Innovatie

De Familie Runnen

0

Vorige week werd het Familiekompas gelanceerd. Het is een soort administratie voor de familie, beschikbaar op Internet. U vertrouwt uw bankafschriften toe aan het kompas, vertelt erbij wat er besteed werd aan energie, aan boodschappen, aan zakgeld voor de kinderen, aan hypotheekgelden, bedenk het maar. En vervolgens kan het systeem suggesties doen. Waar er misschien bezuinigd kan worden. Dat die energierekening bijvoorbeeld toch wel opmerkelijk hoog is, in vergelijking met die van andere gezinnen.

Picture-2Met juridische vragen kunnen we ook terecht bij het Familiekompas. Voogdijservice, testamenten, geregistreerde partnerschappen, het kan allemaal.

Kortom, vragen die u aan goede vrienden stelt, zou u nu kwijt kunnen aan het Familiekompas. Voorwaarde is dan wel dat het kompas de taal spreekt die mij vertrouwen geeft.

Het familiekompas legt zijn bestaansrecht zelf uit: ‘Het managen van een gezin is net als het runnen van een bedrijf. Een gezin kan net zoals een bedrijf niet zonder goed management.’ Even verder: ‘Familiekompas is uw digitale manager voor gezinstaken’. Oef, dat zijn geen gezinsteksten. Eens kijken hoe ze kunnen helpen met de kinderopvang.

Kinderen kosten veel geld‘. De kinderopvang wordt overgelaten aan een organisatie, They Care Nanny Solutions. ‘They Care Nanny Solutions ondersteunt, faciliteert en begeleidt zowel de vraagouder alsmede de indiensttredende nanny, gedurende de gehele opvangrelatie‘. Het staat er allemaal letterlijk.

Ik probeer me in te schrijven bij het Familiekompas. Het lukt niet. Er worden geen spaties geaccepteerd in de achternaam. De handdoek gaat in de ring. Dit wordt nooit een vriend.

Picture-3Toch blijft deze zin hangen: ‘Het managen van een gezin is als het runnen van een bedrijf‘. Het wordt gesteld als een zekerheid. Het leuke van een gezin is nu juist dat het iets heel anders is dan een bedrijf. Targets voor de kinderen? Een bonus als ze blijven zitten? Aandelen – zonder stemrecht – of optiepakketten? Vertrekpremie als ze het huis verlaten? Wie doet de functioneringsgesprekken?

Verandering van omgeving prikkelt. De directeur van overdag volgt ’s avonds bij het naar huis rijden de aanwijzingen van de verkeershulp die overdag werkloos is. De portier van de multinational is in het weekend de baas van de barcommissie op de sportclub. Rolwisseling geeft lucht aan het bestaan. Het leuke van vertrekken is het uitzicht op thuiskomen, en het leuke van thuiskomen is de wetenschap dat er ooit weer wordt vertrokken.

Daarom ook is de soms toegepaste vergelijking ‘BV Nederland‘ benauwend. Nederland is een land, en geen vennootschap. Net zo min als een vennootschap een land is. En net zo min als een gezin als bedrijf gerund moet worden.

Dit artikel is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.