). De link “New & Hot” verwijst naar restaurants die onlangs zijn geopend, bezocht en beoordeeld.

Zoeken en vinden is één. De resultaten relevant vinden en kunnen gebruiken is twee. Terwijl ik zo een aantal zoekopdrachten als test invoerde, diverse opties gebruikte, kwam ik op de resultaten uit. Daar merkte ik iets op. Een aantal resultaten wekte mijn interesse. Op zoek naar adresgegevens miste ik de Google Maps optie die in de oude versie nog wel aanwezig was. Veel later ontdekte ik dat deze niet verdwenen was. De link heeft een nieuwe plaats gekregen.  In lichtgrijs staat hij nu onder de foto van het restaurant. Nogal ongebruikelijk. Bezoekers verwachten de kaart bij de adresgegevens te vinden. Zet hem daar dan ook.

Welke mogelijkheden geeft SpecialBite om bezoekers te laten  terugkeren (mobiel?)?

Elke site streeft er naar om bezoekers te trekken, maar ook om ze te laten terugkomen. Dat gebeurt niet vanzelf. Bezoekers moeten er een reden voor krijgen. Het bieden van unieke content kan zo’n reden zijn. In de oude versie bood SpecialBite recensies en een nieuwsbrief aan. In de huidige versie zijn daar een blog en een shop bijgekomen. Dat elke dag bezoekers even naar een site komen om te zien of er nieuws is, is een droom. Om de band met jouw bezoekers te verstevigen kan je een aantal mogelijkheden aanbieden om ze op de hoogte te houden. Bovenaan zie ik dat SpecialBite mij deze mogelijkheid geeft door middel van RSS en Twitter. Waar is de nieuwsbrief gebleven? Nog steeds is e-mail een veelgebruikt middel om op de hoogte te blijven. Is de nieuwsbrief met de redesign aan de kant gezet? Goed zoeken en je zal hem vinden: helemaal onderaan naast de links naar de webshop. Opmerkelijk om de nieuwsbrief hier te plaatsen. Bezoekers verwachten hem niet hier. Verplaats hem naast RSS en Twitter. Tenzij de nieuwsbrief een actiefolder is om nieuwe artikelen uit de shop aan te prijzen.

Altijd bereikbaar, overal raadpleegbaar is een andere manier om steeds terugkerende bezoekers te garanderen. Gezien de content van SpecialBite uitermate geschikt. Behalve een papieren editie, moet de site ook de mogelijkheid geven om de informatie op mobiel op te vragen. In de inleiding haalde ik dat al aan als een trend waar kansen liggen. Op het moment dat de oude versie nog draaide, had SpecialBite er ook een voor de mobiel. Het was wat beperkt, maar de mogelijkheid was er. Nu de nieuwe site is gelanceerd, zie ik nergens de vermelding dat ze ook mobiel te raadplegen zijn. Ik nam aan dat de mobiele site, net als de verouderde site, op zwart is gezet. Via Google merk ik echter dat SpecialBite voor mobiel nog steeds operationeel is. Volgens de toekomstplannen heeft mobiel niet de prioriteit. Het uitbouwen en makkelijker maken om de restaurantrecensies overal te raadplegen voor een doelgroep die kapitaalkrachtig en bijzonder digitaal is, staat niet hoog op de to-do list. Daar staan wel de introductie van reizen en het aanbieden van keukengadgets.

En dan nu de hamvraag…

SpecialBite van deze zomer

SpecialBite van deze zomer

De vraag is: is de redesign van SpecialBite een verbetering ten opzichte van de vorige? Waren het voorheen anonieme oordelen over restaurants en was de vormgeving wat sleets, nu wil Specialbite zich ontwikkelen tot een social network. Daar waar foodies recensies schrijven en meningen uitwisselen. Verder zijn er een blog en een shop aan toegevoegd.  Dat er een shop aan de site gekoppeld is, is niet zo verwonderlijk. Als onderdeel van het  concern met Nederlands grootste kookboekenuitgeverij, Kosmos, geeft dit een extra afzetkanaal.

In de toekomst gaat SpecialBite naast boeken ook reizen en keukengadgets aanbieden. En daarmee kiest het voor verbreding in plaats van verdieping. Met de verbreding komen ze op een drukke markt waar ook Elle Eten, Delicious en Living zich bevinden. Wanneer SpecialBite gekozen had voor verdieping was het dichterbij zichzelf gebleven: het wijzen op leuke en bijzondere restaurants. En daarin had men het zijn gebruikers nog makkelijker maken. Zowel op de site als op mobiel. Wanneer je alleen een goed restaurant zoekt kun je beter bij de papieren editie blijven. Zoek je meer lifestyle, dan is de vernieuwde site jouw keuze.