Innovatie

Kevin Eyers: Samenwerken 2.0 met LinkedIn

0

‘Connecting the world professionals to make them more productive and succesfull as individuals and within the company’, dat is de visie van LinkedIn. Kevin Eyers, Managing Director Europe van LinkedIn, vertelt in 30 minuten op eDay 2009 hoe aan deze visie invulling wordt gegeven en op welke wijze LinkedIn een positieve bijdrage kan leveren aan de manier waarop je zaken doet.

Every individual is now an entrepreneur

Als je de communicatiekosten van bedrijven van enkele jaren geleden vergelijkt met die van nu, dan is te zien dat deze afnemen. Bedrijven kunnen via internet sneller en tegen lagere kosten grotere groepen bereiken dan vroeger. Dat betekent dat je als bedrijf makkelijker kan communiceren met minder geld. Ter vergelijk haal Kevin Eyers een quote van Thomas Friedman aan: ‘The world is flat’. Als je nu een goed idee hebt, dan kan je iedereen bereiken, overal ter wereld. Daarmee is de wereld heel wat kleiner geworden en kan je dus veel meer dan voorheen bereiken! Maar als jij hen kan bereiken, kunnen anderen ook jou bereiken. En daarmee wordt het dus belangrijk wat men over jou ziet, oftewel wat is jouw profiel en identiteit op internet.

entrepeneur

The brand called YOU

the_brand_called_you1Een belangrijk punt wat Eyers deze ochtend wil meegeven is dat tegenwoordig iedereen in de basis zijn eigen onderneming heeft. Oftewel eigenlijk is iedereen ‘zijn eigen merk’. Zoals de Fast Company in 2007 al over ‘The brand called YOU’ schreef gaat het daarbij om:

  • Brand = je naam en identiteit
  • Revenue = je salaris
  • USP = je kennis en ervaring
  • Business listing = je online profiel
  • R&D sales en marketing departments = je netwerk

Van informatie naar insight-informatie

Internet geeft bedrijven en mensen de mogelijkheid om van informatie naar insight-informatie te gaan. Alle informatie die je over iemand kunt vinden, niet alleen persoonlijke, maar ook wat iemand post op blogs en social networks etc. waar hij actief is, kan je helpen bij het krijgen van insight-informatie en daardoor dus een beter idee geve over hoe iemand is of wat die persoon doet.

Het zakelijk versus persoonlijk-dilemma

Kevin haalt het zakelijk versus persoonlijk dilemma aan: Als persoon wil je graag iets goed doen. Maar je werkgever wil dat je het ook graag snel doet. Social media kan dit proces versnellen! Je kan internet gebruiken om vragen te stellen en antwoord te krijgen. Je kan sneller inzicht in zaken krijgen en daarmee sneller een beslissing nemen waarmee je het werkproces kan versnellen. Het maakt hierbij niet uit of een bedrijf klein of groot is. Buiten het bedrijf zijn altijd meer mensen die meer weten dan binnen het bedrijf.

businesspersons-dilemma

Samenwerken 2.0

LinkedIn is goed voor het nieuwe samenwerken volgens Kevin, ofwel Samenwerken 2.0. De  basisbenodigdheden hiervoor zijn:

  • vind expertise, informatie, talent
  • deel je informatie, werk samen
  • zorg dat je bijblijft, voer competitie op de punten waar je goed in bent

Maar daarnaast heb je het lef nodig  om buiten de ‘firewall’ te zoeken, want:

  • de meeste informatie is buiten te vinden
  • internet zorgt voor een versnelling van innovatie
  • combineer de inzichten van binnen met die van buiten de firewall

Op deze wijze kan je dus samenwerken, maar ook sneller en slimmer werken, waardoor werken een nieuwe dimensie krijgt.

LinkedIn verzoeken

kevin-eyersSommige mensen maken er een sport van om zoveel mogelijk contacten te hebben op LinkedIn. Dit terwijl het niet altijd echte bekenden zijn. Op de vraag hoe je om moet gaan met link-verzoeken van mensen die je niet kent, geeft Kevin aan dat je de persoon kan uitleggen hoe je met LinkedIn werkt. Dat je de persoon graag eerst zakelijk beter leert kennen en als daarbij blijkt dat jullie iets voor elkaar kunnen betekenen, dat het dan een waardevol contact wordt en dat je dan graag wilt linken. Op deze wijze wordt het voor de andere duidelijk dat je niet alleen wilt linken om maar een zo groot mogelijk aantal contacten te hebben, maar weet je ook beter wat je aan je contacten hebt.

Ook al bevatte het verhaal van Kevin geen enorme eye-openers, het geeft wel duidelijk aan dat je LinkedIn op een prachtige manier kan inzetten om je werkleven te verrijken en te vergemakkelijken. En Kevin sluit af met een mooie quote:  “Het gaat er niet om wie je kent, niet wat je weet, maar om wie wat weet”.

Zie ook de andere artikelen over eDay09.