How to, Inspiratie

E-mail als affiliatekanaal

0

Meten is weten. First test then invest. Relevantie is numero uno. Dat waren de belangrijkste kreten tijdens de 8ste nationale E-mail Marketing Conferentie. Is online media echt zo saai, of lijken onze marketingkanalen zo ontzettend veel op elkaar? Wat gebeurt er als je oud en jong, of suf en sexy combineert? Hoe creëer je de juiste mix tussen e-mail en affiliate marketing?

Waarom e-mail marketing?

Een goede e-mail marketing campagne neerzetten is ontzettend lastig. De relevantie van je campagne moet goed zijn, je moet voldoende mogelijkheden hebben om een bestand op te bouwen, onderzoeken welke systemen je het beste kunt inzetten om te mailen, ervoor zorgen dat je reputatie bij de belangrijkste ISP’s op peil is, constant je database opschonen en niet te vergeten frequent een goed lopende mailing versturen.

spammerEn dan wordt er ook nog eens negatief gesproken over e-mail marketing. Een stelletje spammers. Dat zijn het! E-mail is dood. Twitter neemt het over. Facebook neemt het over. Waarom zou je er in hemelsnaam nog mee bezig houden? “Onzin!”, zegt e-mail guru Dela Quist, key-note speaker op de conferentie en CEO van Alchemy Worx. En daar moeten we hem gelijk in geven.

Deliverability_Diagram_ENZonder een e-mail adres heb je niet eens een Facebook of Twitter account. En ook de geruchten dat 20% van de verzonden mails niet meer in de mailbox verschijnt is volgens hem onzin. Je vrienden en familie ontvangen ook gewoon 99,9% van je berichten. De zaal vol e-mail marketeers weet wel beter. De e-mail is een stabiele, betrouwbare en goedkope manier om te communiceren. En dat is natuurlijk een uitstekend middel voor affiliate marketing.

Wat is de juiste strategie?

Wil je e-mail marketing combineren met affiliate marketing? De juiste strategie is voor iedereen verschillend.Affiliate ROIAdverteerders kunnen ervoor kiezen om e-mail marketing uit te sluiten voor affiliates, de affiliates goed controleren op de voorwaarden, of affiliates lekker hun gang te laten gaan. In veel gevallen is de gulden midden weg de beste optie. Als je affiliates uitsluit om je producten of diensten te promoten via een belangrijk kanaal als e-mail loop je direct sales mis. Adverteerders zijn er echter niet altijd een voorstander van dat het merk wordt geassocieerd met zijn affiliates. Ze zijn bang dat affiliates tot het irritante toe blijven mailen of vinden dat het conflicteert met eigen e-mail marketing activiteiten. Daar mogen we ze dan best gelijk in geven.

Maar er wordt daarentegen vergeten dat affiliates ook baat hebben bij goede resultaten op de langere termijn. Daarnaast hebben deze affiliates zeer waarschijnlijk een grote specifieke groep potentiële klanten die niet voorkomen in de database van de adverteerder. Een goede samenwerking tussen e-mail affiliates en adverteerders is daarom een fantastische kans. Maar hoe vergroot je de kans op een effectieve e-mail affiliate campagnes?

Zorg voor een goede eCPC

De eCPC van een campagne is leidend voor een affiliate. De eCPC staat voor de gemiddelde verdiensten per klik. Alhoewel je bij e-mail marketing vaak niet kijkt naar CPC maar CPM, is het een belangrijke graadmeter voor de meeste affiliates. Hier lees je 15 tips om affiliates te begrijpen en te faciliteren.

Kies de juiste affiliates

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Aangezien veel merken niet geassocieerd willen worden met spammers is het verstandig om affiliates eerst te vragen naar de uiting die men wil verzenden. Op die manier kun je controleren of de mailing en de doelgroep relevant is aan je bedrijf. Overweeg daarnaast of je loyalty programs als Zinngeld, EuroClix of Money Miljonair wil inzetten. Op deze manier bereik je een grote groep, maar het conversiepercentage ligt vele malen lager. De vraag is of deze partijen de belangrijkste stimulators in het bestelproces of dat ze door de lange cookietijden profiteren van de massa.

Gebruik de juiste acties

Kijk goed naar je doelgroep en wat je exact wilt verkopen. Soms is het interessanter om af te wijken van je core-product. Door middel van actiematige campagnes kun je de consument met je merk in aanraking laten komen en informatie verzamelen om deze consumenten later zelf te benaderen met je uiteindelijke producten. Goede tactieken zijn campagnes in de vorm van loterijen, games, enquêtes etc. Op deze manier wordt het voor een bredere groep affiliates interessant om je programma te pushen. Als jezelf als adverteerder grootschalig actief bent met e-mail marketing dan is het wellicht interessant om een verschillende campagne of propositie via het affiliate kanaal te promoten. Op die manier ontvangt de consument geen dubbele uitingen.

Beeldmateriaal

Zorg voor goed beeldmateriaal dat geschikt is voor mailings. Dat is bij voorkeur normaal 500 bij 500 pixels. Je kunt ook overwegen om zelf html’s aan te leveren. Op deze manier kun je ook zelf een plaatje meenemen zodat je de open ratio’s van je affilaites kunt meten.

Goede communicatie

Zorg voor een goede communicatie en verhouding met affiliates. Op die manier bundel je de krachten. Bekijk of je ze kunt adviseren over e-mail marketing. Wellicht kun je daardoor het resultaat van de affiliates verbeteren wat direct terugvloeit naar je eigen resultaten. Maar vergeet ook niet een luisterend oor te bieden. Affiliates komen vaak met goede ideeën die waardevol kunnen zijn. Daarnaast voorkom je dat affiliates abrupt stoppen met het programma, omdat je makkelijker kunt signaleren als er iets speelt.

Testen

 

Stimuleer affiliates om te testen met verschillende campagnes en het tijdstip van verzending. Niet elk bestand reageert hetzelfde op dezelfde campagne. Zorg daarom voor voldoende beeldmateriaal, maar denk ook aan verschillende acties. Mulitvariate testing en A/B testing is een vaak gebruikt instrument door e-mail marketeers, maar ook door affiliates. In veel e-mail marketing software zijn deze mogelijkheden toepasbaar. Voldoende ondersteuning verkleint de kans dat men gaat testen met concurrerende programma’s.

Analyseren

Bekijk goed wat het resultaat is per mailing en in welke mate dit verschilt met je eigen activiteiten of andere affiliates. Met een aantal kleine aanpassingen kan er vaak eenvoudig en goede rendementsverschillen worden geboekt. Dan moet je echter eerst weten waar het probleem zit. In verschillende analytics software kan je een koppeling leggen met meerdere campagnes, om te kijken wat er na de verzending op je website gebeurd.

Dit artikel is geschreven door Jaap Jacobs werkzaam voor Yonego Internet Marketing.