Innovatie

To tweet or not to tweet: resultaten van de Ultimate Twitter Study

0

De meeste cijfers over Twitter die op het internet konden gevonden worden, zijn niet zo positief over de impact en het nut van het platform: “Slechts 40% van de Twitter-accounts zijn actieve accounts”, 40% van de tweets is gewoon ‘blablabla’!” Anderzijds worden er dagelijks 20 miljoen tweets in de online ruimte gelanceerd. En heel wat bedrijven gebruiken het platform om in contact te komen met hun klantenbestand.Hoewel er heel wat over dit sociale mediaplatform gepraat wordt, is er maar weinig bekend over waarom mensen en merken op Twitter actief zijn en wat ze er met hun aanwezigheid kunnen bereiken. Daarom vonden wij van InSites Consulting dat de tijd rijp was om er een diepgaand gebruiks- en gedragsonderzoek over te voeren! We dachten dat het leuk zou zijn om de studie via Twitter zelf te voeren, aangezien een wedstrijd om Twitter geld te helpen verdienen in januari 2009 ‘marktonderzoek’ als het winnende concept uitriep om een (nieuwe) inkomstenstroom te genereren voor de microblogsite.

Het onderzoek

We nodigden leden van onze online onderzoekscommunity, die Twitter gebruiken, uit om deel te nemen aan dit Twitter-onderzoek en het te promoten aan hun volgers en vrienden, zowel op Twitter als op andere sociale media. In totaal namen 620 tweeters van over de hele wereld deel aan dit onderzoek. En het waren de ‘echte’ gebruikers van het platform, aangezien ze (gemiddeld) 17 tweets per dag posten en (gemiddeld) reeds 14 maanden actief zijn op Twitter.

Het volledig ‘Fusion’ onderzoek, waarvan de resultaten in realtime konden gevolgd worden op www.ultimatetwitterstudy.com, bestond uit drie grote delen die alle mogelijkheden omvatten om marktonderzoek te voeren op Twitter:

  1. Gesprekken met gebruikers van het sociale mediaplatform aan de hand van hun antwoorden op de tweet/vraag van de dag (gedurende 2 weken) en 10 diepgaande ‘twinterviews’ (bestaand uit 15 tweets/vragen) via het ‘direct messaging’-systeem van het platform.
  2. Een kwantitatief profielonderzoek bij de volgers van de account die we voor dit onderzoek aangemaakt hebben en hun vrienden.
  3. Een observatie van wat onze volgers op Twitter delen om onze bevindingen te verrijken. De API (Application Programming Interface) van Twitter werd gebruikt om de tweets van de site te downloaden en text mining software om de analyse uit te voeren. In totaal werden meer dan 52.000 tweets verzameld! Ten slotte bespraken we de resultaten van het onderzoek met enkele experts via een online discussiegroep.

uts

De resultaten

Enkele van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek:

  • De typische Twitter-gebruiker blijkt een man te zijn in zijn late twintigerjaren/vroege dertigerjaren, die goed mee is op het vlak van techniek en actief is in de IT-, media-/reclame- of consultingsector
  • De door de gebruiker gegenereerde definitie van Twitter luidt als volgt: “Een sociaal netwerk van vrienden en/of zakelijke contacten waar men interessante, boeiende, bezielende of grappige weetjes/links op een supersnelle manier kan delen en ontdekken”.
  • Ook blijkt dat de mensen op Twitter op één of andere manier ook invloedrijk zijn in de offline wereld (experts binnen een sector, journalisten, bloggers, beroemdheden…)
  • De meeste mensen begonnen Twitter te gebruiken uit nieuwsgierigheid en om in contact te blijven met mensen en trends binnen hun sector
  • Mensen beginnen andere mensen te volgen die hun nieuwsgierig maken, hen aan het lachen kunnen brengen en/of verbazen
  • Merken op Twitter zouden zich als mensen moeten voordoen: aandachtig luisteren en op een bijzonder persoonlijke manier reageren in plaats van hen voortdurend te spammen met reclame
  • Twitter is het nieuwe deelplatform: 20% van alle tweets bevat een link naar een blog, website of film
  • Google, Apple en Amazon zijn de meest besproken merken op Twitter, gevolgd door een mengeling van technologische bedrijven en sterke internationale merken zoals Starbucks, Disney en HP
  • Mensen stellen daadwerkelijk vragen aan merken in de hoop dat deze zullen luisteren en antwoorden!

Conclusie

Tom De Ruyck, Senior ForwaR&D Lab Consultant InSites Consulting: “Twitter is een gesprekscentrum, en het zou voor merken erg inzichtelijk zijn om dit platform aan te boren en eruit te leren wat klanten over hen vertellen. Ten tweede tweeten mensen in the heat of the moment: wanneer ze iets positiefs of negatiefs in verband met je product ervaren. Dit is nooit tevoren gezien! Het is een bedreiging (negatieve commentaren over je merk worden openbaar gemaakt), maar eveneens een kans voor de klantendienst om onmiddelijk in actie te schieten en de klanten opnieuw tevreden te stellen. En dat zullen zij dan waarschijnlijk ook doorvertellen!”


Ten slotte

twitterMaak je eigen profiel aan op Twitter, bekijk de presentatie en de ‘Ultimate Tweet Hall of Fame’ op www.ultimatetwitterstudy.com!

De presentatie met de volledige resultaten van het onderzoek werd gegeven op de MRS Online Research Conference in London (UK) en op Digital Marketing First in Brussel (BE). De volgende kans om Tom en de resultaten van het onderzoek te leren kennen is op de volgende InSites Smartees op 19 november in Gent (inschrijven kan via www.insites.eu/smartees). De presentatie zal concrete tips bevatten om Twitter binnen je bedrijf als een marketing- en onderzoekstool te gebruiken.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Tom De Ruyck.