Een browser is geen zoekmachine!

20091012_google_smEnige tijd geleden werd op Times Square een video geschoten door Google waarin werd gevraagd wat een browser is. Overwegend kwamen er namen van zoekmachines uit de monden van argeloze voorbijgangers. Sterker nog: nog niet 1 op de 10 passanten wist te vertellen dat een browser de applicatie is die je gebruikt om het wereldwijde web te exploreren. Zo zouden wij Nederlanders nooit zijn, toch?

What is a browser?

Er werd gekozen voor een zo gemêleerd mogelijk publiek, zodat er een min of meer representatief antwoord uit zou komen. Onderstaand de uitkomst op Times Square.

Het filmpje van Google zette nog geen maand later een groep Nederlandse studenten aan om de straat op te gaan met een camera en dezelfde vraag: wat is een browser? Ook hier weer een interessante uitkomst. Slechts 1 op de 20 mensen wist een browser van een zoekmachine te onderscheiden (zie onderstaande video).

Zelfs in het filmpje hieronder, dat geschoten is in het immer pittoreske Ljubljana, is nog wel uit de gesprekken te filteren dat de gemiddelde Sloveense voorbijganger aldaar ook geregeld geen antwoord kan geven op de prangende vraag wat een browser is of, in de plaatselijke bewoordingen: “Kaj je brskalnik?”

Dus?

Een ogenschijnlijk simpele vraag kan slechts door een handvol voorbijgangers beantwoord worden, en dat probleem geldt zeker niet alleen voor bovengenoemde vraag. Zo is het ook met je eigen doelgroep. Vragen die je zelf kunt beantwoorden, zullen op je doelgroep als hogere wiskunde overkomen. Bovendien zal je doelgroep anders handelen dan jij. Denk eens terug aan dit filmpje en sta er eens bij stil als je een handeling verricht waarbij je een aanname doet die je staaft aan de hand van je eigen mening. Dat je zelf iets (niet) doet, is geen garantie dat een ander hetzelfde handelt. Kijk uit voor valkuilen als:

 1. “Ik klik niet op banners, waarschijnlijk doet niemand dat.”
 2. “Niemand zoekt op deze manier naar onze producten.”
 3. “Onze site is logisch, want we hebben conversies.”
 4. …en andere aannames zonder valide argumenten.

In het geval van social media worden deze fouten ook vaak gemaakt. Zomaar denken dat iedereen nieuws over jou of jouw bedrijf interessant vindt, zonder dat er een toegevoegde waarde voor de lezer in zit (een waardebon of iets dergelijks), is een goed voorbeeld van zo’n aanname.

De navigatie van je eigen website is eveneens een goed voorbeeld. Zelf kun je door je eigen website navigeren zonder na te denken. De contactgegevens staan in het rechtermenu onderaan, het winkelwagentje rechtsboven en je komt in het winkelgedeelte via ‘collectie’. Voor een (nieuwe) bezoeker hoeft dit niet zo eenvoudig te werken. Het is net als de route naar je huis: voor jou vanzelfsprekend, voor een ander waarschijnlijk enig zoekwerk.

Doelgroep bereiken

Om je doelgroep te bereiken moet je hetzelfde doen als de Nederlandse vakantieganger op het terras in Benidorm, die steeds harder “TWEE SINAS EN EEN COLA” tegen de wit wegtrekkende ober staat te schreeuwen: op de juiste wijze de ontvanger aanspreken. Dat vergt misschien wat moeite en onderzoek, maar zorgt wel voor meer resultaat.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , .

Reacties

 1. Leuk artikel. Zo denken we er bij Branddoctors ook over! De gemiddelde marketeer is niet de gemiddelde Nederlander! (Of Amerikaan c.q. Sloveen). Het is dus vaak zéér waardevol om je eigen wereldbeeld te spiegelen bij je klant. Dit om je bestaande beeld te toetsten maar ook om nieuwe inzichten op te doen.
  Dit is waar voor Soial Media en zoekmachinemarketing, maar ook voor productinovatie, communicatie en merkpositioneringen!
   

 2. Mooi stuk weer, Marek!
  Niet alleen het “TWEE SINAS EN EEN COLA” is erg herkenbaar, maar ook de achterliggende gedachte van je artikel. Het verdiepen in je doelgroep is belanngrijk en blijft altijd belangrijk. Ook een expert kan niet raden wat de ‘bezoeker’ denkt. Mooi is dat mensen je steeds blijven verrassen.

 3. Ik zou ook niet zo meteen kunnen roepen dat een browser “de applicatie is die je gebruikt om het wereldwijde web te exploreren.” Browser is ook een woord dat je waarschijnlijk, ook al ben je een vaardig browsergebruiker, nooit uit de context hoort of ziet en dus wat desoriënterend werkt als je hier op straat met een camera erbij naar gevraagd wordt.
  Als je zegt “Weet u wat internet Explorer is?” krijg je vast al hele andere antwoorden 😉
  Wat niet wegneemt dat het goed is om stil te blijven staan bij het niet vanzelfsprekend vinden van het jongleren van al die termen.

 4. In de praktijk komen we dit ook tegen. Vooral in de webdesign als we het bijv. over cross-browser testen gaan hebben. @Annedien, dan is het wel degelijk van  belang om te beseffen dat dit de applicatie is die je (klanten) gebruikt om het wereldwijde web te exploreren.
  Interessant is aan de ene kant men Internet en applicaties erg ingewikkeld vindt, maar aan de andere kant verwacht dat alles gratis of tegen zeer geringe kosten geleverd kan worden….

 5. Zeer herkenbaar!
  Goed geschreven.

 6. Een browser is ‘het internet’ tenminste volgens een aantal van mijn klanten. Bij problemen met een website (oude pc’s) is vaak het eerste advies om de browser af te sluiten en weer te openen. 9 van de 10 keer lost dit bij hen de problemen op. Als ik echter vraag of ze de browser kunnen afsluiten is zeer regelmatig het antwoord, ‘je bedoelt het internet?’.
  Dit gebeurd zo regelmatig dat ik zelf nu al zeg, kun je de browser of het internet opnieuw opstarten?’ 
  Dit zijn overigens zeker geen domme mensen alleen geen IT’ers!

 7. Robert de Gruiter |

  Weet ik nog steeds niet wat nou het significante verschil is tussen een browser en een
  zoekmachine….@@@@@!!!!!!!!!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!