Innovatie

Het is allemaal de schuld van de computers

0

De kredietcrisis was nooit in deze omvang tot ons gekomen als er geen informatietechnologie was geweest. Zoals de aanleg van spoor- en telefoonlijnen in de 19de eeuw de maatschappij veel complexer heeft gemaakt, zo hebben computers deze complexiteit nog eens gekwadrateerd.

Picture-3

Pieter Lakeman

De krach in oktober 1987 werd toegerekend aan zelf-handelende systemen. Onze afhankelijkheid is inmiddels groot. IBM-researcher Bruce Lindsay zei al dat als er nu een grote elektromagneet boven de aarde zou hangen, onze hele maatschappij als een mislukte quiche in elkaar zou zakken. We maakten computermodellen, gaven vervolgens het recht van zelfbeschikking aan deze modellen, en dan gebeurt het dat het systeem uit de bocht vliegt.

Dan gaan computers complexe en onbegrijpelijke produkten maken. Of ze geven een signaal af en benoemen een verlosser op aarde. Lakeman was zo’n signaal en het volk handelde als een geprogrammeerd systeem. Als de angst regeert is is de volgzaamheid groot.

Nee, het is allemaal de schuld van de media.

Scheringa zegt dat hij kapot is gemaakt door de vileine berichtgeving en journalisten die profiteren van lekkende intimi. Hij heeft natuurlijk helemaal gelijk, de schat, een bestuurskamer is een twitterend vergiet. Bos beweert in de Kamer dat het inderdaad van de ratten gebeten is dat tussenpersonen van DSB veel te veel provisie in hun zak steken, en op de achtergrond wordt gelachen door de grote banken. Iedereen doet het immers, het is niets bijzonders.

unico-glorie

Unico Glorie

The Entertainment Group ging ten onder, niet aan bestuurders die niet begrepen dat tering en nering met elkaar in verbinding staan, nee, het was de schuld van die vuige journalist van De Telegraaf die gemeen schreef over het bedrijf dat de meest succesvolle artiesten van Nederland in haar stal had. Zei Unico Glorie. Toen de berichtgeving eenmaal op gang was werd het bedrijf opgevroten door het systeem. De journalist wordt aangeklaagd.

Maar het is eigenlijk allemaal de schuld van Schopenhauer.

Hij beweerde al dat de menselijke slechtheid onoplosbaar is. De mooiste aarde is een aarde zonder mensen.

Het moet gezegd, de inzet van sommigen om Schopenhauers gelijk aan te tonen is te prijzen. De doorzettende provisieopstrijkers, de volkse directeur die vrolijk hobbyt van andermans geld, een derde huurt frivole dames in van Borsato’s pensioen, en een vierde vliegt met familie en vrienden naar een voetbalwedstrijd in Spanje op kosten van de zaak die al op zijn rug ligt.

DSB, The Entertainment Group en Van der Moolen, het is een willekeurig rijtje.

Zakdoekje leggen, niemand zeggen. Totdat de muis in het voorhuis piept.

Dit artikel is eveneens verschenen in Het Financieele Dagblad.