Gespot

tvtutti: Online zappen tussen je favoriete programma’s

0

Alle uitzendingen gemist online op 1 kanaal terugkijken. Een gesprek met Jens Borghardt over tvtutti.

Wat doet de site?

“Op tvtutti kun je zappen tussen tv programma’s die je echt wilt zien. De site bundelt alle (gemiste) tv programma’s van Uitzending Gemist, RTL Gemist, SBS6, Net5 en Veronica. Meer omroepen volgen nog. Het scheelt een hoop gezoek en gesurf, je kan de programma’s met 1 muisklik bekijken.

De programma’s zijn op onderwerp gerangschikt, zoals entertainment, sport of kinderprogramma’s. Als je gericht een programma zoekt, vind je op de site een complete lijst. Het belangrijkste en meest vernieuwende onderdeel van de website is personalisatie van je eigen tv aanbod. Na gratis registratie worden nieuwe uitzendingen van je favoriete tv programma´s meteen bovenaan je homepage klaargezet. Je krijgt bovendien programmatips die zijn afgestemd op jouw smaak. Je maakt dus zelf wel uit waar je naar kijkt en wanneer, op tvtutti.”

Waarom deze site?

“In oktober 2007 hebben we de professionele versie van Kijkdirect gelanceerd. Overigens in deze rubriek, Site Gespot, besproken. Kijkdirect is een tv portal dat verwijst naar zo’n 600 op internet beschikbare tv kanalen. We realiseerden ons dat dit dezelfde nadelen heeft als kijken op de gewone tv: een ander bepaalt wanneer je welke programma’s kan zien. Toen hebben we ons ten doel gesteld om ervoor te zorgen dat je op elk moment kan kijken naar de tv programma’s die je ook echt wilt zien. Op een zo lui mogelijke manier. Daaruit is tvtutti ontstaan.”

Hoe werkt de site?

“De basis is eenvoudig: je klikt op een afbeelding en je kijkt naar de tv uitzending van je keuze. Personalisatie is niet veel moeilijker. Na gratis registratie klik je naast de afbeelding van je favoriete programma op het plusje. Je geeft het programma nu een positieve score. Nieuwe uitzendingen van programma’s met de hoogste score verschijnen vervolgens bovenaan je homepage.
Voor persoonlijke programmatips hoef je verder niks te doen. Je eigen kijkvoorkeuren worden geautomatiseerd geanalyseerd en op basis daarvan krijg je suggesties voor tv programma’s die je wellicht ook leuk vindt. Naarmate we meer data hebben zullen de kijktips steeds preciezer worden.

We verwachten dat dit in de toekomst erg belangrijk wordt: naarmate het aanbod tv programma’s op internet toeneemt groeit ook de noodzaak tot personalisatie. Je kan ook wel gebruik maken van geavanceerde zoekfuncties om bij de programma’s van je keuze te komen, maar dat is weer het gedoe waar je niet op zit te wachten. Immers: ‘lui zappen tussen tv programma’s die je echt wilt zien’ is de doelstelling.”

 

Wat zijn de facts?

“Op 14 oktober 2009 is tvtutti gelanceerd. ‘Tv Tutti: super-uitzendinggemist’, kopte het Parool complimenteus. We hebben al veel bezoekers en inschrijvers mogen verwelkomen, de precieze cijfers maken we niet openbaar. Kijkdirect en de internationale zustersites hebben na twee jaar inmiddels een miljoen bezoekers per maand.

Met de tijd zullen er veel interessante statistieken voortkomen uit tvtutti. Om een tipje van de sluier op te lichten: van de eerste 100 mensen die op tvtutti ‘Man Bijt Hond’ als favoriet programma hebben gemarkeerd, is bij maar liefst 82% ‘De Wereld Draait Door’ eveneens favoriet. Paradoxaal genoeg is dit juist voor de traditionele televisiemakers handige informatie om deze twee programma’s in ieder geval niet op hetzelfde tijdstip uit te zenden.”

Wie maakt de site?

“De website tvtutti komt voort uit internetbedrijf Tv Tutti, eigendom van Martin Klerx en mijzelf. Martin Klerx is web developer, maakte naam als bedenker en ontwikkelaar van Kranten.com en Zoekallehuizen. Ik ben bedrijfskundige en new (e-)business expert.